daj probaj dodavati jos fosfata uz taj PPS
Kako kaže Marko, trebalo bi prvo detektirati algu. Povećanje fosfata može pomoći kod GDA, ali kod cladophore će imati suprotan učinak.
Vran, možeš li od nekoga nabaviti testere i testirati vodu? NO3, PO4, KH, PH..
ja sam imao problema sa zelenima svih vrsta par mjeseci a sve je pocelo nako sto sam potrosio easy life gnojiva i presao na PPS. A imao sam samo 24W T5 na 54l. Bila je generalka, po jos jedna DIY CO2 boca, pa duplo PPS, pa sam presao na 72l i manado gdje se problem nastavio. Pa sam dodao jos 24W, pa se igrao sa polozajem usisa i izlaza, pa opet napravio generalku i tom prilikom ocelavio akvarij skroz jer sam maknuo bas sve gdje je bilo alge. I opet nista. I onda sam odlucio prouciti koliko cega sam dodavao sa EL gnojivima a koliko dodajem sa PPSom..... Kupio bocicu fosfata i nakon 7 dana vise od 50% prokletinje je nestalo a nakon 3 tjedan nestalo je skoro sve.
Svi vele da je GSA indikator nedostatka fosfata a to je jedina koje nije bilo. Sirokolisno bilje je imalo kratku zelenu, kao tepih a sitnolisno je izledalo kao i ovo njegovo samo kaj sam ja to cesce rezao i vadio pa nije stiglo toliko doci do izrazaja.
Lagani visak nutrijenata u akvarijima sa dovoljno svjetla i CO2 nije problem ali manjak necega je. Bilje bez dovoljno fosfata ne moze trositi niti ostale elemente. I to se vrlo lako da izmjeriti cak i trakica testerima, u akvariju bez fosfata nitrati traju danima a kad ima dovoljno fosfata potrose se u danu. Ovisi o nacinu doziranja, naravno. Ali potrosnja je primjetna.
Hebiga kinggo, krenuo sam upravo s ovim. Kak nažalost svi znamo, testeri nažalost nisu jeftini, meni su do sada ribice bile najbolji testeri, znam da to nije i omjer za bilje, ali nažalost situacija u "državi" je takva kakva je. Za nekih 200 kuna testera napravim čudos nekim drugim stvarima.
Kako sam rekao nemam posebno odvojena gnnojiva, na puno mjesta sam pročitao i našao da bi fosfati pomogli, ali cilj mi je preživjeti neka dva mjeseca da pokrenem novi akvarij i na ovom napravim novi setup, i sve to s tropica solucijom.
Ako onda bude istih prolema, koliko sam shvatio jedino rješenje će mi biti EI metoda gnojenja, i kako kažu slijepi, "bumo videli". Hvala na savjetu, krenuo sam sad s ovim pa evo prilike da se vidi jel ide ili ne.
Hvala kinggo.