Kolovoz 04, 2025, 18:17:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koje tekuće gnojivo koristiti ili kombinaciju njih više?  (Posjeta: 2323 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vinjerac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
Koje tekuće gnojivo koristiti ili kombinaciju njih više?
« u: Travanj 27, 2014, 18:50:35 poslijepodne »
Prema iskustvu starijih akvarista, koje je najbolje tekuće gnojivo ili kombinacija njih da bi se dobila kompletna količina mikro i makro elemenata?
Imam u akvariju puno microsoruma i anubiasa, koji su mi uhvaćeni za panjeve i koji hranjive tvari uzimaju iz vode. Imam dosta i amazon sworda i nešto cabombe.
Od postavljanja akvarija sve je super raslo, međutim sad sam na listovima microsoruma primjetio da (pogotovo novi mladi listovi) od vrha postaju prozirni, nakon toga počinju na tim mjestima da se kidaju. Pa i amazon sword postaje proziran na nekim mjestima i dobiva ponegdje rupice.
Očito je da biljkama nešto fali.
CO2 je konstanto u akvariju i na zadovoljavajućoj razini. Također dodajem jednom tjedno (prema uputama) i PROFITO od easy-life.
Nitrati i nitriti su mi na nuli, PH 6,9 ili 7 (kako kad) i sve mi se ostalo čini idealnim.
Ako neko ima iskustva s tekućim gnojivima i kako zadovoljiti potrebe za svim elementima s nekom kombinacijom tekućih gnojiva, puno mu hvala na savjetu.
Pozdrav svima.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Koje tekuće gnojivo koristiti ili kombinaciju njih više?
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2014, 19:02:15 poslijepodne »
Koliko je velik akvarij? Easy life gnojiva su OK no nisu bas jeftina. Na 50-60 litara bocica traje godinu dana pa se prezivi ali za 200-300 je to skup sport.
Obzirom da imas CO2 i da koristis Profito, nabavi samo negdje PPS mix za makro elemente. I profito dozu podijeli na vise dana. Idealno bi bilo svaki dan, ali proci ce i svaki drugi. I kad nabavis PPS, nemoj profito stavljati u isto vrijeme kad i makroelemente.

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2014, 19:14:08 poslijepodne »
Akvarij je 180L
Na uputama od PROFITA piše da se stavlja jednom tjedno. To je kod mene oko 17 - 20 ml jedna doza na tjedan. Ako sam te dobro razumio, tu dozu bi trebao stavljati češće ili bi trebalo stavljati manju dozu svaki dan da ona ukupno bude ista tjednoj dozi?
Za taj PPS mix ima neki proizvođač ili da u dućanu tražim nekako drukčije?
Hvala

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2014, 20:09:19 poslijepodne »
Profito su ti mikroelementi
Tebi fale makroelementi NPK
PPS je vrsta mješavine u određenom omjeru NPK koji se dozira poput profita

od easylifea imaš posebno za kupit N,P i K (dušik,fosfat i kalij)
Vidi na portalu članke vezane za gnojenje pa ti možda bude malo jasnije.

Profito možeš razdjeliti na manje količine pa dodavati češće, dnevno ili svaka 2 dana.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2014, 20:12:49 poslijepodne »
Za ProFito, tjednu dozu podijeli na 6 dana... znači, 18ml : 6 dana = 3ml/dan, najbolje nakon gašenja svjetla, a ujutro prije paljenja dodaješ PPS.
Ako mijenjaš vodu na tjednoj osnovi, onda taj 7. dan ne gnojiš.

PPS mix su prodavali po oglasima na forumu, a u Splitu ga mixa i prodaje ZOO Panda koju drži lokalni akvarist ;)

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2014, 20:18:03 poslijepodne »
Postoji li neko tekuće gnojivo koje se pokazalo dobro, a da obuhvaća većinu makroelemenata kao što je PROFITO za mikroelemente.
Jer kao što je prije Kinggo rekao, PROFITO nije baš jeftin, a kamo li sad još posebno uzimati svaki element posebno od easy-lifea

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2014, 20:24:06 poslijepodne »
PPS PRO je način, režim gnojenja akvarija koji propisuje koliko svaki dan dodaješ mikroelemenata i makroelemenata. PPS Mix nisu komercijalna gnojiva nego sam mućkaš gnojiva, kupiš tu preko foruma kemikalije i smiksaš ih u vodu i s tim gnojiš...ili kupiš već gotove otopine koje je opet neko od forumaša smiksao. To su makroelementi: kalij, dušik i fosfor, znači trebaš KNO3 i KH2PO4. Ili samo stavi oglas da tražiš PPS PRO mix gnojiva. TU IMAŠ opisane najčešće režime gnojenja akvarija pa među ostalim i PPS PRO.

Po protokolu se tog mixa dodaje svaki dan 1 ml na 40 litara vode. Znači na tvojih 180 litara to je 4-5 ml svaki dan. Uz to dodaješ još i mikroelemente, znači ovaj profito koji imaš. Podjeliš tjednu dozu na dnevnu i to dodaješ, znači oko 3 ml dnevno. Navečer prije spavanja dodaš Profito, ujutro PPS mix najbolje. Iako možeš i sve odjednom na različite krajeve akvarija (fosfati u PPS mixu reagiraju sa željezom u Profitu što nije dobro).

Isto tako možeš i poduplati dozu pa dodavati svaki drugi dan, to je isto okej. Ima i nekih drugih režima gnojenja akvarija, uz PPS PRO se jako često koristi i EI koji dodaje dosta više gnojiva, ali on je više za akvarije s puno brzorastućih biljaka, svjetla, CO2...pošto ti imaš uglavnom spororastuće biljke (Microsorum, Echinodorus...) vjerojatno je PPR PRO bolji za tebe. Ako nakon dodavanja kroz neko vrijeme opet vidiš da nešto fali lako možeš pojačati dozu.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8