Srpanj 27, 2025, 22:08:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Osnove o ciklidima?  (Posjeta: 8123 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Osnove o ciklidima?
« u: Travanj 01, 2014, 12:16:00 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima.

Razmišljam o držanju ciklida zadnjih nekoliko dana, a o istima doista ne znam ništa. Okvirno rečeno, akvarij ne može biti duži od 100cm, tako da računam na nekih 120-150l vode. Ima toliko vrsta ciklida da se ne snalazim, ali nekako mi se oni žuti i plavi najviše sviđaju, a čitam da narastu do 10cm pa ne znam da li je pametno ili nije.  Što se opreme tiče pretpostavljam da bi vanjski  filter bio najbolje rješenje, pumpa za zrak, a s obzirom da bilje nije opcija rasvjeta me i ne brine. Molim vas za savjet odakle početi skupljati informacije, tu na podforumu o ciklidima vidim više manje gotove akvarije i nekakvu terminologiju koju ne razumijem :) skimmer? zašto je potreban? Koje vrsta nekih manjih ciklida bi bilo  humano držati u 100-150l akvariju?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Osnove o ciklidima?
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2014, 12:29:49 poslijepodne »
Pozdrav i tebi!

Spominješ plave i žute pa pretpostavljam na misliš na Malawi? Mislim da u tako malom akvariju trebaš odmah odustati od ideje o malawcima... to su teritorijalne ribe i narastu podosta.

Sa Tanganyikom je pak drugačija priča!  :up: Tu možeš urediti jako lijepi kamenjar sa školjkašima, julidochromisima i leleupijima pa probaj proučavati u tom smjeru.

Filter svakako što je moguće bolji, a to znaš najbolje sama koje su ti mogućnosti, ja uvijek glasam za preljevni, trokomorni, ako je izvedivo. Pumpa za zrak nije neophodna, ali ne može škoditi, to je više vizualni dojam, jel ti se sviđa ili ne. Pod skimmer u slatkovodnoj akvaristici se misli na surface skimmer, to znači da se masnoća sa površine skuplja u filteru i postoje razni načini kako to izvesti.

Bilje u tangi može u određenoj mjeru uspjevati, anubiasi, crypte, microsorumi... tako da nisi osuđena na čisti kamenjar, a to nisu biljke koje traže neke posebne uvjete.

Eto ti malo za razmišljanje pa se javi!  :up:

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2014, 12:33:23 poslijepodne »
Aha, dakle proučavam tanganjiku, barem si mi suzio izbor. Skimer sam znala šta je ali me zbune neke slike nečeg okruglastog i rupičastog u kutevima ciklidnih akvarija, mislila sam da je to nekakav drugačiji skimer ili nešto drugo.

Imam i na običnom tropskom nepretrpanom akvariju vanjski filter pa mislim i da bi za ciklide koji očito više jedu i prljaju bio najbolji izbor. Javim se sigurno s još pitanja, hvala ti :)

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2014, 12:44:01 poslijepodne »
Nema na čemu!

Neki kažu da mogu malawci i u manje akvarije, ja kod frenda imam priliku vidjeti kako to funcionira u 200 litarskom akvariju i meni je to baš bezveze, ima žuto-plavu varijantu.

Tanganyika ipak ima manje ribe koje su meni osobno puno zanimljivije jer vode potpuno drugačiji život koji nudi dosta proučavanja. Problem je što su ribe teže nabavljive i nisu tako atraktivne kao malawci (barem ne te "obične" ribe), ali kažem, možeš satima sjediti i proučavati ko šta radi!

Filter je bitno da bude kvalitetan i sa dosta filter materijala ne zato što oni više prljaju, čak bi rekao da puno manje prljaju, već zato što nema puno bilja koje bi preuzelo ulogu filtracije trošenjem nitrata.

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2014, 12:56:39 poslijepodne »
Da, sigurno da nedostatak biljne mase bitno opterećuje cijeli sistem. Gledam te tanganjikance, leleupi su mi lijepi ali piše da se ne preporuča više od jednog para jer su agresivni. Dalje, o  Julidochromisima piše da su i do 15 cm...opet to nije nešto maleno. Tropheusi traže veći akvarij. Pogubila sam se :D

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2014, 13:11:44 poslijepodne »
Pa jedan par žutih ti je dost!  :P

Julidochromis transcriptus je duplo manji, ide do 7-8 cm i drže se svog kamenog brloga tako da nema frke.

Tropheusi su priča za sebe i svakako treba puno veći akvarij.

Imaš tu par tema o manjim tangicama koje super izgledaju, a kako si navela u startu ograničena si veličinom akvarija tako da nema smisla sada uzimati mlade ribe koje će kroz neki period tražiti veći akvarij.

Offline mirko77

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2014, 11:54:49 prijepodne »
Uvijek je lijepo vidjeti i pročitati kako iskusniji kolega pomaže savjetom i prijedlogom. Bravo Therion. Drago mi je vidjeti da si opet aktivan.... :klap:

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 03, 2014, 09:46:26 prijepodne »
Hvala Mirko!  :-[

Mladim ciklidašima uvijek treba malo pomoći jer su ipak neke stvari malo specifične u odnosu na "obični", šteta da se zbog nekih glupih grešaka razočara u fascinantan svijet ciklida!

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 06, 2014, 12:17:03 poslijepodne »
Dakle, stiže akvarij 60x40x50. Bio je morski pa su dimenzije takve kakve jesu. Od ciklida se bilo odustalo pa sam sad naletila na vrstu Neolamprologus multifasciatus koji mogu u manje akvarije. Ne izgledaju previše atraktivno, pa me zanima koliko u tih 120 litara, realnih 100, ih može živjeti normalno te što bi moglo uz njih?

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2014, 12:33:14 poslijepodne »
Ja u 60x30x35 imam N.multifasciatus,J.transcriptus gombi i N.leleupi,multiji i gombiji se redovno mreste.
Ti bi zbog visine mogao i Cyprichromise da ubaciš :)
Enjoying cichlids...

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2014, 17:30:34 poslijepodne »
A naviše mi se sviđaju ti žuti leleupiji al ne usudim se nakon čitanja po netu.

Offline zoky.bj

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar-Krapina
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2014, 19:44:10 poslijepodne »
pozz..da se uključim u temu..
i ja želim imati akvarij sa ciklidima..ali malawi..aquarij je 300 lit..90x58x60..dxšxv..znači oko 250 će biti kada ga formiram..filter vanjski..rasvjeta me ne brine jer neće biti biljnog svijeta..e sada..i ja se gubim u svim tim nazivima jer ima ih stvarno puno vrsta..zanima me koliko bi ih mogao imati u toliko litara? gdje nabaviti? koje sve medije u filter pošto je DIY?dali je dovoljna gruba spužva i vatelin ili još nešto?
dali mogu ići čistači sa ciklidima u akvarij?

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2014, 19:50:50 poslijepodne »
Može litraža da bude kakva hoćeš,al je bitna površina dna.Tebi je visina prevelika,trebalo bi da je manja bar 28 cm da bi bilo 40...akvarijum će izgledati prazno jer neće biti popunjen do vrha.Izuzetno glupe dimenzije.
Od filter materijala ide vata,sunđer,keramički prstenovi itd.
Od čistača mogu samo algari i synodontisi,to jest samo će oni uspeti da prežive.
Enjoying cichlids...

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2014, 20:04:38 poslijepodne »
Dakle, stiže akvarij 60x40x50. Bio je morski pa su dimenzije takve kakve jesu. Od ciklida se bilo odustalo pa sam sad naletila na vrstu Neolamprologus multifasciatus koji mogu u manje akvarije. Ne izgledaju previše atraktivno, pa me zanima koliko u tih 120 litara, realnih 100, ih može živjeti normalno te što bi moglo uz njih?

Kod multića je interesantno što će se množiti skroz dok oni smatraju da ima mjesta, kad postane gužva će prestati. Kod mene je u 74 litre bilo cca 30 komada kada su se prestali mrijestiti. Vizualno nisu atraktivne ribe ali su zaista fascinantne za proučavanje i promatranje. Sa leleupijima su razna iskustva tako da nema pravila, ako ne više onda jednog sigurno možeš imati. Ako dobro koncipiraš akvarij onda mogu i julidochromisi bez problema u tu litražu.

U svakom slučaju mogućnosti ima dosta i da se to jako lijepo urediti!

Offline zoky.bj

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Travanj 06, 2014, 21:20:16 poslijepodne »
Može litraža da bude kakva hoćeš,al je bitna površina dna.Tebi je visina prevelika,trebalo bi da je manja bar 28 cm da bi bilo 40...akvarijum će izgledati prazno jer neće biti popunjen do vrha.Izuzetno glupe dimenzije.
Od filter materijala ide vata,sunđer,keramički prstenovi itd.
Od čistača mogu samo algari i synodontisi,to jest samo će oni uspeti da prežive.

znam da su glupe dimenzije,ali sada je tako..kada bude para,bit će i druge mjere..
imam nešto u planu izvesti sa kamenjem prema vrhu akvarija tako da ne bude prazan na vrhu..nadam se da ću uspjeti..samo da još malo istražim materijale..tj kamenje..

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 06, 2014, 21:34:42 poslijepodne »
Hmm...ići na visoko pravo kamenje je po meni bezveze i extra rizično.Bolje onda odradi veštačku pozadinu sa skloništima.A možeš i da napraviš veštačko kamenje,pospajaš i staviš otežanje :)
Enjoying cichlids...

Offline zoky.bj

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Travanj 09, 2014, 18:37:24 poslijepodne »
ne visoko kamenje..i ja smatram da je rizično..umjetno nešto mislim napraviti

Offline zoky.bj

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2014, 18:27:04 poslijepodne »
smije li u akvarij ljepilo za pločice i masa za fugiranje?
za izradu pozadine i dijela podloge...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2014, 21:38:20 poslijepodne »
smije li u akvarij ljepilo za pločice...

Smije, ali racunaj da ce dosta dugo vremena ispustati u vodu smece, i jako podizati ph i jos nesto u vodi (tvrdocu, rekao bih ovako napamet, moram pogledati na pakiranju). Naravno, mozes je namakati, ali sumnjam da ti se ceka toliko.

...masa za fugiranje?

Da, smije, samo je ostavi da se dobro osusi, i dobro je isperi pod vodom, i moze u akvarij.

Offline zoky.bj

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Travanj 16, 2014, 22:35:50 poslijepodne »
onda bolje masa za fugiranje?
i smije li ići ona na kojoj piše ''sa dodatkom fungicida'' ? baš i nebi smjela zar ne?

i trebam preporuku za masu za fugiranje sa epoxyem..za bazene..? da ili ne u akvarij? dali je bolja od obične?

hvala unaprijed

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #20 u: Travanj 16, 2014, 22:45:18 poslijepodne »
ono sto znam da provjereno radi i ne pravi probleme je ceresit masa za fugiranje. za druge neznam.

A ovo za fungicide - ja nebih to stavljao.

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #21 u: Srpanj 11, 2014, 12:19:25 poslijepodne »
Može li tropski akvarij biti preuređen za ciklidni, zanima me zbog bakterija koje su sada u tropskom?

Koja podloga, kakav je to pijesak koji ljudi stavljaju u ciklidni akvarij?

Ima li kakve šanse da RIO 180 postane Malawi ciklidni? Koliko bi se max moglo Malawaca pustiti u njega?

Hvala!

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 11, 2014, 12:31:01 poslijepodne »
Najviše bakterija imaš u filteru i podlozi,ali podlogu svakako moraš promeniti i ubaciti sitni pesak. Sačuvaj što više vode možeš,filter ubaci da radi u toj kanti/kanisteru/buretu da radi da ne bi crkle bakterije.Izvadi sve iz akvarijuma,stavi na dno pesak,zatim kamenje,nalij staru vodu i dodaš još nove ako fali. Ubaciš filter i za nedelju dana (jer već imaš zacikliran filter) i ubacuj ribe. Bilo bi dobro da pre ubacivanja ciklida tih nedelju dana ubaciš neke izdržljive ribe npr. Ancistruse,koji bi bili "piloti".
Srećno! :)
Enjoying cichlids...

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #23 u: Srpanj 11, 2014, 12:34:45 poslijepodne »
A čuj, za sad je u tom akvariju (Rio 180) onaj njegov defaultni unutrašnji filter i on mi za sada solidno radi posao s tim da je u akvariju dosta bilja. Ako bi išao na ciklidni sigurno bi uzeo vanjski filter 1400.

Jel bi moglo bar 10 malawija u taj akvarij?

Dakle pijesak nije nikakav posebni, glavno da je sitni? Vidim da škvadra uglavnom stavlja bijeli pijesak...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 11, 2014, 12:42:39 poslijepodne »
10 Malawija...pih...mora bar 25-30,kod njih se agresivnost razbija gužvom.

A za pesak,bitno da je sitan,boja nebitna,ali je možda bolje neki malo tamniji da staviš...
Enjoying cichlids...