Listopad 14, 2025, 01:42:10 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Piton regius  (Posjeta: 5633 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Snjesko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Orasje
Piton regius
« u: Ožujak 28, 2014, 13:38:01 poslijepodne »
Pozzz.. Vec duze vremena razmisljam da kupim zmiju za kucnog ljubimca.
Dosta sam citao i svi su govorili da je za pocetnike najbolja zmija loptasti piton ili mlijecna zmija, koje nisu toliko zahtjevne.

Ima jedna stvar koju bih zelio znati, u vezi terarija je.
Je li u terariju Moraju biti odvojene celije (da ubacim komad stakla koji ce razdvajat jednu stranu od druge) od tople i hladne temp. ili moze sve u jednoj celiji biti (da samo jednu stranu grijem, a druga bi normalno bila nesto hladnija - primjer na slici dole). Da li im smeta da stalno zive/budu na istoj vlagi zraka tj. da nema razlicite vlage kao kod temp. zraka? i hoce li im to donositi poteskoce pri skidanju koze? U vezi sa sijalicom, koliko duga treba grijat / osvjetljavat terarij ( cjeli dan, samo noc ili samo dan)?

Ova je slika sa int. pa me zanima da li odgovara ovakav dizajn za pitona (ona sijalica sto je na desnoj strani uperita u drvo bi naravno bila zasticena mrezicom)
http://i33.tinypic.com/ndtmxl.jpg

Tu je sijalica uperita u pod, da ga grije (tu bi bio topli dio), a na drugoj strani bi trebalo biti nesto hladnije zato sto je sijalica uperita tocno u pod na samo jednoj strani terarija (moje misljenje) + napravio bih 2 rupe kroz koje bi ulazio i izlazio zrak, na bocnim stranama (1 rupa na jednoj strani, a druga na drugoj, kako bi zrak mogao strujiti kroz terarij).

Volio bih, ako bih mogao, dobiti odgovore na sva pitanja posto bi ovo bila moja prva zmija, pa me svasta zanima/brine, kako nebi doslo do nekakvih problema kad bih je nabavio.
Ako sam negdje pogrijesio ili da nisam u pravu, slobodno me ispravite. Dodatni komentari su takodjer pozeljni. Hvala! :)

Offline robizg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
Odg: Piton regius
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2014, 17:09:22 poslijepodne »
pozdrav kolega,ja ti nikako nebih savijetovo grijanje terarija za regiusa sa žaruljom zbog velike mogućnosti da če se opeč  na žarulju,a regiusi su i noćne životinje i nema potrebe za rasvjetom,dovoljno mu je danje svijetlo tijekom dana.Grijanje terarija je daleko bolje sa kabelskim grijačem ili folija grijač koji postavi na jendu polovicu ispod terarija i to neka mu bude toplija strana a druga će biti hladnija,stavi mu neko sklonište i posudicu sa vodom...

Offline Snjesko

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 29, 2014, 00:02:00 prijepodne »
A u vezi sa odrzavanjem, je li potrebno nositi ga na preglede kod veterinara? (iako je zdrav) ili samo ako se pojave kakvi problemi u vezi hrane (da je povrace ili nece da jede) i sl.

Offline robizg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 29, 2014, 00:26:07 prijepodne »
nema potrebe za veterinarom ako zmija jedno vrijeme neče jest i odbija hranu,a za to da zmija povrati pljen mislim da nemas razloga brinut,nemoj ju uznemiravat dan dva poslje hranjenja i to je to....

Offline robizg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2014, 00:33:08 prijepodne »
a niti nemam iskustva sa tim da regius povrati plijen

Offline Snjesko

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 29, 2014, 00:57:58 prijepodne »
Imam jos jedno pitanje u vezi podloge, koliko je cesto treba mjenjat tj. nakon koliko dana?

Unapred hvala, kolega. Dosta ste mi pomogli :)

Offline robizg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 29, 2014, 10:37:01 prijepodne »
ja koristim papir za podlogu onaj ubrusni,i cistim recimo svakih tjedan dana ili odma nakon što zmija napravi nuždu...nema smrada a i ne razviijaju se neke bakterije i paraziti

Offline Snjesko

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 29, 2014, 12:00:03 poslijepodne »
Ako sam dobro skuzio, ubrusni papir, to bi bilo ovo? (Ubrusni/brusni, nezz jel na isto mislimo)
http://www.renotex.hr/renotex/Proizvodi/5-Brusne_trake/1-Brusne_trake_na_papiru/Hermes%20CD_16.jpg
I kretao bi se po gruboj strani. Za debljinu poda ako stavljam zemlju,primjer, treba biti 5cm, a u ovom slucaju ne treba nista ispod papira stavljati?

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2014, 12:57:50 poslijepodne »
Mislim da je kolega vise mislio na ubrus, rupcic, maramicu. Onaj papir u roli za kuhinjske i slicne potrebe.

Offline Snjesko

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 29, 2014, 13:59:54 poslijepodne »
Kolega, Hvala na ispravci! :)
Kad je spomenio ubrusni papir, meni je to nekako vise zvucalo na brusni papir (ovdje vise upotrebljavamo rijec maramica i papir u roli, tako da mi nije palo na pamet nista drugo, osim brusnog papira :)
http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/Kuhinjski-rucnici.jpg
Kad smo kod toga, je li treba vise slojeva papira staviti na pod (da bude deblji i mekaniji pod - mislim da je jedan sloj malo, tanak je, lagano bi se podero)?

Offline robizg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 30, 2014, 12:26:04 poslijepodne »
Jedan sloj ubrusnog papira ti je sasvim ok,na onu rolu papira sa slike sam mislio nikako ne brusni :)...

Offline matke

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 30, 2014, 14:19:28 poslijepodne »
Meni je lepsi treset.Stavis deblji sloj ali ne preterano,menjas recimo ceo treset na 3 meseca a izmedju pocistis fekalije od njega i bice super.a grejanje folija grejac najbolje a pravi i razliku temp. u terarijumu.Ne moras nista da odvajas hladni i topli deo.samo stavis na jednu trecinu terr foliju i tako pravis razliku.Sijalicu mozes i ne moras ali recimo zavisi od temperature prostorije gde drzis ali mozda i nju da stavis jer mozda ti zimi zatreba.Ventilacija ti je najbolje da pravis sa jedne strane dole sa druge strane gore.Da ne stavis na istu visinu da ne pravis promaju.I obavezno ti je mesto za skrivanje mozda i 2 da stavis pa da izabere gde hoce hladniji ili topli deo.Zbog toga sto je veoma plasiljiva zmija i sklona stresu.

Offline aktalv6666

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 46
« Odgovori #12 u: Travanj 01, 2014, 18:43:00 poslijepodne »
dakle, da krenemo od početka...
- terarij za kraljevića treba biti dimenzije cca 100 cm dužine x 50 cm dubine (ako nabavljaš odraslu životinju), ako nabavljaš bebu, najprije bi ga bilo najbolje staviti u kutiju pa postupno prilagođavati veličinu smještaja kako zmija raste - dimenzije računaš tako da dužina i dubina terarija daju dužinu zmije (npr zmija je duga 1 metar, znači, terarij treba biti 50 x 50 cm ili slično - ovo se odnosi na zmije koje žive na zemlji, a to kraljevići jesu, za penjače je malo drukčiji odnos), visinu složiš po želji, ali ne treba biti previsoko, npr 40 cm je dovoljno, može i do 50 cm visine...
- terarij je poželjno prije useljenja tretirati protiv nametnika - ako radiš drveni terarij, ja ga našpricam sa Biokill-om i dobro proluftam i spreman je za useljenje :)
- obavezno horizontalna ventilacija, najbolje na stranicama terarija, jedna ventilacija gore a druga dolje da zrak struji, i staviš mrežicu ili one kupaonske plastične ventilacije, bitno je da nije unutra propuh
- obavezan grijač ispod terarija ili unutar terarija na podu tako da prekrije maksimalno polovicu terarija (možeš ga staviti na dno terarija i prekriti npr sa pločicama ili staklom da zmija ne dođe u direktan kontakt sa grijačem i gore složiti podlogu po želji - treset ili zemlja bez kemikalija ili piljevina (kod hranjenja malo pripaziš da se ne naguta piljevine, ali neće mu biti ništa, njihova probava rastapa i kosti i sve živo, neće se ništa desiti ako proguta i malo podloge), možeš staviti i papirnate ubruse, ali onda ćeš ih morati mijenjati vrlo često, podloga je bolja jer bolje upija i lakše ju je očistiti u smislu da odgrabiš dio gdje je zmija obavila nuždu, ostatak promijeniš svakih par mjeseci
- nikakve lampe kod kraljevića, eventualno možeš staviti slabiju neonku ako želiš da se vidi uređenje terarija (oni su noćne životinje i svjetlo im smeta), a i kod lampe postoji opasnost od opeklina jer se jako vole penjati po lampama makar nisu penjači
- obavezna posuda za vodu, može i veća
- možeš staviti i dekoraciju, nekakvo zelenilo, može i grane, ali ih prokuhaj u vodi ili ispeci u pećnici radi uništavanja nametnika
- to je zmija porijeklom iz toplijih krajeva, znači, temperatura ne smije previše pasti (min 24-25 stupnjeva)
- ne brini ako prestane jesti, kraljevići vole brljaviti, pogotovo kad odrastu, mužjaci znaju odbijati hranu i po pola godine jer im je samo jedna stvar na pameti  :D
- ako zmija povraća plijen, može značiti da je ili plijen preveliki (paziš kod hranjenja da širina plijena ne prelazi širinu zmije na njenom najdebljem dijelu), a može značiti da se radi i o bolesti, ako nije problem u veličini plijena, onda hitno hod veterinara... ali nadam se da ti neće nikad trebati...

malo baci oko i na internet, o kraljevićima ima stvarno hrpa informacija, a i pogledaj starije teme, vjerovatno je već netko pisao o brizi o njima...
nadam se da sam dala dovoljno temeljite informacije...
sretno sa novom zmijicom! i vidjećeš, teško je stati samo na jednoj (naravno, ako financije i prostor to dozvoljavaju  :D )
....mama, ne šizi, neće me pojesti....

Offline Snjesko

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2014, 00:01:39 prijepodne »
Ok, Hvala na pomoći!  :zagrljaj: