Pozdrav!
Imam akvarij od 10 litara, kupljen u siječnju ove godine zajedno sa mužjakom i ženkom gupija. Uskoro smo kupili i beta borca, još jednog gupija i čistača malog. Ženka gupija je uskoro uginula, a negdje u travnju je i drugi gupi kojeg smo kupili zajedno s beta borcem. Prije cca 3 tjedna smo kupili još dvije ribice, ali im stvarno ne znam imena, pa ću ih pokušati opisati. Jedna je malena, crvena i ima crni rep (nije gupi), druga je bijela malo veća od te crvene i ima plavkasti odsjaj na ljuskicama. Kada smo ih ubacili u akvarij crvena se više manje normalno ponašala, a bijela je cijelo vrijeme bila gore.. I tako se ponašala cijelo vrijeme, a jutros smo ju našli uginulu. Znam da se ribe tako ponašaju zbog nedostatka kisika, ali ni mijenjanje vode joj nije pomoglo i stalno se je bila na površini. Ribice hranimo svaki dan, po pola čajne žlice hrane. Akvarij čistimo svaki tjedan tako da petinu-četvrtinu vode zadržimo, a akvarij isperemo nekoliko puta u vodi. Nemam nikakav filter jer su u pet shopu rekli da nije potreban na tako maleni akvarij, a i prijateljica je rekla da nije dobro ako prečesto mijenjamo vodu jer bi im to mogao biti veliki stres. Akvarij se jako često prlja i voda se brzo zamuti. Otišli smo na more za vikend, susjeda se brinula o ribicama međutim dok smo se vratili voda je bila potpuno neprozirna. Od ukrasa imam trenutno samo neki dvorac šta je već to i neki šljunak obojani, ali on nije kupljen u pet shopu. Danas smo odmah otišli kupit ribice, od toga jednu neonku, jednu veliku žutu (opet ne znam ime, ugl veća je od beta borca) i čistača. I neonka i ta žuta plivaju opet na površini, a ne bih htjela da uginu kao i ova prošla. U pet shopu su nam dali i neko sredstvo za čišćenje akvarija da se voda ne bi mutila 2.5ml na 10 l jednom tjedno, stavila sam doduše samo par kapi jer nisam imala kapaljku.. Od rasvjete nemam ništa. Znam da se ne brinem kako je red o tim ribicama, ali stvarno nisam upućena, kao ni ukućani, pa molim vas, pomozite šta i kako!