Srpanj 23, 2025, 21:21:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Na početku...  (Posjeta: 6021 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Šmigy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Na početku...
« u: Svibanj 08, 2006, 14:31:00 poslijepodne »
Bok društvo,

Čitam vas već skoro tjedan dana i svašta sam naučio. Totalni sam početnik u akvaristici, ali sam se zagrijao. Znate već kako to počinje... Dijete vam slavi rođendan u <mjesto za reklamu> dobijete zlatnu ribicu i tako to krene....
Supruga i ja nakon iskustva sa zlatnom ribicom (mazimo je i pazimo), i premalim akvarijem, planiramo ući u nešto malo veće. Našli smo mjesto gdje bi trebao stajati, a veličina bi bila od 80-100l. Obišli smo tri i po trgovine koje postoje u našem gradu, i našli par akvarija s kompletnom opremom cca 600-800 kn. Kako ne želim napraviti početničku grešku (a sigurno će se koja dogoditi) trebam vaše savjete. Ono što sam do sada naučio je da treba napraviti akvarij (bilje, kamenje i ostalo), nasipati vodu i pričekati neko vrijeme prije nego se stave ribice.

Pitanja:
1. Kod kupovine gotovih akvarija (Juwel i sl) s potpunom opremom (grijač, filter, lampa) na što treba obratiti pažnju?

2. Koliko sam shvatio postoji razlika u akvariju koji ima bilje i akvarija samo s kamenjem. U svaki moraju ići baš određene vrste riba? Da li mogu ciklide staviti u akvarij s biljem?

3. Koje ribice mogu staviti s kojima?
4. Da li zlatna ribica može preživjeti u grijanoj vodi?

Pitanja će sigurno biti još... Očekujem vaše savjete i prijedloge.

Lijep pozdrav,

Šmigy

Osijek, Slavonija

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Na početku...
« Odgovori #1 u: Svibanj 08, 2006, 14:41:00 poslijepodne »

<mjesto za reklamu> ok , znamo o kome se radi

1. na cijenu, par dućana , par cijena za isti akvarij...

2. ovisi koje ciklide i koje bilje... ako želite biljni akvarij , koncentrirajte se na patuljaste ciklide poput apistogramma

3. e na tu temu su knjige napisane malo proučiti slikice na netu, pa se odlučiti koje su vam najljepše, pa onda pitajte da li idu skupa

4. može..neko vrijeme.. ovisi o krajnjoj temp..ali problemi su sa metabolizmom, perajama....

Offline lula

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #2 u: Svibanj 08, 2006, 14:47:00 poslijepodne »

1. Nečete pogriješiti jer su svi oni ok za te veličine.

2. Postoje neke ribe (ciklidi) koje unuštavaju bilje i vole kopati tako da kod njih baš i ne uspijeva bilje a netko i neželi imati bilje.Opet ovisi koji ciklidi jer neki nisu tako "agresivni" prema bilju.

3. To sad ovisi koje ti želiš pa onda kombiniraš ostale.

4. Može ali nisam siguran do koje temperature i nije baš preporučljivo da je stavlješ s toplovodnim jer naraste velika pa bi mogla pojesti neke manje a i jede bilje.
Varaždin / Hrvatska

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Na početku...
« Odgovori #3 u: Svibanj 08, 2006, 14:47:00 poslijepodne »

ccc... kako so nepristojan, dragi moj G.U. ....

pa valjda se čovjeka prvo fino pozdravi i zaželi dobrodošlica...

Dakle, Šmigy (sviđa mi se nick ) dobrodošao na forum!

Drago mi je da si odlučio u akvaristiku uči kroz savjete iskusnijih... tu smo da pomognemo...

BTW... u potpis stavi odakle si... to olakšava komunikaciju svima...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Na početku...
« Odgovori #4 u: Svibanj 08, 2006, 14:56:00 poslijepodne »

baš sam sirovina, čovjeku prvi post a ja odma na stvar, ni dobar dan, ni dobro došao...sooriii...

Šmigy- dobro nam došao

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Na početku...
« Odgovori #5 u: Svibanj 08, 2006, 15:05:00 poslijepodne »
WELCOME TO THE JUNGLE, evo iz moje perpektive:

1. Kod kupovine gotovih akvarija (Juwel i sl) s potpunom opremom (grijač, filter, lampa) na što treba obratiti pažnju?

Pazi da ti je Filter što jači da nije onaj mali što se lijepi za staklo iako dođe u paketu sa akvarijem nevalja ništa.

2. Koliko sam shvatio postoji razlika u akvariju koji ima bilje i akvarija samo s kamenjem. U svaki moraju ići baš određene vrste riba? Da li mogu ciklide staviti u akvarij s biljem?

Ako budeš Ciklide uzeo evo moj primjer Apistograme HONLOI, iza složiš stijene a naprijed sadiš koliko hoćeš bilja...

3. Koje ribice mogu staviti s kojima?

To ćeš već naučiti s vremenom pazi samo na Ciklide i Barbuse.

4. Da li zlatna ribica može preživjeti u grijanoj vodi?

Može ali će ti svu hranu jesti koju budeš bacao tako da ostale ribe ništa od hrane...

Pitanja će sigurno biti još... Očekujem vaše savjete i prijedloge.

Lijep pozdrav,

Šmigy

[/QUOTE]
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #6 u: Svibanj 08, 2006, 20:41:00 poslijepodne »
Puno hvala na odgovorima. Evo, danas sam obišao ponovno sve lokacije, i izbor je za sada na slijedećem (ipak će biti manji :( )

Akvarij:
1. Juwel Rekord 60, poklopac s 15W neonkom, pumpa i filter (280l/h), grijač 50W -> 668 kn (na akciji)
2. Aquael Pearlset 60, pokopac s vanjskim filterom, 15w svjetlo, pumpa 530l/h, grijač, zadnja stijena reljefna crna -> 870 kn

3. Kao rezervna opcija neki noname 63l, s poklopcem i svjetlom, unutarnji filter, i grijač 100w -> 763kn

Prvi je najjeftiniji, drugi mi se možda više sviđa... Savjeti?

Pozdrav,

Šmigy
Osijek, Slavonija

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Na početku...
« Odgovori #7 u: Svibanj 08, 2006, 21:48:00 poslijepodne »

U svakom slučaju dajem glas juwelu. A da odmah kupiš malo veći akvarij?Kajat češ se poslije (kao i svi mi u početku). Da bi prošao jeftinije možeš akvarij uzeti posebno, poklopac si sam napraviš, kupiš neki vanjski filter i grijač i to je to...nešto bilja ti ostali akvaristi poklone,kao iribe (gupija, platija, molija i švertova uvijek ima na bacanje)...jer glupo je ovak trošiti novce..pustiš si malo duže nokte i grebeš od drugih (kao i svi mi)...E da, dobro nam došao

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Na početku...
« Odgovori #8 u: Svibanj 08, 2006, 22:41:00 poslijepodne »

mi jednostavno moramo glasovati za juwel jer smo ga dobili na nagradnoj igri - rio 125. možda bolja varijanta od rekorda ti je rio jer dolazi s dvije neonke. malo ti je preslabo svjetlo od 15 w za 60 litara, jedino ako ne misliš imati puno bilja (ili zahtjevno). juwel je totalna šminka. imamo 160 l koji smo radili sami - prođeš stvarno puno jeftinije

i dobrodošao!!!

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Na početku...
« Odgovori #9 u: Svibanj 08, 2006, 22:54:00 poslijepodne »

Citat: Šmigy
Pitanja:1. Kod kupovine gotovih akvarija (Juwel i sl) s potpunom opremom (grijač, filter, lampa) na što treba obratiti pažnju?2. Koliko sam shvatio postoji razlika u akvariju koji ima bilje i akvarija samo s kamenjem. U svaki moraju ići baš određene vrste riba? Da li mogu ciklide staviti u akvarij s biljem?3. Koje ribice mogu staviti s kojima? 4. Da li zlatna ribica može preživjeti u grijanoj vodi?Pitanja će sigurno biti još... Očekujem vaše savjete i prijedloge.Lijep pozdrav,Šmigy

1. Na većini stvari si nemoćan jer kod gotovih akvarija su filteri i grijači već definirani. Jedino obrati pažnju na ono što je natuknio Vedran.

2. Možeš, dapače, neki traže dosta bilja i zaklona. Prvo se sam sa sobom dogovori što bi uopće htio...

3. Kad doneseš odluku o pitanju broj 2 onda ćemo preći na ovo :)

4. Može ali nemoj... problemi će se kad tad pojaviti...

Inače, Dobrodošao      
Hrvoje - Split

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #10 u: Svibanj 08, 2006, 23:05:00 poslijepodne »
U pravu si... trenutno znamo samo da želimo akvarij. Bit ćemo strpljivi pa polako. Step by step.

Još jedno "početničko" pitanje. Kakva je razlika između unutarnjeg i vanjskog filtera?
Koje su im prednosti i mane?

Pozdrav !

p.s. Hvala svima na toploj dobrodošlici.

Osijek, Slavonija

Offline yeljo

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #11 u: Svibanj 08, 2006, 23:12:00 poslijepodne »
unutarnji- zauzima i nagrđuje prostor unutar akvarija, mala mogučnost
ubacivanja raznih filter medija, vanjski većinom jači, bolja
mogučnost skrivanja usisnih i dovodnih priključnih cijevi za vodu.
koristio sam unutarnje većinom za manje akv.

pozdrav iz Bjelovara

Offline asterix

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #12 u: Svibanj 08, 2006, 23:22:00 poslijepodne »
moj savjet:
- odrediti maksimalnu mogucu velicinu akvarija koji stane na predvidjeno mjesto u stanu
- izraditi akvarij, po nekim standardnim dimenzijama,kupiti orig.poklopac ili naruciti poklopac po tim dimenzijama (Ceh, ili netko drugi ako nemas volje,znanja izradjivati poklopac)
- vanjski filter

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Na početku...
« Odgovori #13 u: Svibanj 09, 2006, 08:19:00 prijepodne »
AquaEl-ov akvarij ti je ok.Ima pumpu u poklopcu i komore za filterski materijal pa ti filtracija ne zauzima prostor u vodi.Taj akv. ima 112L tako da ti je ta vrsta filtriranja i više nego dovoljna

Offline Njofra

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2006, 09:57:00 prijepodne »
Za akvarij vam nije loše da pratite rubriku mali oglasi,..tu se pogotovo da nač jeftinije.Bilo bi ipak bolje da uzmete 100 litara,zbog puno razloga koje čete i sami brzo shvatit.Samo polako,dobrodošli i sretno .
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline perovski

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #15 u: Svibanj 10, 2006, 14:06:00 poslijepodne »
...uglavnom sve se svodi na veću litražu...
juwel je dobar izbor...

...slavonac sam...

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #16 u: Svibanj 12, 2006, 22:21:00 poslijepodne »
Hello,

Alea iacta es! Akvarij je kupljen. Naravno nije ni jedan od onih sa prijašnjeg spiska. Našao sam u malim oglasima. 500kn. Novi, zapakirani.

Hagen 60, Waterhome komplet. Sadrži akvarij 60x30x30, unutarnji filter Hagen Fluval 2, grijač 50W, termometar trakica, poklopac sa lampom Sun glow 15W. Background slika, hrana za ribice, te još tri bočice nekakve kemije: Aqua plus, Plant gro, Cycle.

Što se veličine tiče, savršeno nam odgovara, jer veći (duži) nam ne bi stao na mjesto gdje smo ga predvidjeli.
Moram sada napraviti stalak za njega, a pokušat ću napraviti i nekakvu zadnju stijenu od stiropora.

Sad slijede pitanja:
1. Da li koristiti kemiju za cikliranje, ili pustiti da se to prirodno napravi?
2. Da li kod korištenja filtera treba mijenjati vodu u akvariju i koliko često?
3. Destilirana voda ili voda iz slavine (Brite?) s onim kapima protiv klora?
4. Da li je potrebno prokuhati baš sve što se stavlja u akvarij (kamenje, grane, školjke etc)? Kakva je procedura?

Lijep pozdrav !

Šmigy

Osijek, Slavonija

Offline Njofra

• Punopravni član
Na početku...
« Odgovori #17 u: Svibanj 12, 2006, 23:33:00 poslijepodne »
Eto rekoh oglasi .
1.Nešto da ubrzaš cikliranje neškodi ali i netreba brzat
2.Vodu treba svakako mjenjati,najbolje 30% vode tjedno
3.Ne sama destilirana,dobra je i iz pipe jer čete vjerojatno imat neke nezahtjevne ribice za poćetak.
4.Treba sve prokuhati,..procedura je zakipi voda i kuhaš,kuhaš   čim duže to bolje ali ne treba pretjerivat,..a ako je neki panj koji pušta boju kuhati ga čim duže i promjeniti vodu par puta,jednostavno.
Samo polako.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #18 u: Svibanj 25, 2006, 22:14:00 poslijepodne »
Izradio sam stalak, postavio akvarij. Kupio sam šljunak, i imam neki panj i par večih oblutaka za dekoraciju. Od jednog lege ću dobiti par biljaka:Echinodorus bleheri, Hygrophila polysperma, Vallisneria spiralis a imam i Cabomba caroliniana. Pošto su to većinom biljke za zadnji dio akvarija, trebao bih nešto nisko za prednji dio (npr Anubias nana). Zanima me ima li tu koji akvarist iz Osijeka ili okolice, pa da se "ogrebem" za još neku travkicu.

Osijek, Slavonija

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Na početku...
« Odgovori #19 u: Svibanj 26, 2006, 08:34:00 prijepodne »
ne preporucam ti nanu za prednji dio.. to je biljka< sjene i ako je stavis na izlozenu prednjicu akvarija gotovo sigurno ce brzo biti kolonizirana algama.. ona ti super uspjeva u sjeni neke vece biljke.. pod panjem i tako.. naprijed stavi sagitariu (subulata je mislim niska) ili ecihondorus tenellus... odnosno ako pucas na velike decke glosostigmu ili lileopsis :)
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline pero_klc

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #20 u: Svibanj 26, 2006, 22:58:00 poslijepodne »

Citat: �migy
Hello,

Alea iacta es! Akvarij je kupljen. Naravno nije ni jedan od onih sa prija�njeg spiska. Na�ao sam u malim oglasima. 500kn. Novi, zapakirani.

Hagen 60, Waterhome komplet. Sadr�i akvarij 60x30x30, unutarnji filter Hagen Fluval 2, grijač 50W, termometar trakica, poklopac sa lampom Sun glow 15W. Background slika, hrana za ribice, te jo� tri bočice nekakve kemije: Aqua plus, Plant gro, Cycle.

�to se veličine tiče, savr�eno nam odgovara, jer veći (du�i) nam ne bi stao na mjesto gdje smo ga predvidjeli.
Moram sada napraviti stalak za njega, a poku�at ću napraviti i nekakvu zadnju stijenu od stiropora.

Sad slijede pitanja:
1. Da li koristiti kemiju za cikliranje, ili pustiti da se to prirodno napravi?
2. Da li kod kori�tenja filtera treba mijenjati vodu u akvariju i koliko često?
3. Destilirana voda ili voda iz slavine (Brite?) s onim kapima protiv klora?
4. Da li je potrebno prokuhati ba� sve �to se stavlja u akvarij (kamenje, grane, �koljke etc)? Kakva je procedura?

Lijep pozdrav !

�migy

sto se tice akvarija je OK ali bi ti preporucio samo da si promjenis filter jer je dosta lose napravljen ( iz iskustva)
1.za cikliranje predlazem cycle
2. svakih otprilike mjesec dana
3. definitivno ona iz slavine sa necim protiv kloramina jer je to cesce danas i sporije se topi u vodi od clora
4. sto se tice prokuhavanja sve je dobro prokuhati, makar 15 min, prije stavljanja u akvarij.

Offline Šmigy

• Novi član
  • *
Na početku...
« Odgovori #21 u: Lipanj 01, 2006, 22:16:00 poslijepodne »
Ovako je izgledao kad je napunjen.....

A ovako je nakon 4 dana

Podloga je samo sitni šljunak i u to smo posadili bilje (nadam se da će se primiti). Svjetlo je sun-glo 15W. Radi od 10-22. Da li je to dovoljno za biljke? Rogolist na sredini nam počinje trunuti. Koliko biljkama treba za prilagodbu? Kada treba dodavati CO2? Na panju mi se pojavila plijesan (to je dobro ili ne?)

Vaši komentari.

Pozdrav,

Šmigy

Osijek, Slavonija

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Na početku...
« Odgovori #22 u: Lipanj 01, 2006, 22:25:00 poslijepodne »

Podloga je ok i samo šljunak, makar je za bilje dobro da imaš i neku hranjivu. No, sad je kasno... eventualno da kupiš vrećicu nekog mineralnog supstrata i zakopaš ispod biljke koju sadiš. Svjetla može više. Bilju daj mjesec dva da ti krene. S co2 ne žuri. Plijesan je normalna u startanom akvariju - povući će se (ili će je ribice popapati kad ih staviš).

Ova lampa, sun glo ježuta - bilo bi ju dobro kombinirati s nekom koja ima i crvenkastog i plavkastog spektra jer to biljke vole.