Svibanj 10, 2025, 09:05:18 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Hlađenje akvarija  (Posjeta: 2405 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Hlađenje akvarija
« u: Lipanj 11, 2014, 17:35:06 poslijepodne »
Pozdrav samograditeljima / članovima foruma :D

Kako su počele paklene vrućine, zadnjih dana mi je u akvariju pretoplih 29C. Pokušao sam sa maksimalnim odvrtanjem aeracije (Tetra APS100), ali ispod poklopca je i dalje temperaura bila nesnosna. Poučen 20-godišnjim iskustvom u sklapanju i hlađenju overclockanih PC kanti, odlučio sam iskustva primijeniti u akvaristici.

Potrebno:
- PC 12cm 12V ventilator ( kod mene to odrađuje Zalman turbina koja vrti na respektabilnih 5,000 okr/min )
- 12V  izvor napajanja (koristio sam "univerzalni" ispravljač 3/6/9/12V 500mA)
- 2m žice za zvučnike
- par cm termo bužira

Nakon lemljenja, lemove je preporučljivo izolirati termo bužirom radi vlage i mogućih kratkih spojeva, ali posluži i izolir traka.

Cijela "znanost" je usmjeriti ventilator da puše na površinu vode. Pošto je kod mene EHEIM poklopac nezahvalan za samogradnju, ventilator sam "ugradio" u mjesto za automatsku hranilicu. Rupa od hranilice je kao napravljena za 12cm ventilator:-))

Evo kako to izgleda:

I rezultat sa početnih 29C, nakon 3 sata rada:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Hlađenje akvarija
« Odgovori #1 u: Lipanj 13, 2014, 14:12:48 poslijepodne »
 :up: :up: :up:

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Lipanj 13, 2014, 14:20:57 poslijepodne »
Tako imam i ja samo je spojen na 5V punjač od mobitela i drži mi ispod 27 stupnjeva cjelo ljeto

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #3 u: Lipanj 13, 2014, 14:25:40 poslijepodne »
Lijepo. Zanima me kakva su iskustva sa decibelima i isparavanjem vode? Ja sam sa svog 200 L maknuo stari poklopac i napravio novi, koji uz ostalu tehniku ima ugrađen nešto manji ventilator (70 mm) ali ga bez problema goni punjač od starog mobitela (5 V). Nije pretjerano glasno, i kad ga pustim da radi 24 sata održava temperaturu na 25 C. Međutim, primijetio sam i pojačano isparavanje (možda oko litre na dan). To, jasno, nije problem sad kad mogu dolijevati vodu. Godišnji bi mogao predstavljati manji problem.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #4 u: Lipanj 13, 2014, 15:32:01 poslijepodne »
Što se tiče decibela.... meni ne smeta;-) Noću se ventilator gasi, a preko dana uz prozore tik do najprometnije ulice u Splitu ne čujem ni tenk da prođe:-)

Međutim, kako sam koristio univerzalni "ispravljač" sa regulacijom napona, ako sa inicijalnih 12V spustim na npr. 9V ili 5V, ni uz akvarij ne čujem ventilator. Inače, taj Zalman je odsluženi primjerak sa CPU hladnjaka, pa je bučniji zbog istrošenosti ležajeva.

Isparavanje je dosta veliko. Koliko sam primijetio, u 24h na 54 litre ode sigurno 1 litra ?!

Offline jura1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Lipanj 13, 2014, 20:09:56 poslijepodne »
Ja imam jedan ventilator 120mm ali 220V na aq.od 72l, i spusti tem. sa 28 na 26 za cca 1,5-2h. A što se tiće godišnjeg uključit ga na timer dnevno da radi 2 puta po 1,5h i to je to, ako padne tem. imaš grijač.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #6 u: Lipanj 14, 2014, 14:45:56 poslijepodne »
Ja sam ugradio ventilator od kompa na sredini one rupe za hranjenje. Puše u akvarij i drži temperaturu oko 25-26 °C, inače bez njega ode do 29-30°C. Zaljepio sam ga pištoljem za vruće ljepljenje i za svaki slučaj zavezao špagom u slučaju da ljepilo popusti. Spojio sam ga na nekakav ispravljač od 1A i 12 V, moguće je podesiti od 3-12V, pa kad je malo hladnije ga stavim na manje :)

Staviti cu i slike naknadno :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Lipanj 14, 2014, 15:19:02 poslijepodne »
Lijepo. Zanima me kakva su iskustva sa decibelima i isparavanjem vode? Ja sam sa svog 200 L maknuo stari poklopac i napravio novi, koji uz ostalu tehniku ima ugrađen nešto manji ventilator (70 mm) ali ga bez problema goni punjač od starog mobitela (5 V). Nije pretjerano glasno, i kad ga pustim da radi 24 sata održava temperaturu na 25 C. Međutim, primijetio sam i pojačano isparavanje (možda oko litre na dan). To, jasno, nije problem sad kad mogu dolijevati vodu. Godišnji bi mogao predstavljati manji problem.
isparavanje i je to sto zapravo hladi vodu. Sto vise vode hlapi tim ce i hladenje biti bolje.
kaj se tice godisnjeg, ovisi koliko je dug. Ali u pricipu sve sto trebas paziti je da ti usis filtera ne ostane na suhome. Kod samih filtra to nije problem jer su svi u donjoj trecini ali ako se ima neki skimmer onda treba pripaziti na to.
za 200l (recimo da je 100x40x50) 1cm ti je 4l sto znaci da bi za 14 dana (optimisticno  :D) nivo pao ~4cm sto i nije tako strasno.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #8 u: Lipanj 14, 2014, 16:58:50 poslijepodne »
Za vrijeme godišnjeg je najbolje ventilator spojiti na timer od rasvjete. Pošto je rasvjeta u poklopljenim akvarijima i najveći "grijač", noću da ventilator i bude ugašen, temperatura se neće penjati kritično a smanji se isparavanje vode za pola.

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #9 u: Lipanj 14, 2014, 23:17:23 poslijepodne »
Istina, i ja sam tako nešto predvidio, s time da imam namjeru i reducirati rasvjetu na pola, pa očekujem i generalno nižu temperaturu. Bilo je u prošlosti i gorih kombinacija, a i godišnji su sve kraći :D