Kolovoz 04, 2025, 23:47:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvo mijenjanje vode & dizanje tvrdoće vode  (Posjeta: 1006 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joze

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Prvo mijenjanje vode & dizanje tvrdoće vode
« u: Srpanj 09, 2014, 18:53:01 poslijepodne »
Za vrijeme cikliranja akvarija, tvdoću vode sam sa nekih 22 spustia na 10-ak zbog mahovine no unosom barbusa mahovina nije preživila jer su barbusi to čupali a riječ je o graminofoliji koja je jako osjetljiva.

Dakle, od nje sam odustao i zasadio lakše biljke za održavanje i sada nemam više potrebe ulivati destiliranu vodu već normalnu. Vrijeme mi je za prvu izmjenu vode i mene sad zanima da li promjena od 20litara vode može biti pogubno za ribe (pošto se radi naravno o gradskoj vodovodnoj mreži i vrijednost tvrdoće vode raste). Akvarij je 80l litara i prepostavljam da mi je izmjena 20l vode sasvim dovoljno.

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
Odg: Prvo mijenjanje vode & dizanje tvrdoće vode
« Odgovori #1 u: Srpanj 10, 2014, 10:18:06 prijepodne »
Ne vidim neki naročiti problem, pod uvjetom da voda koju dodaješ ima približno istu temperaturu kao ona u akvariju. Kod izmjene od 25 % tvrdoća se neće prenaglo povećati. Dobro bi bilo da pustiš da odstoji jedan dan, a ako to nije opcija možeš je i tretirati nekim komercijalnim sredstvom za pripremu vodovodne vode. Ukoliko nemaš neke jako zahtjevne vrste bilja ili riba, a cikliranje je dovršeno (filter i podloga su razvili kulture bakterija) vremenom će se svi prilagoditi na vodu iz vodovoda.

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Srpanj 10, 2014, 14:20:16 poslijepodne »
Jučer sam ulio dvi kante 2*10litara i dodao 5ml AquaSafea po kanti i ostavio tako od sinoć da stoji kojih dan-dva prije ulivanja u akvarij..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Srpanj 10, 2014, 14:24:53 poslijepodne »
ako koristis neko od sredstava za pripremu vode, nemas sto cekati. ulij u vodu, promjesaj malo, sacekas eventualno neki kraci period, i u akvarij.

Dan-dva nema potrebe da stoji. Cak i ako ne dodajes nista, opet ti je dovoljno da odstoji jedan dan i moze u akvarij, sve duze od toga sto stoji, a nema cirkulacije vode, nije dobro. efekta nikakvog nema, ono "najbitnije" klor ishlapi relativno brzo, a svaka stajaca voda na duzi rok.....vise si stetis nego pomazes dugim stajanjem vode bez cirkulacije, posebice vode vec tretirane nekom kemijom.

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Srpanj 10, 2014, 14:32:40 poslijepodne »
Ok onda znam za sljedeći put. Hvala  :up: