Kolovoz 02, 2025, 23:15:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij  (Posjeta: 1303 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ikarin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij
« u: Rujan 12, 2014, 20:32:20 poslijepodne »
Pozdrav svima, na pocetku odmah da kazem, skroz sam nov u akvaristici, tako da ce mozda biti i glupih pitanja u mojim slijedecim postovima, ali zaljubljujem se u ovaj hobi, pa me nije sramota :)

Dakle, stvar je slijedeca: imam akvarij od 250 l, sa rucno izradjenim filterom, pumpom, grijacima, led rasvjetom i svim ostalim sto tu pripada. Lagano sam to slagao duzi period jer nije bilo panike, te sa nedavno na poklon dobio 22 malawc. Naravno, akvari je prethodno cikliran. Malawci su u njemu boravili 20ak dana, da bi nakon dodavanja biljke, anubiasa, u dva dana sv uginule. Neki kazu da nema sanse da je od biljke, drugi da je biljkana sebi donijela bakteriju itd.,nebitno sada, bilo i povratka nema.

Nakon tog nemilog dodadjaja, akvarij sam potpuno ispraznio, stavio novi pijesak, filtere, kamen drzao na suncu itd. Sada je akvarij ponovno slozen i napunjen, ciklira se mjesec dana.

Pitanje je slijedece (odgovor nisam uspio dobiti u zoo jer svi govore drugacije, samo da prodaju pretpostavljam): jucer sam zasbunom dobio 6 malih plavih neonki umjesto malawaca u koje sam se doslovno zaljubio. Trenutno su u akvariju i puno su mi drazi od !malawaca. Naravno, potreban ih je puno veci broj, ali ja nisam siguran da je postava akvarija u redu za neonke? Takodjer me zanima sa kojim sve ribicama mogu imati suzivot te malo o njihovim potrebama, odrzavanju itd.

Slika akvarija:
« Zadnja izmjena: Rujan 12, 2014, 20:39:56 poslijepodne od ikarin »

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Odg: Novi akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2014, 20:44:13 poslijepodne »
S obzirom da neonke preferiraju dosta bilja, kao i većina tetri koje možeš držati s njima, trebao bi opet prazniti akvarij i staavljati hranjivu podlogu ispod pijeska, a ovisno o vrstama bilja bi trebao prilagoditi i rasvjetu. Puno jednostavnije je od ovoga napraviti ciklidni akvarij, ali, sve ovisi što želiš.

Offline ikarin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Novi akvarij
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2014, 20:47:23 poslijepodne »
S obzirom da neonke preferiraju dosta bilja, kao i većina tetri koje možeš držati s njima, trebao bi opet prazniti akvarij i staavljati hranjivu podlogu ispod pijeska, a ovisno o vrstama bilja bi trebao prilagoditi i rasvjetu. Puno jednostavnije je od ovoga napraviti ciklidni akvarij, ali, sve ovisi što želiš.
hvala na odgovoru. Ponovno slaganje mi nije u interesu, pa opet cikliranje, pa cekanje.........a ovaj u zoo me uvjerava da im ne trebaju biljke :) sto bi tocno znacilo ciklifni akvarij, tj koje sve ribice spadaju pod ciklide i sto bi trebao doraditi?