Preventivno djelovanje, ribe se hrane vitaminskom hranom u jesen tako da im se poveca imunitet i da se kvalitetnije pripreme za hibernaciju.
Proljece kada se voda dovoljno zagrije i pocne hranjenje dajemo im laganu lako probavljivu hranu i postepeno pojacavamo.
Ako cijelu zimu nista ne jedes ne mozes se odmah baciti na odojka, prvo aperativ i juhica
Uglavnom, osnovno je ribe pripremiti za zimu i proljece (nije nista skuplje niti zahtjevnije samo promijenis formulu sa kojom hranis) i nece vise biti problema sa viremijom. Ako slucajno i bude koji slucaj lakse ce se riba oporaviti. Sada im mozes dodati vitamina u hranu, pomoci ce im u svakom slucaju. Isto tako probaj im dati limuna. Bogat je vitaminom C. Odrezes kolutic limuna sa korom, malo ga zarezes i rastvoris tako da im bude lakse pojesti ga i na kraju samo mrezicom pokupis koru.
I meni se to znalo desiti, al sol i izmjena vode spašava stvar. No nikada mi se nije desilo da odbijaju hranu, jedu kao da mjesec dana nisu ništ dobile.
Mrki kod njega se je spojilo dosta stvari, mrijest, nagli pad temp. vode i promjena ph-vode. Ph je pao na 6 a siguran sam da je bio oko 7,5 mozda i visi. To je velika promijena a ribe su izrazito osjetljive na ph. Neda mi se sada traziti tocno o cemu se radi. Davno sam to citao a da ne govorim napamet. ima veze sa ph krvi ribe i ...
ne sjecam se dalje. Tako da nije nista cudno sto ribe miruju i ne hrane se i nakon podizanja ph vrijednosti sodom mora proci neko vrijeme da se ribe oporave i stabiliziraju od svih tih promijena kroz koje su prosle. Mi udisemo zrak (smjesu plinova) i nije isto jel se nalazimo na nekoj planini ili pored mora, u Pekingu ili u Malom Losinju. Isto tako je i ribama samo sto one "udisu" plinove otopljene u vodi.