Srpanj 28, 2025, 00:42:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zelena končasta - pomoč  (Posjeta: 8909 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
Odg: Zelena končasta - pomoč
« Odgovori #25 u: Ožujak 27, 2014, 21:00:35 poslijepodne »
Da, gasi filter..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #26 u: Ožujak 27, 2014, 21:06:32 poslijepodne »
Ugašeno i pošpricano, koliko dugo da filter bude ugašen?
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #27 u: Ožujak 27, 2014, 21:10:05 poslijepodne »
U mom slučaju bio je ugašen 5-10 min.. Mislim da nema potrebe da duže od toga bude ugašen.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #28 u: Ožujak 27, 2014, 21:11:24 poslijepodne »
Upravo ovo što je Seba rekao. :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #29 u: Ožujak 27, 2014, 21:19:14 poslijepodne »
daj probaj dodavati jos fosfata uz taj PPS

Kako kaže Marko, trebalo bi prvo detektirati algu. Povećanje fosfata može pomoći kod GDA, ali kod cladophore će imati suprotan učinak.
Vran, možeš li od nekoga nabaviti testere i testirati vodu? NO3, PO4, KH, PH..
ja sam imao problema sa zelenima svih vrsta par mjeseci a sve je pocelo nako sto sam potrosio easy life gnojiva i presao na PPS. A imao sam samo 24W T5 na 54l. Bila je generalka, po jos jedna DIY CO2 boca, pa duplo PPS, pa sam presao na 72l i manado gdje se problem nastavio. Pa sam dodao jos 24W, pa se igrao sa polozajem usisa i izlaza, pa opet napravio generalku i tom prilikom ocelavio akvarij skroz jer sam maknuo bas sve gdje je bilo alge. I opet nista. I onda sam odlucio prouciti koliko cega sam dodavao sa EL gnojivima a koliko dodajem sa PPSom..... Kupio bocicu fosfata i nakon 7 dana vise od 50% prokletinje je nestalo a nakon 3 tjedan nestalo je skoro sve.
Svi vele da je GSA indikator nedostatka fosfata a to je jedina koje nije bilo. Sirokolisno bilje je imalo kratku zelenu, kao tepih a sitnolisno je izledalo kao i ovo njegovo samo kaj sam ja to cesce rezao i vadio pa nije stiglo toliko doci do izrazaja.
Lagani visak nutrijenata u akvarijima sa dovoljno svjetla i CO2 nije problem ali manjak necega je. Bilje bez dovoljno fosfata ne moze trositi niti ostale elemente. I to se vrlo lako da izmjeriti cak i trakica testerima, u akvariju bez fosfata nitrati traju danima a kad ima dovoljno fosfata potrose se u danu. Ovisi o nacinu doziranja, naravno. Ali potrosnja je primjetna.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Ožujak 27, 2014, 21:19:29 poslijepodne »
Hvala dečki, evo filter upaljen, sutra ponavljam. Držim fige da će uspijeti.
Hvala svima  :zagrljaj:
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 27, 2014, 21:29:07 poslijepodne »

Kako kaže Marko, trebalo bi prvo detektirati algu. Povećanje fosfata može pomoći kod GDA, ali kod cladophore će imati suprotan učinak.
ja sam imao problema sa zelenima svih vrsta par mjeseci a sve je pocelo nako sto sam potrosio easy life gnojiva i presao na PPS. A imao sam samo 24W T5 na 54l. Bila je generalka, po jos jedna DIY CO2 boca, pa duplo PPS, pa sam presao na 72l i manado gdje se problem nastavio. Pa sam dodao jos 24W, pa se igrao sa polozajem usisa i izlaza, pa opet napravio generalku i tom prilikom ocelavio akvarij skroz jer sam maknuo bas sve gdje je bilo alge. I opet nista. I onda sam odlucio prouciti koliko cega sam dodavao sa EL gnojivima a koliko dodajem sa PPSom..... Kupio bocicu fosfata i nakon 7 dana vise od 50% prokletinje je nestalo a nakon 3 tjedan nestalo je skoro sve.
Svi vele da je GSA indikator nedostatka fosfata a to je jedina koje nije bilo. Sirokolisno bilje je imalo kratku zelenu, kao tepih a sitnolisno je izledalo kao i ovo njegovo samo kaj sam ja to cesce rezao i vadio pa nije stiglo toliko doci do izrazaja.
Lagani visak nutrijenata u akvarijima sa dovoljno svjetla i CO2 nije problem ali manjak necega je. Bilje bez dovoljno fosfata ne moze trositi niti ostale elemente. I to se vrlo lako da izmjeriti cak i trakica testerima, u akvariju bez fosfata nitrati traju danima a kad ima dovoljno fosfata potrose se u danu. Ovisi o nacinu doziranja, naravno. Ali potrosnja je primjetna.
Hebiga kinggo, krenuo sam upravo s ovim. Kak nažalost svi znamo, testeri nažalost nisu jeftini, meni su do sada ribice bile najbolji testeri, znam da to nije i omjer za bilje, ali nažalost situacija u "državi" je takva kakva je. Za nekih 200 kuna testera napravim čudos nekim drugim stvarima.
Kako sam rekao nemam posebno odvojena gnnojiva, na puno mjesta sam pročitao i našao da bi fosfati pomogli, ali cilj mi je preživjeti neka dva mjeseca da pokrenem novi akvarij i na ovom napravim novi setup, i sve to s tropica solucijom.
Ako onda bude istih prolema, koliko sam shvatio jedino rješenje će mi biti EI metoda gnojenja, i kako kažu slijepi, "bumo videli". Hvala na savjetu, krenuo sam sad s ovim pa evo prilike da se vidi jel ide ili ne.
Hvala kinggo.  :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 27, 2014, 22:49:50 poslijepodne »
najbolji tester ti je bilje  ;) ove trakice sam spomenuo zato jer imaju test za nitrate pa se to moze i sa njima vidjeti. Ali sto vise poznajes bilje tim ti je lakse pohvatati neke stvari. Fosfati su uz ugljik glavni makroelementi koje bilje treba.
Kaj se tice tropice, netko je tu spomenuo da je super sa tropica podlogom ali kad se podloga potrosi da onda treba dozirati dosta vise gnojiva.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 27, 2014, 23:05:39 poslijepodne »
Napisao sam da su mi najbolji tester ribice, tenutno pišem ovo s lijevom rukom, a s desnom držim pumpu za zrak. Otići su mi pruljubljeni uz staklo i blizu površine, svaka čast bilo kojoj biljci, ali ribice su ribice.
Jel reakcija na EC ili...neznam.
Pišem sutra kak je prošlo.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 27, 2014, 23:41:16 poslijepodne »
e jbg... nadam se da ce biti OK. Meni EC nikad nije nista takvoga napravio. Istina, nije bas niti nes koristi bilo od njega.

Offline Lugi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #35 u: Ožujak 28, 2014, 07:52:38 prijepodne »
Da, ugasi filter i onda tretiraj.
Nakon tretmana ostavi jos neko vrijeme ugasen filter (10tak min) da EC djeluje na tom djelu i onda ga ukljuci.
Peace of cake!

Sretno prijatelju!  :a015:

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 28, 2014, 08:20:50 prijepodne »
Ribice su OK  :zagrljaj: Danas poslije posla ponavljam tretman.
Sretno prijatelju!  :a015:
Hvala Ivane, a kaj se tiče  :a015: stvarno je više vrijeme da se nađemo, bome je prošlo puno vremena od zadnji put.  :up:

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 28, 2014, 09:42:54 prijepodne »

Možeš li sa sigurnošču tvrditi da će dodavanje PO4 i kod njega rješiti problem? :)

Svaki akvarij je priča za sebe, i po meni prvo je potrebno utvrditi da svtarno nećeg fali prije dodavanja istog jer bi se mogao dogoditi sasvim suprotan učinak..
Biljke i ribe mogu biti "testeri" gdje je prst/palac metodom može utvrditi da nešto nije u redu, no osobno više vjerujem kemijskim testerima.. :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 28, 2014, 10:42:03 prijepodne »

Možeš li sa sigurnošču tvrditi da će dodavanje PO4 i kod njega rješiti problem? :)

ne. Ali mogu sa sigurnoscu tvrditi da mu se bas nis lose nece dogoditi da pojaca fosfate obzirom da ima CO2 iz boce i vise nego dovoljno svjetla.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 28, 2014, 20:14:46 poslijepodne »
Evo drugo špricanje obavljeno, s nekih listova su se počeli odvajati komadići alge, onak sam počnu plutati po vodi, pretpostavljam da je to pozitivna stvar?

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #40 u: Ožujak 28, 2014, 23:12:38 poslijepodne »

ne. Ali mogu sa sigurnoscu tvrditi da mu se bas nis lose nece dogoditi da pojaca fosfate obzirom da ima CO2 iz boce i vise nego dovoljno svjetla.
Podržavam daj bilju hrane uz CO2 i svjetlo i prerast će alge ;)
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 29, 2014, 00:08:14 prijepodne »
Mene ovo podsjeća na našu medicinu. Nimo sigurni što je pacijentu, pa umjesto da napravimo dijagnostiku i saznamo stvarni uzrok problema, dati ćemo mu antibiotik pa možda upali.. :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 29, 2014, 09:42:52 prijepodne »
pa ne bas, vise osobno iskustvo. Ne kuzim zasto ljudi toliko zaziru od gnojenja kad je u praksi dokazano da uz dovoljno svjetla i CO2 gnojiva moze biti samo manjak. A on je napisao da vodu mjenja tjedno, znaci nema bas nikakave sanse da mu se ti fosfati akumuliraju. A i na portalu pise da bi fosfati trebali biti izmedju 3-5 ppm, a sa PPSom dodajes skoro pa nista, 0.1 ppm. A kod EI je ciljana vrijednost 2 ppm na kraju tjedna.
Na kraju krajeva, problem mi se pojavio kad sam promijenio gnojiva, sve ostalo je bilo isto.

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #43 u: Ožujak 29, 2014, 13:06:50 poslijepodne »
nije poželjno razgovarati o samo jednom makro nutrientu. valja ih dovesti u balans.
Ca:Mg = 3.3 : 1.0 (izmjeri se ukupna i karbonatna tvrdoća i doda se čega fali - postoji jedan moj post na ovu temu i tamo je sve objašnjeno)
K : NO3 = 1.3 : 1.0
NO3 : PO4 = 10 : 1

koliko ukupno čega to je stvar procjene i samo u tome bi se trebale razlikovati pps i ei metode
u situacijama gdje postoji problem, kao ovdje, možda bi se rezultat i ostavrio povećanjem PO4, privremeno i uz nadzor - zašto ne(?).

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 29, 2014, 13:11:23 poslijepodne »
nije poželjno razgovarati o samo jednom makro nutrientu. valja ih dovesti u balans.
Ca:Mg = 3.3 : 1.0 (izmjeri se ukupna i karbonatna tvrdoća i doda se čega fali - postoji jedan moj post na ovu temu i tamo je sve objašnjeno)
K : NO3 = 1.3 : 1.0
NO3 : PO4 = 10 : 1

koliko ukupno čega to je stvar procjene i samo u tome bi se trebale razlikovati pps i ei metode
u situacijama gdje postoji problem, kao ovdje, možda bi se rezultat i ostavrio povećanjem PO4, privremeno i uz nadzor - zašto ne(?).
da dodam: ja uglavnom prema tvrdoći vode određujem koliko ću dodati Mg. Za makronutriente odredim količinu kalija a ostalo ide prema omjerima. i to je to  :D
pojačati fosfate je zgodna ideja, ali … nažalost uvijek postoji ali: sjetio sam se da sam to uradio nedavno, i rezultat je bio da mi se 'pojačala' zelena točkasta no nije bilo ništa pogubno za ostale alge (radilo se o akvariju kojeg sam jednostavno zapustio na nekoliko mjeseci, co2 je prestao, nisam gnojio, rijetko sam mijenjao vodu, bilje je najprije podivljalo a onda počelo propadati - polako)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 29, 2014, 13:14:48 poslijepodne »
 :D
ja te omjere uopce ne dozivljavam, obzirom da ne trosi svo bilje jednako sve niti u svim akvarijima ima isto bilje ne vidim zasto bih se ravnao po tome. Na kraju krajeva, nisu ti elementi u nekakvoj medjusobnoj reakciji pa da treba odredjeni omjer. A bilje ce tak i tak povuci ono kaj mu treba. Pod uvjetom da toga ima.

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 29, 2014, 13:38:14 poslijepodne »
znači znaš točno koje bilje šta treba i koliko? super, podili to s drugima, a ja ću ti bit zahvalan do groba
šta se tiče tvog navoda da su omjeri potpuno nebitni … ja ne mogu tvrdit suprotno, ali mislim da je elementarna postavka biologije i kemije za sva živa bića da ili sve radi ili ne radi ništa, drugim ričima sinergija
npr pročita sam negdi da bez adekvatnog Mg slabi unos raspoloživog Fe, pa sad …

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 29, 2014, 22:04:15 poslijepodne »
naravno da ne znam. Ne zna nitko. Ali potrosnja ovisi o vise toga tak da drzanje tih omjera ne garantira da nesto nece faliti.

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Ožujak 29, 2014, 22:35:36 poslijepodne »
NEmam pojma o čemu ovisi potrošnja? Zanima me što bi to moglo povećati potrošnju recimo fosfata?

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #49 u: Ožujak 31, 2014, 23:33:51 poslijepodne »
NEmam pojma o čemu ovisi potrošnja? Zanima me što bi to moglo povećati potrošnju recimo fosfata?
pa zasigurno određenu količinu će povući neko brzorastuće bilje,sad je samo pitanje kolika je tvoja koncentracijea i čime se stvara veća količina od potrebne..
PO4 uglavnom se unosi hranom,organskom materijom koja je u raspadu,gnojenjem....

no nisam čitao od početka pa ne znam točno gdje je problem....
No kako vidim naslov je končasta alga,ona dosta pvlači silikata i željeza...
ja mislim da je klasični problem previše fertilizera,jače svjetlo premalo bilja....pretpostavka možda griješim..
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica