Kolovoz 04, 2025, 10:46:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Držanje bette  (Posjeta: 1075 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline motangens

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
Držanje bette
« u: Lipanj 08, 2014, 01:17:12 prijepodne »
Pozdrav,
Inače se bavim teraristikom, ali sam nedavno na poklon od drage osobe dobio bettu.
Nalazi se u kugli-akvariju od 3l, dobiva jednom dnevno jesti ovu hranu, a vodu mijenjam jednom tjedno tako da cca pola vode izvadim čašom i zamijenim novom (koju držim u otvorenoj boci otkad sam je dobio, samo nadopunim što sam izlio sa novom).

Nisam je imao ribicu u planu (čitaj: nisam se detaljno informirao ranije, spremio [novac i mjesto u stanu za] veliki tank, filter, ...) pa sada u toku lovim. Po netu piše da je OK tako ih držati dok god se redovno mijenja voda i ne hrani previše.
Mene i dalje brine kvaliteta vode i čistoča 'akvarija'.
Ima li neka fora da mu u ovom kako povećam kvalitetu vode?
Razmišljao sam o puževima, da skupljaju što on propusti, ali ne znam niti koje, niti koliko, niti bi li im odgovarali takvi uvijeti (OK mi je i kombinacija čistača i nekih koji njih jedu da im se kontrolira situacija, ako je moguće i ima smisla u ovako maloj posudi).
I ima li što da aktivno filtrira vodu? Ugljen, nešto drugo?

Unaprijed hvala na odgovorima..
Pogledaj u nebo, smiješi ti se dan! :D

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Držanje bette
« Odgovori #1 u: Lipanj 08, 2014, 01:37:27 prijepodne »
Može on funkcionirati i tako, ali nije idealna kombinacija. Prilikom izmjene vode s crijevom usisaj sto je palo na dno.

Za bettu je sasvim ok 10-20 litara, nekakav mali filter i rogolista, anubiasa, nekih kripti i koje mahovihe. Preko ljeta ne treba grijač.
Za malo novaca na forumu možeš naći jeftine male komplete.

Može i bez filtera, ali bolje je imati, a za mali akvarij to je jeftino.

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Lipanj 08, 2014, 12:31:15 poslijepodne »
Upravo tako.Na eBayu imaš filtera za nekih 6-7 dolara ali pazi da ima regulaciju protoka kako bi isti mogao smanjiti na najmanje.Akvarij 30x17x20 cm košta 48 kuna, a u oglaasniku i manje.Tada bi ta Beta doista uživala A i ti .Ostalo ti je kolega Dini lijepo objasnio.

Offline motangens

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #3 u: Lipanj 08, 2014, 13:09:10 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima. Pokusat cu to sredit. A što mislite o ovom s puževima? Do akvarija, nakon akvarija,..?
Pogledaj u nebo, smiješi ti se dan! :D

Offline Dini

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2014, 13:32:31 poslijepodne »
Do akvarija ništa, ako imaš nekakvu podlogu u kugli makni i to. Tako će betta moći pojesti hranu koja padne na dno i neće biti hrane koja se raspada. Na dnu će ti se nakupiti nečistoće koji ćeš usisati cvrijevnom pri svakoj promjeni vode.

Kad kupiš akvarij možeš dodati svrdlaste, rahle podlogu, ne jedu biljke i nisu ružni (meni osobno). 

Stavi betti malo ogledalce u vodu da se šepuri i tako svaki dan 10-20 minuta.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2014, 14:16:08 poslijepodne »
Sve ovisi o preferencama....Osobno koristi puževe jabučare, čiste staklo + klopaju ono što padne na dno akvarija, jedino što se vole malo prošetati van akvarija, ali kako imaš jedan akvarij to je sasvim OK