Kolovoz 04, 2025, 18:20:51 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Briga o akvariju  (Posjeta: 2137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline oliva

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
Briga o akvariju
« u: Kolovoz 04, 2014, 22:08:29 poslijepodne »
Pozdrav!
Imam akvarij od 10 litara, kupljen u siječnju ove godine zajedno sa mužjakom i ženkom gupija. Uskoro smo kupili i beta borca, još jednog gupija i čistača malog. Ženka gupija je uskoro uginula, a negdje u travnju je i drugi gupi kojeg smo kupili zajedno s beta borcem. Prije cca 3 tjedna smo kupili još dvije ribice, ali im stvarno ne znam imena, pa ću ih pokušati opisati. Jedna je malena, crvena i ima crni rep (nije gupi), druga je bijela malo veća od te crvene i ima plavkasti odsjaj na ljuskicama. Kada smo ih ubacili u akvarij crvena se više manje normalno ponašala, a bijela je cijelo vrijeme bila gore.. I tako se ponašala cijelo vrijeme, a jutros smo ju našli uginulu. Znam da se ribe tako ponašaju zbog nedostatka kisika, ali ni mijenjanje vode joj nije pomoglo i stalno se je bila na površini. Ribice hranimo svaki dan, po pola čajne žlice hrane. Akvarij čistimo svaki tjedan tako da petinu-četvrtinu vode zadržimo, a akvarij isperemo nekoliko puta u vodi. Nemam nikakav filter jer su u pet shopu rekli da nije potreban na tako maleni akvarij, a i prijateljica je rekla da nije dobro ako prečesto mijenjamo vodu jer bi im to mogao biti veliki stres. Akvarij se jako često prlja i voda se brzo zamuti. Otišli smo na more za vikend, susjeda se brinula o ribicama međutim dok smo se vratili voda je bila potpuno neprozirna. Od ukrasa imam trenutno samo neki dvorac šta je već to i neki šljunak obojani, ali on nije kupljen u pet shopu. Danas smo odmah otišli kupit ribice, od toga jednu neonku, jednu veliku žutu (opet ne znam ime, ugl veća je od beta borca) i čistača. I neonka i ta žuta plivaju opet na površini, a ne bih htjela da uginu kao i ova prošla. U pet shopu su nam dali i neko sredstvo za čišćenje akvarija da se voda ne bi mutila 2.5ml na 10 l jednom tjedno, stavila sam doduše samo par kapi jer nisam imala kapaljku.. Od rasvjete nemam ništa. Znam da se ne brinem kako je red o tim ribicama, ali stvarno nisam upućena, kao ni ukućani, pa molim vas, pomozite šta i kako!  -?

Offline oliva

• Novi član
  • *
Odg: Briga o akvariju
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2014, 22:27:17 poslijepodne »
Sad sam primjetila da je i drugi čistač, koji je danas kupljen gore na površini, a i gupi ne pliva slobodno po akvariju nego je bliže površini. Beta i ona crvena nisu baš živahni. Jedino je onaj stariji čistač na dnu, a voda nije savršeno bistra. Pomagajteeee

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #2 u: Kolovoz 04, 2014, 22:35:03 poslijepodne »
pa sada, imas dvije mogucnosti:
1.) nastaviti tako muciti i ubijati ribe i odrzavati akvarij,
2.) procitati vodic za pocetnike akvarij.neta:
http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686, nauciti osnovno, kupiti sto treba od opreme i kreniti kako treba.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2014, 22:41:18 poslijepodne »
bas....
u principu, sve je krivo.  -?

Offline oliva

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2014, 22:56:00 poslijepodne »
Znači trebala bih nabavit veći akvarij, filter, rasvjetu, kako je red šljunak... Koliko velik akvarij. Jesu li prave biljke neophodne? I nisam ja uzela ribice da bi ih mučila i ubijala, nego sam uzela akvarij a nisam znala kako se pravilno brine o ribama, ko grlom u jagode...

Offline oliva

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2014, 23:00:22 poslijepodne »
I šta sad da radim sa ovim ribicama, hoće li one preživjet? Da odmah sutra odem nabaviti sve potrebno? A temperatura u akvariju?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2014, 23:17:37 poslijepodne »
temperstura ti trenutno nije problem, odnosno moze biti samo previsoka. Trebas 26-27 otprilike.
Procitaj si onaj vodic pa onda odluci kaj i kako dalje. U 10l mozes imati eventualno kozice. Ali nekakv filter ti uvijek treba.
Ako se odlucis na nesto vece, nemoj uzeti ove komplete po 500-600 kn jer to ne vrijedi nista, preslaba rasvjeta i prejadan poklopac da se da sloziti nesto bolje a i filteri su nikakvi.

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2014, 23:19:38 poslijepodne »
znam da nisi uzela ribice da bi ih mucila, ali ovako se muce. moras im stvoriti uvjete, a dok ih ne stvoris, probaj ribe udomiti kod nekoga. ljeto je, vruce je, grijac ti ne treba sigurno, a probaj otici do pet shopa i uzeti najmanji hang on filter, moglo bi pomoci ako nije kasno. cistit ce vodu, ali je i mreskati i ubacivati kisik. procitaj, i kreni iz pocetka.

Offline oliva

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 04, 2014, 23:38:19 poslijepodne »
Sutra je praznik, tako da ne mogu nabaviti ništa sutra... U najbližem pet shopu čini mi se imaju akvarij od 20 litara, i mislim da se mogu uzeti filteri i poklopac, a i rasvjeta.. Je li 20 l premalo? I koliko bi me sve to otprilike izašlo?

Offline galtar

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #9 u: Kolovoz 04, 2014, 23:46:12 poslijepodne »
uzmi barem od 50 L.
svi manji su samo za mrijestilišta.
pogledaj u oglasima i na njušalu. možeš dosta povoljnije pronaći akvarije
8)

Offline oliva

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 05, 2014, 00:44:55 prijepodne »
Je li atman filter uredu onda za akvarij od 50 l? I kada nabavim sve potrebno, jeli postoji neki posebni proces privikavanja ribica?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #11 u: Kolovoz 05, 2014, 04:04:07 prijepodne »
Napisi tocno koji model... Ako na filteru pise da je npr. Za 100litara, racunaj da je za maksimalno 50 litara, znaci u pola.
Za ribe koje imas, nikako manje od 50litara. Pola cajne zlice hrane je 10 puta vise nego sto im dnevno treba. Steta sto se nisi prije informirala i kupila sve kako spada.

Svakako procitaj vodic za pocetnike (u kojemu pise odgovor na tvoje zadnje pitanje).