Evo jedan moj akvarij koji služi za opuštanje, u zadnje vrijeme nemam baš vremena i nema me često doma i ostala dva akvarija (kao aquascape, puno svjetla i to) su mi otišla u bananu lagano. Zato mi je ovakav akvarij baš super. Rijetko mijenjanje vode, lagana rasvjeta i spororastuće nezahtjevne biljke (a opet zanimljive

).
Dimenzije su 60x30x40 (dšv), rasvjeta je 1x24W T5 (mislim da je 3000 ili 2800 K), filter je Fluval 205. Podloga je šljunak ispod kojeg je malo (0.5 cm) prosijane zemlje iz šume tj. humusa. Gore je tanki sloj amazonije, više zbog estetskih razloga. Koristim mekanu vodu i gnojim samo s mikroelementima jednom tjedno ili rjeđe, dodajem CO2, ali minimalno, oko 1 mjehurić svake 2-3 sekunde.
Biljke rastu spor, ali sve pomalo ide (osim ove u prvom planu, ona se ne miče). Nisam još šišao ništa, a postav je star oko 2 mjeseca. Od riba je unutra 10ak crvenih neonki, a od prekjučer i 20ak zelenih neonki i isto toliko nekih sitnih razbora (one najmanje), ne izgleda na fotki da ih je toliko jer su još malo sramežljive, a i kasno sam slikao akvarij.
Jedino kaj me muči je ovo po panjevima kaj se vidi na fotki, crna alga i tu i tamo malo zelene. Mislim da je to kombinacija starih panjeva koji sad već svašta ispuštaju u vodu, spororastućih biljaka i prejakog protoka (malo je jači filter u odnosu na volumen akvarija). Sad sam malo pojačao CO2 i smanjio protok na filteru pa ću vidjeti, ionako me to ne uzrujava previše (samo laganini ne

).
Sori kaj su slike tak, baš sam hranio ribe, a i nije mi se dalo vaditi termometar i to.