Iza kuće imam jezerce od oko 12 užine, 5 metara širine i između 0.5 i 1.5 metara dubine. Jezerce je ustvari dobiveno sa kućom, tako da je tu već duže vrijeme. Kuća se nalazi ispod brda, kao uostalom i cijela ulica, tako da su svuda uokolo podzemne vode i jezerce se konstantno natapa malim izvorom.
Prije nekoliko godina smo ispumpali vodu i oćistili dno i učvrstili obalu kamenjem. Kako je to jezerce dosta veliko nijsmo isli u neke vece zahvate oko njegova uređenja, nema pročišćivača vode, a obala je učvršćena samo kamenjem. U njemu je već od prije bilo nešto riba. Nažalost nemogu vam reći koje su, jer se zaista nerazumijem u ribe. Ali problem je u algama koje se nekontrolirano razmnožavaju i stvaraju velike probleme.
Ustvari tu su dvije vrste algi. Jedna cvate, tj ima vegetaciju upravo u ovo vrijeme, druga ima vegetaciju u jesen. Kada im je vegetacija obje ispune cijelo jezerce, tako da bi cijelo bilo ispunjeno algama da ih konstantno nečupamo.
Sad, one same po sebi nisu problem, ali mislim da bi mogle biti problem za ribe, i ostale biljke koje rastu u jezercu, jer kao što sam rekao nezaustavljivo se šire te ih moramo konstantno čupati. Želja bi mi bila napraviti jedan uravnoteženi eko sustav koji će zahtjevati minimalne intervencije.
Moje pitanje je kako da se riješim tih algi, a da noštetim druge biljne vrste i ribe? Pod drugim biljnim vrstama mislim na par lopoća koji se još drže na rubu jezerca. Postoje li neka kemiska sretstva koja će mi pomoći, ili mogu nabaviti neku vrsu riba koje će se hraniti algama i zaustaviti njihovo širenje? Nažalost neznam koje su to vrste algi, niti imam njihove slike, ali mogu uslikati i staviti sliku ove koja trenutno raste.
Potpuno sam novi u ovome, nisam nikada ima ni akvari. Pa molim vas pomognite, udjelite neki savjet, ili dajte koji link na neku stranicu posvećenu malim jezercima