Srpanj 19, 2025, 16:07:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: misljenja o vaznosti jacine protoka vode...  (Posjeta: 1009 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline grg4

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
misljenja o vaznosti jacine protoka vode...
« u: Ožujak 27, 2014, 15:44:38 poslijepodne »
pozdrav ljudi,

dakle, ispocetka mi je jak protok vode u akvariju bio zanimljiv, a sada bih ga se nekako "rijesio", ali da unutra sve ostane kako je, zivo i zdravo.  :D

koliko je zapravo vazna jacina protoka vode u akvariju? znaci, ne mislim na kolicinu protoka nego bas na jacinu. podrazumijevam da je kolicina dostatna i u skladu sa zahtjevima i proporcijama, u mom slucaju je to pumpa kapaciteta 1350l/h, koja se nalazi u pregradnom filteru, u akvariju ima realno nesto manje od 350l vode.

htio bih instalirati nekakav DIY spray bar (jos uvijek trazim "elegantno" rjesenje pa su sugestije dobrodosle) na kojem bih izbusio odredjenu kolicinu rupa, ali samo u slucaju da time ne dovedem u opasnost stanovnitvo akvarija. zanima me i sto mislite o ideji da u spray bar ubacim nekoliko bio kuglica koje bi dodatno "razbijale" CO2 (imam inline atomizer, nije jak "radenska" efekt, ali postoji)...

od riba imam ribe dna, neonke i endlere.

unaprijed zahvalan na sugestijama.

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: misljenja o vaznosti jacine protoka vode...
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2014, 11:17:23 prijepodne »
Dobro pitanje ali mislim da je odgovor na njega prilično relativan tj. ovisi o biljnom i životinjskom svijetu te efektu koji želimo postići.
Po nekoj logici "jači" protok znači i više kisika u vodi koji nekim ribama odgovara a također zbog većeg strujanja dio CO2 brže iz nje izađe...opet,na sve utječe i smjer strujanja vode, jer nije isto kruži li voda po akvariju ili ako se razbija o neku od stranica,širina i "visina" struje...Ono što sam primjetio iz osobnog iskustva ,a opet ovisi o veličini akvarija i svemu već navedenom, jest da sam kod jačeg protoka na lišću kripti koje se nalazilo u "struji" imao puno više crne čupave nego na ostalom bilju,a ista stvar se dešavala sa stranicom akvarija prema kojoj je bio spray-bar usmjeren - na njoj je bilo više algi (točkasta i slično) nego na ostalima...
Što se riba tiče,mojim ribama se jači protok (400 l/h,45 l akvarij) sviđa (spraybar na zadnjoj stranici a struja se razbija o prednju te kruži lijevo i desno) jer imaju zone bržeg strujanja vode u koje se očigledno ponekad namjerno "bacaju" te imaju efekt "protustrujnog" plivanja,živahnije su,koze ga pak izbjegavaju te se više kreću po bilju i podlozi...Leća ne može prekriti površinu (bar ne dovoljno brzo  :D  ) jer je uvijek dio koji je na "udaru" bez nje i svjetlo dopire do bilja (a i fora izgleda dok kruži po akvariju)...
Generalno gledajući mislim da je veća protočnost svakako dobra do te mjere dok ne smeta ribama i drugim stanovnicima,lelujanje bilja mi izgleda privlačnije od statike ali opet kako ne koristim CO2 (nezahtjevno bilje) nemam veću potrošnju ( financijski) istog što nekom drugom može biti bitna stavka...tako da se opet vraćamo na početak i na relativnost cijele priče...
- :a042: