Srpanj 22, 2025, 11:32:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tko je u pravu???  (Posjeta: 5298 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kliklić

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Tko je u pravu???
« u: Svibanj 05, 2006, 18:00:00 poslijepodne »
imam namjeru kupiti 80-litarski akvarij koji dođe cca. 900 kn.
pošto sam novi u akvaristici želim da mi netko iskusniji pomogne u vezi akvarija. čitao sam na netu da poluokrugli i okrugli akvariji nisu dobri za ribe jer im oštećuje vid radi loma svijetla a čovjek u zoo shopu kaže da su to gluposti i da bez brige uzmem poluokrugli jer da sada to svi uzimaju.
tko je sad tu u pravu,ne želim se zeznut , ipak nije to sitna lova!
i još jedno pitanje, koje ribice mi preporučate za početak da kupim i što mi sve treba od opreme za zdrav i dug život mojih budućih suukućana.
HVALA

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Tko je u pravu???
« Odgovori #1 u: Svibanj 05, 2006, 19:07:00 poslijepodne »

akvarij od 80 l s polukružnom prednjom stranom nije problem za ribice - eventualno može nama promatračima malo iskriviti perspektivu . za ribice je problem kugla koja je u biti jedna velika leća - i da kvari vid to je istina. ali tvoj je akvarij ok. osobno bih radije uzeo akvarij s ravnim, ne zakrivljenim (sfernim) zidovima.

od opreme ti treba svakako sredstvo za pripremu vode (protiv klora), hrana, podloga, bilje, i naravno ostalo po želji...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Tko je u pravu???
« Odgovori #2 u: Svibanj 05, 2006, 19:08:00 poslijepodne »
e, da i dobrodošao

Offline Njofra

• Punopravni član
Tko je u pravu???
« Odgovori #3 u: Svibanj 05, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
Dobrodošao kao prvo .Ako možeš birati ipak izaberi neki akvarij sa ravnim staklom jer se ovak stvarno iskrivljuje slika.Ribicama neče biti ništa ali to je zbog tebe i ostalih koji če ga gledat.Elena i Davor su ti več rekli otprilike što ti treba za početak.S obzirom na cijenu mislim da več ima filter i grijač ako češ imati toplovodne ribe.A izbor riba ti je širok,...al za početak uzmi svakako nekog čistača,i možda ipak za sam početak neke živorotke,znači Platy,gupy i sl. najpopularnije i najraširenije ribice da se malo upoznaš sa hobijem a onda češ polako vidjet čemu više težiš pa češ sam izabrati,dal živorotke,dal neki mali ciklidi,neonke...Samo polako i sretno
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Tko je u pravu???
« Odgovori #4 u: Svibanj 05, 2006, 20:24:00 poslijepodne »
Citat: Elena & Davor

akvarij od 80 l s polukružnom prednjom stranom nije problem za ribice - eventualno može nama promatraèima malo iskriviti perspektivu . za ribice je problem kugla koja je u biti jedna velika leæa - i da kvari vid to je istina

.... kakva je razlika izmedju kugle i akvarija sa iskrivljenim staklom... mislim da ribama nece biti nista od iskrivljenog stakla.. ali ako je kugla losa (kakovi kazete)ne kuzim zasto onda zakrivljena stakla nisu

koliko sam ja skuzio ribe ne vide bas dobro izvqan ali tako i tako onda i ne gledaju previse... mislim tako mi se cini jer su manje plasljive (moje zapazanje)... kao da vide fleke i tome slicno.. isto kako i mi njih vidimo kad su malo dalje od stakla... ... inace i najtanje staklo lomi svijetlost..
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Tko je u pravu???
« Odgovori #5 u: Svibanj 05, 2006, 20:25:00 poslijepodne »
Citat: Elena & Davor

akvarij od 80 l s polukružnom prednjom stranom nije problem za ribice - eventualno može nama promatraèima malo iskriviti perspektivu . za ribice je problem kugla koja je u biti jedna velika leæa - i da kvari vid to je istina

.... kakva je razlika izmedju kugle i akvarija sa iskrivljenim staklom... mislim da ribama nece biti nista od iskrivljenog stakla.. ali ako je kugla losa (kakovi kazete)ne kuzim zasto onda zakrivljena stakla nisu

koliko sam ja skuzio ribe ne vide bas dobro izvqan ali tako i tako onda i ne gledaju previse... mislim tako mi se cini jer su manje plasljive (moje zapazanje)... kao da vide fleke i tome slicno.. isto kako i mi njih vidimo kad su malo dalje od stakla... ... inace i najtanje staklo lomi svijetlost..

zaboravih reci da dajem glas uvijek za ravne plohe Edited by: nature
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Tko je u pravu???
« Odgovori #6 u: Svibanj 05, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
ja sam isto cuo pricu da im iskvaruje vid, neznam ,ali mi se ni ne sviđaju tak i tak pa i ja dajem glas za ravnu plohu
johnny

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
    • http://www.iskon.hr
Tko je u pravu???
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2006, 21:42:00 poslijepodne »

Ja bih uzeo s zaobljenim staklom.

Mislim da čovjek treba biti kreativan i drugačiji od drugih jer inače ispada......!

Samo naprijed ,u ovom hobiju imaš svaki dan posla ,ja se trenutno gnjavim s puževima!

Pozdrav i glasam za zaobljeno staklo!
čistač

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Tko je u pravu???
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2006, 21:54:00 poslijepodne »

nature, kugla je zaobljena toliko maksimalno, da maksimalnije ne može biti. iskrivljenje kod kugle je krajnje, a kod akvarija sa zaobljenom prednjicom nije. zakrivljenje je manje i nije i vertikalno i horizontalno. uostalom i ja glasam za ravno staklo - piše gore.

najtanje staklo lomi svjetlost - točno, ali kugla lomi svjetlost izrazito nepravilno i iskrivljeno - znaš da kad gledaš u kuglu ribu malo ne vidiš, a onda je velika kao cijeli akvarij (kad se nalazi s druge strane)..

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
Tko je u pravu???
« Odgovori #9 u: Svibanj 06, 2006, 00:48:00 prijepodne »
Ja ti također predlažem akvarij sa ravnim staklom, a po meni je kreativnost bolje izraziti samim uređenjem akvarija. Šta uzeti, svakako ono što su rekli Elena&Davor vezano uz pripremu vode, a vezano za biljke uzmi za početak one koje brzo rastu poput vallisnerie ili tvrdog rogolista (ceratophyllum demersum).
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline kliklić

• Novi član
  • *
Tko je u pravu???
« Odgovori #10 u: Svibanj 06, 2006, 16:10:00 poslijepodne »
Hvala na odličnim savjetima svima vama,vidi se koliko malo znam o akvaristici, prije par dana sam mislio da je to tako jednostavno, kupiš akvarij i ribice i to je to ali naprotiv to je dosta kompliciran i zahtjevan hobi! ipak ne dam se obeshrabriti!
HVALA još jednom svima!

Offline kliklić

• Novi član
  • *
Tko je u pravu???
« Odgovori #11 u: Svibanj 06, 2006, 16:22:00 poslijepodne »
imam još nekoliko pitanja tj. jako puno ali za početak ako mi može netko objasnit mislim osnovne stvari! ?
- priprema vode sa klorom(kako, na koji način,gdje kupiti što treba i koliko s obzirom da je akvarij 80-litarski)
- Ace1 je spomenuo koje biljke da kupim za početak,možda zvuči glupo ali koliko bi mi trebalo biljaka za moj akvarij a da ne bude ni previše ni premalo s obzirom da biljke i narastu. da li se te biljke mogu nabaviti u svakom zoo shopu i koliko je cijena cca?
-čovjek u zoo shopu mi je savjetovao da stavim pumpicu za zrak , što vi mislite o tome?
- koliko maximalno ribica mogu staviti u 80-litarski akvarij (81X41X31)
- što mi preporučate za podlogu u akvariju?

NISAM VALJDA DOSADAN,pliz help.......

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Tko je u pravu???
« Odgovori #12 u: Svibanj 06, 2006, 17:08:00 poslijepodne »

Pusti akvarij u pogon i kupi sredstvo za cikliranje i pusti ga da radi par tjedana tu i tamo ubaci malo hrane za ribe a sto se tice kolicine riba koju mozes staviti moras se prvo odluciti koje ribe mislis staviti.Isto tako i sa biljkama jer imas ih niskorastucih i visokorastucih, onih koje brzo rastu i one koje sporo....Sto se tice pumpe obavezno ju stavi a sljunak izaberi isto kad odlucis koje ces ribe staviti i naravno neki substrat ispod njega.

P.S. nadam se da na grijac nisi zaboravio
johnny

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
Tko je u pravu???
« Odgovori #13 u: Svibanj 06, 2006, 18:53:00 poslijepodne »
Nisi dosadan, zato i postoji ovaj forum da ljudi izmjenjuju svoja iskustva i da svi ponešto naučimo. Evo ti još par informacija, prvo vodu kojom napuniš akvarij tretiraš sa jednim od supstrata npr. aquasafe, aqua plus i sl. Uputstva su na boćicama, kupiš ih u bilo kojem zoo shop-u. Trebaš prociklirat akvarij par tjedana prije nego ubaciš ribe. One biljke koje sam ti preporučio su brzorastuće i za stražnji dio akvarija, a dobre su za početak jer nisu zahtjevne. Našao sam u jednom priručniku koliki je preporučeni broj biljaka=(dužinaxširina)/50. Za podlogu možeš stavit šljunak, ja sam ga nabavio iz rijeke pa prokuhao, a imaš i kupovni.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline GoranMatilda

• Punopravni član
Tko je u pravu???
« Odgovori #14 u: Svibanj 06, 2006, 19:14:00 poslijepodne »

Samo ti polako i ne kupuj sve i svašta , a za ribe pričekaj 15-20 dana minimalno i prvo počmi sa jednostavnim ribama npr. gupy ili mol ili platy ili švert i sl i nekoliko čistača i ne kupuj sve odjedanput nego malo po malo i pričekaj između kupnje sljedećih ha vidiš oće li ti šta crknit jer često ti znaju bit bolesne u dućanima ribe tako da kad kupuješ dobro gledaj kakve su , plivaju li živahno, imaju li kakvu paučinu na perajama , izgrizene peraje ili im se lagano raspadaju vrhovi peraja , ali prouči par foruma pa češ skužit i samo polako nema priše u ovom hobiju

dobrodošao
Split-Solin

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Tko je u pravu???
« Odgovori #15 u: Svibanj 06, 2006, 21:47:00 poslijepodne »

Klikliću, dobrodošao na Forum u ime administratora i moderatora!

Što se tiče kupovine akvarija općenito, moraš se odlučiti zašto uzimaš akvarij - kao ukras u stanu ili radi hobija i ljubavi prema životinjama. U prvom slučaju preporučam zaobljeni akvarij koji su svakako ljepši. No iskrivljuju sliku (nama, ribe ionako slabo vide...) i čini mi se da umaraju oči prilikom duljeg buljenja u njih. A ako češ buljiti u akvariji - što bi bio drugi slučaj - svakako preporučam ravni akvarij.

Oprema kojom češ opremiti akvarij ovisi o tome kakve ribe želiš uzgajati, a kako 95 % ljudi želi toplovodne tropske ribe onda ti uz staklo i poklopac s rasvjetom treba i filter (koji je možda već u akvariju), grijač vode i osnovni pribor (mrežice, spužvice za čišćenje, kanta od cca 10-15 litara, crijevo od cca 1,5 m promjera oko 10 mm, pokoji ručnik i jošš pokoja sitnica).Ponuda filtera je ogromna i vrsta i tip ovise o zapremini akvarija te iznosu koji misliš potrošiti. Grijači nisu toliko skupi ali uvijek se isplati kupiti mrvicu skuplji (više pouzdanosti radi, nego učinka).

Biljke kupuj pomalo i u društvu iskusnog akvariste, vrlo često se pod akvarijske biljke trpa bilje koje je za terarije. A ako se povežeš s ekipom sa foruma doći češ do biljaili besplatno ili za kavicu i uz ugodan razgovor! Cijene za košaricu bilja su obično 25 - 50 kn.

Nemoj razmišljati o maksimalnom broju ribica nego o optimalnom... za maksimalan broj moraš imati maksimalno učinkovit akvarij, a tebi će kao početniku biti vrlo teško takav akvarij uspostaviti i održavati. Stoga se možeš držati jedne vrlo uopćene formule 1 cm ribe = 1 l vode.

Voda se priprema vrlo jednostavno. Postoje više sredstava za pripremu vode i sva su dobra, a doziranje i način uporabe bi trebao pisati na svakome od njih. Kod pokretanja novog akvarija također postoje sredstva, ali možeš proći i bez njih ako iz već cikliranog akvarija uzmeš komadić filter materijala ili malo podloge. Vodu za akvarij valjalo bi uvijek pripremati (pustiti da odleži dan-dva uz dodatak sredstva za pripremu).

Pumpica za zrak ti ne treba - ona može zatrebati u uvjetima vrlo povišene temperature i u nekim slučajevima kod liječenja - inače usporava ili onemogućava rast bilja.

Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><