Kolovoz 02, 2025, 17:50:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hitno molim za pomoć !!!  (Posjeta: 1599 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Angryfish

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Brčko distrikt BIH
Hitno molim za pomoć !!!
« u: Rujan 03, 2014, 02:10:40 prijepodne »
Molim za pomoć !!!
Nakon dolaska sa odmora ( nekih 10 dana izbivanja od kuće ) kada sam ušao u dnevni boravak i vidio u kakvom je stanju akvarijum zamalo nisam pao u nesvijest. E sad pošto sam novi u akvaristici pa se nisam susretao sa ovom "napasti" pa neznam da li je to nekakva  alga ili šta već, molim da mi neko pojasni ako je moguće šta me je to snašlo i kako da se riješim te napasti. Brat koji mi je hranio "ribetine" kaže da je jedan dan primjetio jednu uginulu ribu ali mu se nije dalo tada da je izvadi pošto mu se žurilo a sutra je nije mogao pronaći i da li je ta uginula ribica svojim truljenjem ili kako se to već kaže ubrzala širenje ove napasti po čitavom akvariju. U akvarijumu je sada 9 x Pseudotropheus demasoni (Pombo Rocks) + 10 x Pseudotropheus saulosi + 10 x Pseudotropheus sp. "Elongatus Mphanga"  ribetine su dimenzija od 3 do 5 cm  ( bar mislim da ih je toliko ostalo ).
Od tehnike tu je JBL CristalProfi e 1501 kanister , Juwelov grijač od 200W I zračna pumpa, podloga je kvarcni pijesak granulacije od 0,2 do 2,00 mm i kamenje koje sam izvadio iz planinske rijeke ,  osvjetljenje je orginalno Juwelovo High-Lite Day T5 2x45 W. ( svijetlo gori od 18 h do 1-2 h navečer tj. dok sam budan ) . Akvarijum je u funkciji neki  2 mjeseca  i  do prije odlaska na more nije bilo nikakvih algi niti bilo kakvih problema.  Primječujem da ribice jedu ovu  ″algu″ sa stakla pa se nadam da neće biti masovnog pomora. Molim da mi neko ko se je susretao sao ovim pomogne savjetom iz svoga iskustava pa da se pokušam riješiti ove ″Beštije″ pošto je stvarno ružno za vidjeti ovako ″ unakažen“  akvarijum .
Unaprijed hvala

Offline Angryfish

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Brčko distrikt BIH
Odg: Hitno molim za pomoć !!!
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2014, 02:20:43 prijepodne »

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2014, 08:06:39 prijepodne »
ubaci par vrbovih grančica tako da iz vode viri najmanje par centimetara... i u roku 5-6 (do 10) dana nećeš više imati alge .. ;)

i još ubaciš neke žderače algi i miran si .. ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2014, 08:47:58 prijepodne »
Angryfish ništa neobično, sasvim normalna pojava u svakom akvariju!
Naravno da će ti rasti alge po staklu sve dok imaš svijetla u akvariju.
Uzmeš staru karticu u ruke, počistiš staklo i opet si miran mjesec dana, sve dok se sustav potpuno ne ustabili, tada će se smanjiti i alge i staklo češ morat čistiti svakih par mjeseci.
Kažem još jednom najnormalnija pojava, nema razloga za paniku! to imaju svi, zapamti nema akvarija u kojem nema algi!

P.S. nadam se da noću ribama gasiš svijetlo, da ne roka 0-24 pošto vidim da si objavio slike u 2 u noći!

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2014, 09:22:25 prijepodne »
Koliko vidim to je smeđa alga, normalna pojava na novim akvarijima. Kada potroše, mislim silikate, iz vode same će nestati.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2014, 17:31:37 poslijepodne »
Napisao si da ti svijetlo radi do 2 sata u noći tj dok si budan što će reći da nemaš tajmer nego ti gasiš svijetlo.
Kupi obični mehanički tajmer i namjesti fotoperiod drugačije jer ti vjerojatno i to utječe na alge na staklu.
Bez obzira što je taj fotoperiod u granicama nekih 10 sati ali vjerojatno opet imaš nešto dnevnog svijetla tokom dana do tih 18 sati pa to onda ispadne previše svijetla.
Probaj to složiti do nekih 22 sata a ako hoćeš da imaš tako kasno upaljeno svjetlo onda si složi mjesečinu od ledica i uživaj u gledanju.