Dobro pitanje ali mislim da je odgovor na njega prilično relativan tj. ovisi o biljnom i životinjskom svijetu te efektu koji želimo postići.
Po nekoj logici "jači" protok znači i više kisika u vodi koji nekim ribama odgovara a također zbog većeg strujanja dio CO2 brže iz nje izađe...opet,na sve utječe i smjer strujanja vode, jer nije isto kruži li voda po akvariju ili ako se razbija o neku od stranica,širina i "visina" struje...Ono što sam primjetio iz osobnog iskustva ,a opet ovisi o veličini akvarija i svemu već navedenom, jest da sam kod jačeg protoka na lišću kripti koje se nalazilo u "struji" imao puno više crne čupave nego na ostalom bilju,a ista stvar se dešavala sa stranicom akvarija prema kojoj je bio spray-bar usmjeren - na njoj je bilo više algi (točkasta i slično) nego na ostalima...
Što se riba tiče,mojim ribama se jači protok (400 l/h,45 l akvarij) sviđa (spraybar na zadnjoj stranici a struja se razbija o prednju te kruži lijevo i desno) jer imaju zone bržeg strujanja vode u koje se očigledno ponekad namjerno "bacaju" te imaju efekt "protustrujnog" plivanja,živahnije su,koze ga pak izbjegavaju te se više kreću po bilju i podlozi...Leća ne može prekriti površinu (bar ne dovoljno brzo

) jer je uvijek dio koji je na "udaru" bez nje i svjetlo dopire do bilja (a i fora izgleda dok kruži po akvariju)...
Generalno gledajući mislim da je veća protočnost svakako dobra do te mjere dok ne smeta ribama i drugim stanovnicima,lelujanje bilja mi izgleda privlačnije od statike ali opet kako ne koristim CO2 (nezahtjevno bilje) nemam veću potrošnju ( financijski) istog što nekom drugom može biti bitna stavka...tako da se opet vraćamo na početak i na relativnost cijele priče...