Srpanj 31, 2025, 20:19:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Raspadanje bilja i rupice na listovima  (Posjeta: 10367 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline istanilo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Raspadanje bilja i rupice na listovima
« u: Kolovoz 04, 2014, 15:07:09 poslijepodne »
Molio bih vas da mi se pojasni od vas iskusnih uzgajivaca iz kojih se razloga nastaju rupice na listovima biljaka ?!
Raspadanje mogu odgonetnuti sam - zahtjevna biljka u slabim uvjetima. Ali zasto rupice na cryptama koje nisu zahtjevne !?

Akvarij je star 6mj Rio Juwel 180l samo na sljunku bez ikakve hranjive podloge i bez co2. Jasno mi je da bez hranjive podloge zahjtevne nece rast ili ce se tesko razvija lai bar ove nezahjtevne tipa cryptocorina ?! Dodajem Pro fito 1 puta tjedno 10-15ml i easy carbo svaki dan 2-4ml. Željezo neznam ni sam kako da doziram pa ga i ne sipam precesto mozda jednom tjedno 10ml.

Eto ako mi netko moze objasniti kako pravilno dozirati gnojiva i koji je tocno moj problem sa biljkama ?!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Raspadanje bilja i rupice na listovima
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2014, 17:05:28 poslijepodne »
A makro nista???
Gle, rio 180 ima sasvim ozbiljnu rasvjetu da bi to funkcioniralo tako kako si ti zamislio.

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Kolovoz 04, 2014, 18:06:50 poslijepodne »
obavezno makro ... imam istih problema ... stavio dodatnu rasvjetu, cca 2800lux, biljke podivljale od svjetla, izdivljale na sve strane, no u dva tjedna doslovno posisale sve iz vode, sad vidim rupe, "infarkte" po lišću, žute listove, oslabljele stapke od prebrzog rasta, boranje listova itd. ... treba mi doći gnojivo kroz par dana pa nastavljam s operacijom betlehem :D
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2014, 19:52:04 poslijepodne »
Monstrume i meni je ista stvar u akvariju. Nekuzim zasto mozda premalo svijetla !? da sa 8h povecam na 9h. lampe su standard.
Znam da je problem supstrati i hranjiva podloga no mora uspjet makar crypta do sada bilo oki neznam sta ju sada muci !?
Imam dosta riba pa previse govana ima al eto uzo sam i filter a u planu je i DIY Co2 koji cu sam napravit.

Stavljo sam ispod i gurao kuglice one od JBL a al svejedno. Nije nista strasno al pokoji list ima rupice i trune zuti. Jucer usuo Ferro pobjeli mi citav akvarij.

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2014, 20:09:18 poslijepodne »
Monstrume i meni je ista stvar u akvariju. Nekuzim zasto mozda premalo svijetla !? da sa 8h povecam na 9h. lampe su standard.
Znam da je problem supstrati i hranjiva podloga no mora uspjet makar crypta do sada bilo oki neznam sta ju sada muci !?
Imam dosta riba pa previse govana ima al eto uzo sam i filter a u planu je i DIY Co2 koji cu sam napravit.

Stavljo sam ispod i gurao kuglice one od JBL a al svejedno. Nije nista strasno al pokoji list ima rupice i trune zuti. Jucer usuo Ferro pobjeli mi citav akvarij.

nisi me skonto ... prejako svjetlo i premalo hrane za biljke ... biljke koriste N(dušik)P(fosfor)K(kalij) iz podloge i iz vode, bude toga od govana no za akvarij tvog kalibra govna od riba nisu dovoljna ... u normalnim uvjetima imao bi normalno bilje koje bi jako sporo napredovalo, donekle bilo zdravo no ništa posebno ... s jakim svjetlom imaš maksimum fotosinteze, a za fotosintezu trebaš hranu za biljke, NPK ... ako ga nema dovoljno u vodi/supstratu bilje ti s vremenom uz jako svjetlo izdivlja i bude rahitično, to se kod mene dogodilo i onda ti dođe do trenutka da biljka ne može povuć ništa više iz vode, a navikla je na puno hrane, svjetla i CO2 ... kako kaže kinggo rio150 ima jako dobro svjetlo, ja sam u svoj stavljao dodatne štedne žarulje ... u prvih mjesec dana isjeko cca 2 lavora biljaka i sad je nastao čep, nema više viška hraniva, biljke nemaju šta papati pa gladuju
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2014, 20:50:21 poslijepodne »
svasta nesto se da procitati na portalu pod "slatkovodnom akvaristikom"  -?

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2014, 22:14:05 poslijepodne »
Ocito cu morat dosta procitati o biljaka. Sto znaci da dodam vise Profito !? Gnojiva !?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2014, 22:36:51 poslijepodne »
ne, profito su mikroelementi. Tebi trebaju makroelementi, Od riba mozes dobiti jedino nesto nitrata. Ali obzirom na svjetlo koje imas to ti nije dosta. Generalno, sloziti akvarij samo sa sljunkom i nije neka ideja. Nije da se ne moze, ali treba gnojiti jako.

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 04, 2014, 23:04:59 poslijepodne »
Ok znaci trebao bih svakako ubacit i zamjenit obje lampe za jace i uzet reflektore jedan imam. Sta od makro elemenata da dodajem !?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 04, 2014, 23:12:02 poslijepodne »
 :roll: ne, lampe su ti trenutno problem jer su prejake. Ali takve su kakve su, ne mozes druge (slabije) staviti unutra bez kemijanja i bez da te to kosta. Kupi od easylife fosfo, nitro i potassium i kreni sa gnojenjem. No moja preporuka je da izbacis taj sljunak i zamijenis to necime sto ima CEC (manado, flourite, aquasoil...) ako mislis imati bilje.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #10 u: Kolovoz 05, 2014, 09:47:01 prijepodne »
Neisplativo je uzimati makroelemente odvojeno. Kupi PPS mix i smućkaj si sa litrom destilirane ili obične vode Dozira  se 1 ml na 40l vode dnevno. Imaš na oglasniku, poruči.  :up:

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 05, 2014, 11:28:52 prijepodne »
Eto i koga sad vise slusat. Ni sam neznam. Kupit cu dns easy life nitro i fosfo. Ferro ,carbo i profito imam. Sto se moje podloge tice tek sam pocetnika za sada taj akvaristicki proces moj traje 6mj i imam volje posvetit se u potpunosti tome. Kupio sam ex jbl e901 za bolju filtraciju. Taj sitni pijesak sam stavio po preporuci iskusnijeg akvariste koji je tako rekao da napravim za pocetak. Dakle znam da je problem sto supstrat nemam i hranjivu podlogu no sad ju necu mjenjat sigurno jos 6mj neda mi se cupat sve van. Biljke rastu pojedine i nezahtjeve ali htio bi da to sve skupa bude na boljem nivo i da bolje raste da se nejavljaju bolestine i da ne trunu. U planu je svakako jos diy co2 sa plasticnim bocama.

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 05, 2014, 12:12:05 poslijepodne »
Evo slike od sadašnjeg stanja mog akvarija upravo uslikanog :

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 05, 2014, 12:23:20 poslijepodne »
gle, PPS mix je svakako jeftinija opcija no kod njega dodajes sve elemente jednako i nije bas da je 1ml na 40l vode i to je to. Obzirom na tvoju rasvjetu trebao bi barem duplu dozu a mozda i vise. No onda je upitno koliko je taj easy carbo ucinkovit ili koliko ce biti ucinkovite tvoje DIY boce na 180l (stavi barem dvije ako ides na kvasac jer inace nis od toga). Ako mozes nabaviti svaku kemiju posebno onda je to druga prica. Ali obzirom na tvoje (ne)iskustvo mislim da ti je bolje uzeti ova gotova gnojiva sad za prvi put. Vjerujem da neces propasti za tih ~150kn (sva 3, po 0,5l). Uvijek imas vremena kad se ufuras prijeci na suha gnojiva odnosno PPS.
I ovo na slici ne izgleda bas toliko lose kako sam mislio. Jedino ti je izbor riba malo nes(p)retan.

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Kolovoz 05, 2014, 12:23:41 poslijepodne »
Ovo je slika  biljaka na kojoj se listovi raspadaju ili su kao da ih je pojelo nesto :

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 05, 2014, 12:29:32 poslijepodne »
Ma tako će i bit sad ću se zaletit po Easy Life Nitro i Fosfo mislim da će onda bit uredu. Samo je sad dobro pitanje kako ih dozirati.
Pro fito ubacujem 1 tjedno 15ml kao i Ferro ,Easycarbo svaki dan 2-3 ml. Dali je to ispravno i kako još dozirati nitro i fosfo.

U planu su svakako dvije boce DIY coca cola. Morat cu i za to savjet kako dozirat i dal je bolje kvasac ili soda bikarbona !?

Vidim ja da tu ima jos dosta stavir sto moram nauciti i proci,al eto kad se nauci bit ce bolje. Ribe znam da su sve izmjesane no nitko nikom
ne pravi nikakav problem niti rade sranje, nekoliko cu ih se rijesiti jel ih je mrvu pravise,a koliko vidim ako Bog da srece imat ću male racice,
jel vidim da ih nosi ispod repa. Trenutni ih imam dva i ribe ih uopce neuznemiravaju a nebi ih nizasto mjenjao predobri su.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 05, 2014, 15:22:54 poslijepodne »
profito nemoj ubacivati jednom tjedno, to su mikroelementi i kao takvi su nestabilni i vezu se na kaj god mogu. Ono kaj ti se dogodi je da ti bilje potrosi koliko potrosi u 2-3 dana i onda vise nema nista. Podijeli to doziranje na barem 3x puta iako je najbolje svaki dan.
Kaj se tice nitra i fosfa, pocni sa 2ml dnevno pa vidi kako se stvari razvijaju. Nemas bas nesto previse bilja pa ti to mozda bude i dovoljno.

Ali kaj se tice svih ovih rupica........ kaj ja znam, meni to bilje i ne izgleda bas tako lose ali mi izgleda pojedeno. Kaj tocno imas od zivina unutra?

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 05, 2014, 22:00:13 poslijepodne »
Kupio dns easy life nitro i fosfo pa ulio odma 2ml i taku cu dozirat svaki dan kako si i rekao. A pro fito da ostane jednom tjedno kao i Ferro ili !?
Easy carbo uljevam isto svaki dan 2-3ml.

Offline MiB

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
    • Balkanrock
« Odgovori #18 u: Kolovoz 05, 2014, 23:45:10 poslijepodne »
Možeš i da probaš sa osmokotom ubačenim pod podlogu. On nekoliko meseci rastvara makroelemente i prihranjuje koren. Zalediš u kockicama leda i onda tako dok se ne istopi nabišej na samo dno, ispo podloge. Ima na forumu nekoliko varijatni za naknadno dodavanje osmokota u podlogu. Mislim da koliko toliko može pomoći.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 06, 2014, 00:27:06 prijepodne »
Kupio dns easy life nitro i fosfo pa ulio odma 2ml i taku cu dozirat svaki dan kako si i rekao. A pro fito da ostane jednom tjedno kao i Ferro ili !?
Easy carbo uljevam isto svaki dan 2-3ml.
ne...... Profito isto podijeli na svaki dan, to je bitnije nego nitro i fosfo. A zeljezo ti mozda ni ne treba dodatno, njega imas u profitu tak i tak.

Offline istanilo

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Kolovoz 06, 2014, 17:29:21 poslijepodne »
Ok koliko cega sipat i dozirat :

Svaki dan po koliko ml !?

Pro fito -
Easycarbo -
Nitro -
Fosfo -
Ferro - po potrebi.

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #21 u: Kolovoz 06, 2014, 18:06:23 poslijepodne »
Na 100 l vode, 10 ml Profita podjeljeno na 3 puta svaki drugi dan. Dakle oko 3,3 ml svaki drugi dan (1., 3. i 5.). Kreni sa 2 ml Nitra i 2 ml Fosfa na 100 l vode svaki drugi dan (2., 4., i 6.) kad ne dodaješ Profito pa ćeš vidjeti kako se stvari odvijaju. 7. dan ne dodaješ ništa nego mijenjaš dio vode a dan poslije krećeš iz početka. Profito i Carbo se dodaju kad je svjetlo ugašeno (najbolje ujutro) a ostalo kad hoćeš. Kako su meni objasnili ljudi ovdje s foruma koji kemiju kuže bolje od mene, dodavanjem isti dan nećeš napraviti ništa korisno. Fosfati nisu dostupni biljkama jer se vežu sa željezom iz Profita u ortofosfate koji su biljkama dostupni tek svojim raspadom opet u željezo i fosfate a za to treba vremena. Ovo vrijedi za Easy Life proizvode jer imaju manjak kelata. Da se odlučiš za diy mix ili Seachem gnojiva npr. mogao bi ubacivati sve odjednom.

Evo, tak je to kod mene funkcioniralo prilično uspješno.

Inače, ja bih radije stavio neku bocu CO2 u pogon nego dodavao Easy Carbo jer se zna dogoditi da skuri neke biljke koje su osjetljive na EC. Meni se to dogodilo. Međutim, ako kod tebe to funkcionira, nastavi ga dodavati i dalje. Naravno ujutro prije paljenja svjetla.

Offline MiB

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
    • Balkanrock
« Odgovori #22 u: Kolovoz 06, 2014, 18:23:20 poslijepodne »
Mogu li da pitam, zašto pre paljenja svetla dodavati EasyCarbo?
Zar ne treba baš pri svetlu jer pospešuje fotosintezu. Tačnije pod svetlom bilje upijaju CO2 i izbacuju O2, dok noću ispuštaju CO2.
Od nedavno koristim EasyCarbo pa me interesuje kada je bolje dozirati.

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #23 u: Kolovoz 06, 2014, 18:53:25 poslijepodne »
Pa dodaješ ga prije fotoperioda prije no što biljke započnu foto sintezu. Biljke moraju prije početka foto sinteze imati na raspolaganju sve komponente.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #24 u: Kolovoz 24, 2014, 23:51:16 poslijepodne »
Preporucene kolicine nutrijenata za biljke u akvariju bi ti otprilike bile ove:

CO2 20-30 ppm
NO3  5-30 ppm 
K+  10-30 ppm 
PO4  0.5- 2 ppm
Fe  0,1-0,5 ppm
Mg 2-10ppm
Ca 10-30ppm

Znaci u tim nekim okvirima mada je isto tako bitno da su kolicine kakve god bile na kraju uvjek cca iste pa se bilje navikne.
I mjenjanje vode pospjesuje rast bilja.

Za CO2 imas opciju soda + limunska, ima tu negdje po forumu pa potrazi, kupis na ebay-u ..bolje od kvasca a losije od boce :D

Ok koliko cega sipat i dozirat :

Svaki dan po koliko ml !?

Pro fito -
Easycarbo -
Nitro -
Fosfo -
Ferro - po potrebi.