Srpanj 14, 2025, 19:14:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: smeđe alge u akvariju - molim savjet  (Posjeta: 7390 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Karlo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: smeđe alge u akvariju - molim savjet
« Odgovori #25 u: Travanj 06, 2014, 12:59:03 poslijepodne »
Da li bi ti prihvatljivo rješenje bio mali kanister filter http://www.aquashop.hr/Product-Eheim-Ecco-Pro-130_8222.aspx
Po meni je to najbolje rješenje filtracije.
Imao bi i više mjesta u akvariju jel mičeš unutranji filter.
Morao bi samo izbušiti stalak da ti mogu cijevi izaći od filtera prema akvariju i 2 rupe u poklopcu.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Travanj 06, 2014, 13:11:04 poslijepodne »
Svakako je najbolje riješenje.Ako možeš, uzmi ovaj srednji na linku.Filter nikada nije prevelik.Protok možeš regulirati.a danas sutra,možda se odlučiš za malo veći akvarij.Inače je nezahvalno nekome preporučavati opremu,jer nikada nemožeš znati sa kolikim sredstvima tko raspolaže.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Travanj 06, 2014, 16:45:36 poslijepodne »
koji bi filter trebao uzeti za 54 lit. i koliko bi bilja trebao imati?
gle, bilo koji veci unutarnji filter ti se ne isplati zapravo. BioPower 200 ima preko 0,5l materijala ali kosta preko 300kn.
Vec spomenuti ecco pro se po meni isto ne isplati. ~600kn za 1,5l materijala. Za 660kn ide sicce whale 200 sa 2,25 litara materijala ili jos bolje JBL e701 za ~700kn.
Da kosta, kosta, ali ili ostani na tome koji imas pa malo jos ubaci nekog bilja i redivito ga malo properi ili kupi neki od ovih karnistera. Znam da 300kn razlike nije malo ali za tih 300kn dobijes jako puno. A sa nekim malo vecim internim neces dobiti niti blizu to kaj dobijes sa karnisterom. A i ti filteri ti mogu posluziti za akvarije od 100-120 litara.

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #28 u: Travanj 06, 2014, 16:59:25 poslijepodne »
Ako imaš vremena prošvrljaj po forumu za vanjski preljevni filter, izgleda malo komplicirano, i je dok ne uskladiš protok, po mom mišljenju, jeftinije i bolje (što se tiče filtracije) od bilo kojeg kanister filtera, a cijena više nego duplo manja.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #29 u: Travanj 06, 2014, 17:21:47 poslijepodne »
Imam identičan akvarij, EHEIM AquaStar60 (komplet, sa istom opremom kao kod tebe), upogonjen prije 6 mjeseci i imao sam samo jedno uginuće bebe gupića koja je ušla u filter.
Do sada sam unutra uzgojio oko 160 gupića i endlera. Iako sam većinu ribica podijelio akvaristima u svojoj blizini,  gotovo uvijek imam bar 20 odraslih jedinki i još toliko bebica u akvariju.
Od biljaka imam 10-tak nezahtjevnih vrsta koje i bez CO2 i sa skromnom rasvjetom bujaju kao lude. Sam filter EHEIM2008 nije bogznašto, ali kod mene radi perfektno, a što potvrđuju i tjedni testovi vode.

Prvo što bih ti preporučio da kupiš 5u1 ili 6u1 test i uvjeriš se što je u vodi van normale. Možeš i nekom iskusnom akvaristi odnijeti vodu na analizu da ne kupuješ testove.
Nadalje, stavi u akvarij brzorastuće bilje, tipa rogolist, vodenu leću i sl. potrošače nitrata.
Vodu mijenjaj na tjednoj osnovi, cca 12-14litara, odstajalu 24h ili dodaj deklorinator (AquaSafe i sl.). Kod izmjene vode obavezno usiši dno i pokupi što više ribljeg izmeta koji se nakupio. Ribice hrani 1 do 2 puta na dan, u vrlo malim količinama. Sva nepojedena hrana (ali i pojedena) se pretvara u otpad koji podiže amonijak i nitrite u vodi. Spužvu iz filtera jednom u dva tjedna properi kroz vodu koju si izvukao iz akvarija. Osobno kod promjene vode stavljam i propisanu dozu FFM-a (Easy Life Fludi Media Filter), pa taj dan ne dodajem gnojivo za biljke.

Osim FFM-a, stavljam u vodu 1ml/dan EasyLife EasyCarbo (nadomjestak za CO2) i EasyLife ProFito (mikroelementi za biljke). Iako imam u ladici i makroelemente po PPS-u, za sada ih ne dodajem.
Dan nakon izmjene vode i nakon što je FFM napravio svoje, prevencije radi ribicama dodajem SERA Fishtamin vitamine i EasyLife Voogle za podizanje imuniteta.
Od same kemije za vodu (CristalWater, Nitrat+/-...) ne stavljam apsolutno ništa (osim FFM-a, ali zeoliti i nisu kemija).

Offline Cyrus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Travanj 06, 2014, 19:17:34 poslijepodne »
Kod mene su se u malom akvariju u prvih mjesec - dva izredale sve žive moguće alge. Diatoma me ubijala, bila je svugdje po podlozi, listovima, staklu...  X-(
Pokušavao sam sa promjenom lampi, promjenom fotoperioda, češćim izmjenama vode, povećanjem gnojenja, smanjenjem gnojenja...
No odjednom se sve smirilo i leglo na svoje mjesto. Akvarij je čist ko suza  ;)
Smatram da u početku je to normalno.
No svakako filtracija je jedna od najbitnijih stvari i poslušaj savjete iskusnijih dečki koji su ti već odgovarali.
Ne brini i polako...  :)
Ako treba zakomplicirati stvari - zovite mene!

Offline andrej1976

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: karlovac
« Odgovori #31 u: Travanj 07, 2014, 00:00:04 prijepodne »
ok. hvala na savjetima. recimo da bi uzeo taj vanjski filter do 700kn. gdje se to moze kupiti, i proizvodi od easylifea i gde ima najveci izbor biljaka? ja sam u karlovcu ali otisao bi u zg u nabavku.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #32 u: Travanj 07, 2014, 02:48:28 prijepodne »
Vanjski veći filter je svakako dobra investicija :up: Ali me malo čudi ako taj mali šugavi EHEIM2008 može bez problema pogoniti moju džunglu, zašto bi kod tebe radio probleme?!
Pogledao sam na miru ponovo cijeli thread i tvoje fotografije. Vidim da čak imaš i istu zračnu pumpu kao ja (TetraTec APS100). Filter bi morao biti bliže površini, tako da više mreška tj aerira vodu. Kod mene je vrh filtera svega 5-6mm od površine vode, i učvršćen je na bočnu stranicu, tako da protok vode ide cijelom dužinom akvarija.

Mene osobno kod tog filtera nervira što ga gotovo svaki tjedan između dvije izmjene vode moram čistiti jer mu protok opasno padne, pa planiram uzeti vanjski filter. Ali inače filter stvarno radi super, voda mi je bistra toliko da izgleda da ribice levitiraju zrakom;-)

EasyLife proizvode drže mahom svi ZOO dućani, osim AFAIK ZOO Citya koji preferira Tetrine proizvode. Za bilje ti je najbolje da nađeš nekog akvaristu u blizini, pa da ti donira štogod bilja.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 07, 2014, 10:39:25 prijepodne »
ok. hvala na savjetima. recimo da bi uzeo taj vanjski filter do 700kn. gdje se to moze kupiti, i proizvodi od easylifea i gde ima najveci izbor biljaka? ja sam u karlovcu ali otisao bi u zg u nabavku.
pa ne moras u ZG, narucis u aquashopu i cekas da ti dodje doma. Dostava iznad 600kn je besplatna. Jedino radi bilja, ali to tak i tak nikad ne znas kaj ima u ducanu. Bilje nabavi tu na forumu, stalno ima necega.

Vanjski veći filter je svakako dobra investicija :up: Ali me malo čudi ako taj mali šugavi EHEIM2008 može bez problema pogoniti moju džunglu, zašto bi kod tebe radio probleme?!
Pogledao sam na miru ponovo cijeli thread i tvoje fotografije. Vidim da čak imaš i istu zračnu pumpu kao ja (TetraTec APS100). Filter bi morao biti bliže površini, tako da više mreška tj aerira vodu. Kod mene je vrh filtera svega 5-6mm od površine vode, i učvršćen je na bočnu stranicu, tako da protok vode ide cijelom dužinom akvarija.

Mene osobno kod tog filtera nervira što ga gotovo svaki tjedan između dvije izmjene vode moram čistiti jer mu protok opasno padne, pa planiram uzeti vanjski filter. Ali inače filter stvarno radi super, voda mi je bistra toliko da izgleda da ribice levitiraju zrakom;-)

EasyLife proizvode drže mahom svi ZOO dućani, osim AFAIK ZOO Citya koji preferira Tetrine proizvode. Za bilje ti je najbolje da nađeš nekog akvaristu u blizini, pa da ti donira štogod bilja.
eto ti najbolji razlog za veci filter. Ja sam ih promijenio hrpu na 54l, imao sam cak i aquaclear 50 koji je za sve ove interne kontejner ali kad mi je eheim 2222 postao visak i zavrsio na 54l uslijedio je preporod i za akvarij i za mene. Da ga ne vidim ne bi niti znao da imam filter. Svakim diranjem u filter ti mu zapravo smanjis ucikovitost bioloske filtracije, sto je dota nezgodno kod ovako malih ali s druge strane nemas izbora jer inace voda stoji.

Zato jer zoo city vec duze nije zoo city, njih je preuzeo zoo hobby tak da vecinom drze robu koju sami i uvoze.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #34 u: Travanj 07, 2014, 13:56:46 poslijepodne »
eto ti najbolji razlog za veci filter. Ja sam ih promijenio hrpu na 54l, imao sam cak i aquaclear 50 koji je za sve ove interne kontejner ali kad mi je eheim 2222 postao visak i zavrsio na 54l uslijedio je preporod i za akvarij i za mene. Da ga ne vidim ne bi niti znao da imam filter. Svakim diranjem u filter ti mu zapravo smanjis ucikovitost bioloske filtracije, sto je dota nezgodno kod ovako malih ali s druge strane nemas izbora jer inace voda stoji.

Upravo tako :up: Nakon 7 dana od promijene vode, voda uz hrpu gupića i džungle od bilja je super bistra, nitriti/amonijak 0, ali se otelim dok očistim filter.
A moram priznati, malo mi je i dosadilo svaku sedmicu prati spužvu. Interni filteri su super za akvarij sa dvije ribice i malo bilja, ali čim se to preraste...

Zato jer zoo city vec duze nije zoo city, njih je preuzeo zoo hobby tak da vecinom drze robu koju sami i uvoze.

Slučajno dobro poznajem vlasnika ZOO Hobbya, pa znam koju politiku vodi >:( I kao dijete je bio puno bolji trgovac od oca koji je osnovao firmu;-)

Offline andrej1976

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Travanj 07, 2014, 19:25:09 poslijepodne »
gdje mogu nabaviti eheim 2222 i koliki kosta? kako se instalira? da li ima tko ovdje da ima bilja za podijeliti ili prodati?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 07, 2014, 19:28:03 poslijepodne »
Imam ja nekih rjedjih vrsta sto mi se jos pacaju u emerznom uzgoju.
Vidim da cu ipak morati navratiti do tebe ;)

tapatalk

Offline andrej1976

• Novi član
  • *
« Odgovori #37 u: Travanj 07, 2014, 19:36:01 poslijepodne »
hvala karlo. do tada bi mogao nabaviti taj ehem 2222. jel predlazes da taj uzmem? gdje ga mogu kupiti i jel znas okvirnu cijenu?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 07, 2014, 19:41:19 poslijepodne »
nigdje, to je model od prije 10ak godina. Danas se taj model prodaje kao eXperience 150. Kod nas ga nema. A i cijenom ti je tu negdje kao i JBL e701 tak da ne bi nis profitirao. A svi ti vanjski ti se instaliraju slicno, imas dva crijeva koja provuces negdje kroz poklopac otraga i to je to. I mora ti stajati ispod razine akvarija.

Za bilje pogledaj u oglasnik.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Travanj 07, 2014, 19:53:54 poslijepodne »
Racunaj na to da cu te nagovorit da odmah kupis i veci ajvarij ;)

tapatalk

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Svibanj 17, 2014, 13:39:28 poslijepodne »
I ja vec duze vreme imam problema sa smedjom algom. Pokusavao sam na sve nacine da resim taj problem ali bez uspeha. Menjao sam jacinu svetla, skracivao foto period, vrsio ceste izmene vode, ali nista nije pomagalo. Cak sam nabavio gomilu Acintrusa ( 8 odraslih kom.) ali su samo delimicno resavali problem. Pojeli bi alge sa stakla, sirokolisnih biljaka i dekoracije ali bi ostale alge na plivajucem bilju i ono bi vrlo brzo postalo skroz smedje i mirisalo bi na plesni (budj). Negde sam procitao da smedje alge ( Diatome) prouzrokuje velika kolicina silikata u vodi.
Sada dolazi moje pitanje. Posto ja u mom spoljasnjem filteru imam  dve velike mreze keramickih prstenova da li su oni potencijalni uzrokovaci algi ? Ne znam satav prstenova ali pretpostavljam da su na silikatnoj osnovi.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #41 u: Svibanj 17, 2014, 14:16:01 poslijepodne »
I ja vec duze vreme imam problema sa smedjom algom. Pokusavao sam na sve nacine da resim taj problem ali bez uspeha. Menjao sam jacinu svetla, skracivao foto period, vrsio ceste izmene vode, ali nista nije pomagalo. Cak sam nabavio gomilu Acintrusa ( 8 odraslih kom.) ali su samo delimicno resavali problem. Pojeli bi alge sa stakla, sirokolisnih biljaka i dekoracije ali bi ostale alge na plivajucem bilju i ono bi vrlo brzo postalo skroz smedje i mirisalo bi na plesni (budj). Negde sam procitao da smedje alge ( Diatome) prouzrokuje velika kolicina silikata u vodi.
Sada dolazi moje pitanje. Posto ja u mom spoljasnjem filteru imam  dve velike mreze keramickih prstenova da li su oni potencijalni uzrokovaci algi ? Ne znam satav prstenova ali pretpostavljam da su na silikatnoj osnovi.
Kao što si i sam rekao to je keramika,netopljiva u vodi i SiO2 dolazi isključivo iz vodovoda,inače imaš sredstva za izvlačenje slikata
npr.silcat Ex ako si siguran da imaš povečanu koncentraciu(TEST),a Sio2 su samo jedni od uzročnika diatoma,ciana i raznh algi...ne  jedini :)
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica