Srpanj 06, 2025, 18:35:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ro tds  (Posjeta: 8568 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline simeZg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
ro tds
« u: Ožujak 19, 2014, 08:38:56 prijepodne »
na koliko tds-a mijenjate patrone od osmoze? tj koja je gornja granica na kojoj se preporuča mijenjanje?
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: ro tds
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2014, 09:07:55 prijepodne »
to ti ovisi koji ro imas, koliko % propusta. idealno bi bilo sediment i ugljen filter mjenjat godisnje, a di smolu kada tds pocne rasti (vise nije 0 iza nje)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2014, 09:18:04 prijepodne »
p.s. i pomocu ovakvog inline metra moze se vidjeti kada se prefilteri zapuse, pritisak opadne i membrana vise neradi na optimalnom nivou http://www.ebay.com/itm/Inline-Pressure-Gauge-Meter-Monitor-0-to-300-psi-RO-WATER-REVERSE-OSMOSIS-System-/380371158597

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2014, 10:57:12 prijepodne »
Zanimljivo, nisam znao za ovo, znači stavlja se poslije predfiltera, odnosno ispred membrane. Filteri su mi stari jedno 9-10 mj. i curi spoooro, ali sam krivio hladnocu, ali i sad kad je zatoplilo se nije baš ubrzalo, pa je očito vrijeme za zamjenu.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2014, 11:11:19 prijepodne »
najbolje je imati TDS metar
Pa se izmjeri na pocetku rada osmoze,i kasnije se moze tocno vidjeti kad treba filtere zamijeniti

Ja bi na vasem mjestu svakako ako je u pogonu vise od 6 mjeseci zamjenio filtere

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2014, 11:50:27 prijepodne »
to puno ovisi i koliko se uredaj koristi i kakve su kvalitete i velicine prefilteri. 6mj bi bilo idealno jer onda si uvjek na sigurnoj strani pa promjeniti i prije nego treba ali za nase prostore i nisu tako jeftini pa nevjerujem da to netko precesto radi. in line tds metar je korisna stvar, pogotovo uz DI samo nisu previse precizni, a prenosni za koristenje su bolji ali isto tako nije skupo ni kupit ovako neki mjerac pa direktno vidit kada se prefilter zapusi, pad pritiska na njemu prije primjetim nego dok se sjetim mjeriti tds

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2014, 12:04:58 poslijepodne »
Imam tds i uvijek pokazuje oko 10-15 što bi trebalo biti prihvatljivo, na ulazi oko 150-180 (rijeka). Mislim da sam negdje pročitao da vama u zg-u na ulazu pokazuje čak 400-450, pa prema tome nije baš isto 6 mjeseci filtrirati jednu ili drugu vodu. Kada sam zamijenio predfiltere, tds je prikazao neznatan pad, cca od 20 na 10, a promjenom membrane se stvar isto nije baš znatno popravila. A moguce je i to da je tds u banani, kinez od nekih 10-tak usd. 

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 19, 2014, 12:31:21 poslijepodne »
ovisno i o tome sta je uz vodi, i sedimenta koliko ima, i dal imas onaj tkz prenosni ro s mali kompaktnim predfilterima ili velike 10' sto se vade iz kucista, velika je tu razlika u povrsini i gustoci materjala. a nije isto ni koji karbonski blok filter ili jos gore ako je onaj u granulama itd..
tebi membrana onda odbacuje samo oko 90%, koji uredaj imas? mislim, nije to nista cudno previse, ako membranu prodaju pod 94-96%, toliko ona ima u idealnim uvjetima(koje u praksi nikad nemas, dovoljan pritisak, toplina) a inace i manje. problem je sto mi nikad neznamo sta je ostalo u vodi i tih 5-10%, a koliko je kome to prihvatljivo za njegov sustav neka svaki korisnik odluci sam. ali da ti sad npr zelis imati 0 tds i koristitis smolu, di postfilter, primjetio bi ogromnu razliku izmedu potrosnje smole s 10, 5 ili 1 tdsa npr, to onda ispade  razlika od 2-10x manje
-vec jako dugo nisam mjerio tds vodovodne vode u zg tako da neznam koliki je ali iza membrane mi je uvjek oko 1, 2max, samo sto ja imam ovakvu - http://spectrapure.com/NEW-99-percent-rejection-SpectraSelect-Plus-Tested-90-GPD-RO-Membrane ona ima veliki % odbacivanja
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2014, 12:37:46 poslijepodne od stomed »

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2014, 13:05:32 poslijepodne »
imam osmopure osmozu i sad mi pokazuje 30 na tds metru, koji je kinez... kada mjerim tds iz pipe pokazuje 320.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 19, 2014, 13:08:26 poslijepodne »
Imam onaj klasični, 10" što idu u kućišta. Membrana je ova; http://www.vontron.com/templates/T_EN_Products_second/index.aspx?nodeid=67 Ne, ne mislim pikirati na 0, mislim da je ovo sve prihvatljivo za naš sport. Negdje sam čitao odavno da ni tds ne očitava sve što ne bi smjelo biti u vodi već daje jednu smjernicu da se prati kretanje vode pa otprilike kad ode iznad 20-30 dolazi vrijeme za promjenu ili nakon god. dana, bez obzira ako je i ispod 20. A očito je da ni sve membrane nisu iste.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 19, 2014, 13:10:41 poslijepodne »
... kada mjerim tds iz pipe pokazuje 320.
[/quote]

Hehe, a što da ti kažem, ti dođi kod mene na čašu vode, a ja ću kod tebe na pivu  :D  :P

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2014, 13:16:07 poslijepodne »
kada mjerim tds iz pipe pokazuje 320.

ovo je još dobro, kod mene je 480
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 19, 2014, 13:44:45 poslijepodne »
koga zanima tds - http://reefkeeping.com/issues/2004-04/rhf/feature/index.php
pa prihvatljivo je sigurno ali svasta prode i kroz ro, ostane u vodi silikata, nitrata, fosfata, izmedu ostalog...a to sve uspjesno odstrani ionska smola

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2014, 14:56:31 poslijepodne »
I najjeftiniji je tds dobar
Zato jer pokazuje ulaz i izlaz,i tu mozes vidjeti kakvo je onda stanje
ja sam nabavio nedavno sa eleganca reefa onu novu osmozu,na ulazu mi je skoro 300,a na izlazu samo 5
I to je to,sad sam miran dok ne bude pokazivao neki 15 na izlazu i tada cu zamijeniti filtere

Jako je bitna kvaliteta membrana,ako su losije kineske brze se pune i ne traju kako se inace navodi po par godina,nego izdrze moza godinu do godinu i pol
Nakon toga pocinju sve vise propustati

Posto mi osmoze koristimo u slatkoj vodi,to propustanje nije problem,nego sto sve sporije pravi vodu
Membrana samo propusti minerale dalje,dok ce dobri filteri i dalje ukloniti klor i ostale gluposti iz vode

SimeZg ti sad trebas zamijeniti filtere,ako ih nisi mijenjao vise od pola godine,i onda provjeriti stanje,moguce da i nakon zamjene filtera da ti bude opet pokazivalo 30

Jos bi napomenuo,nakon obilnih padalina nikako ne praviti vodu sa uređajima,izbjegavati po par dana poslije,jer se tada u vodi nalazi puno vise smeca nego inace,i samim time se sve brze zacepi  :up:

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2014, 07:30:12 prijepodne »
Meni su rekli da na 20 se mijenjaju
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 24, 2014, 16:12:56 poslijepodne »
ma ja ih mijenjam vec godinama redovito, samo sam sad nabavio tds metar, nisam ga imao prije pa nisam znao koliko mi je tds-a na izlazu.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #16 u: Ožujak 24, 2014, 17:24:11 poslijepodne »
Ja ih mijenjam kalendarski jednom godisnje, i nisam primijetio razliku (u tanku, koraljima, ribama, cijanu, ....) bez obzira na starost filtera (nemam TDS metar vise, negdje sam ga "spremio") i to izgleda kao na slici... Membrana je stara jedno 5 godina...
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 25, 2014, 08:06:13 prijepodne »
-vec jako dugo nisam mjerio tds vodovodne vode u zg tako da neznam koliki je ali iza membrane mi je uvjek oko 1, 2max, samo sto ja imam ovakvu - http://spectrapure.com/NEW-99-percent-rejection-SpectraSelect-Plus-Tested-90-GPD-RO-Membrane ona ima veliki % odbacivanja

Ako može info gdje si je uzeo, ovi ne šalju u hr.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 25, 2014, 09:12:11 prijepodne »
znam, oni su proizvodac a mali ducani hoce. probaj tu http://www.aquariumspecialty.com/spectrapure-spectraselect-ro-membrane  http://www.aquariumpart.com/SpectraPure_90_GPD_Membrane_SpectraSelect_Plus_99_p/rsp10190.htm
uglavnom neznam ti tocno jer nemam vise na emailu ali mozes trazit i preko googla, tak ja radim, posaljem upit kad me nesto zanima i vecina ducana ti je voljna izracunat shiping i poslati u hr. onda ih odma trazim jer mogu poslat i jeftinijom opcijom a ne onom first class(ili kako se vec zove). brzinska posta ti nema puno veze jer kod nas opet sve stoji danima na carini
p.s. mislim da ti i seachem isto ima slicne a valjda imaju i drugi, glavno da gledas da je 98-99%. i to su ti sve 75-90gal/day max, a imas jeftino i membrane od puno brzeg protoka/proizvodnje ali njim je odbacivanje vece

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 25, 2014, 09:21:39 prijepodne »
Ok, hvala. Ova moja gore se pokazala vrlo loša, reklamirao sam i danas dobio lovu nazad.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 25, 2014, 09:32:06 prijepodne »
Da, i  mene zanima, vrijeme je da mijenjam membranu.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 25, 2014, 09:32:15 prijepodne »
samo gledaj da ti treba isti flow restrictor, ili uzet membranu iste dnevne proizvodnje kakvu su imao ili ako uzimas brzu ii sporiju trebas uzet i flow restrictor takvog protoka za nju. ali to ti nije bas skupo  - http://www.aquariumspecialty.com/spectrapure-flow-restrictors

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 25, 2014, 12:49:39 poslijepodne »
zanimljivo, ova membrana koju si linkao je 45 $ u USA, a u EU je 100€
http://www.shop-meeresaquaristik.de/product_info.php?products_id=12614

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 26, 2014, 08:25:13 prijepodne »
zasto me to necudi :)  puno tog ima kod njih povoljnije, jedino nas koci postarina za neke vece/teze narudbe ali nije ni da iz eu badava salju

Offline zzorann

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 27, 2014, 23:07:56 poslijepodne »
Ok, hvala. Ova moja gore se pokazala vrlo loša, reklamirao sam i danas dobio lovu nazad.

Khm, khm, da sam sebe ispravim, izgleda da sam nešto dobro shebao kod sebe pa sam okrivio membranu. Kako je tds nakon stavljanja nove membrane pokazivao čak 68 odmah sam okrivio membranu i optužio kineze. Sada sam krenuo vratiti staru membranu i skužio da je jedna cijev bila skroz savinuta i kad sam je izravnao protok se znatno ubrzao. Čudno je to što tds sada prikazuje 6, pa izgleda da je sve u redu. Čak sam sada i tds kalibrirao da ne bude greške iako nije bilo toliko nužno.