Srpanj 22, 2025, 06:53:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: švertici narasla brada  (Posjeta: 2826 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribica tina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
švertici narasla brada
« u: Travanj 29, 2006, 20:47:00 poslijepodne »
ženki šverta(švertici) mi je danas narasla bijela bradica i liči na plijesan,tj kao komadić vatice,a isto ima i na 1 bočnoj peraji koju ne miče i na 2 mjesta joj se odigla po jedna ljuskica na leđima. samo stoji u sredini akvarija i ne mrda,ali hoće jesti. 2 gupija imaju malo oštećene repove,ako to ima kakve veze,ali to je kod od kad sam ih kupila,prije 6 dana. kako i čime da ovo liječim,dal da izoliram te ribe,jer imam 13 malih beba od 2-4 dana.molim vas pomozite mi hitro,korektno i konkretno.
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
švertici narasla brada
« Odgovori #1 u: Travanj 29, 2006, 21:02:00 poslijepodne »
ich ili bijele tocke.. bilo koji lijek na bazi malahit zelen oksalata.. protoex recimo.. ili je protobak.. uvijek mijesam.. ma smao odi u zoo shop i traci nestoprotiv bijelih tocki ilitiga ICH-a... to ti obicno dodje zbog stresa .. nagle promjen euvjeta u vodi.. losa kvaliteta vode i sl...izlijecivo.. pametno bi bilo odvojiti bolesnu ribicu...

Ako ne odvajas.. makni aktivni ugljen ako g aimas inakon tretmana ( pis en akutijici lijeka koliko dugo) izmijeni dio vode... voda ce ti pozelenit al to je od lijeka...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • big mama
švertici narasla brada
« Odgovori #2 u: Travanj 29, 2006, 22:20:00 poslijepodne »
ali vidjela sam kak izgledaju točkice,ali ovo nije to. ko da joj je nestao dio bočne peraje i obložena je bijelim dlačicama,a ne točkama. kako da ju izoliram ak imam 1 akvarij? dali liječenjem 2-3 ribe u zajedničkom akvariju može naškoditi zdravim i malim ribama? čula sam da bi se trebao ugasiti filter i pumpa dok traje terapija,dal može to ili baš moram vadit ugljen i koja je razlika?

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
švertici narasla brada
« Odgovori #3 u: Travanj 29, 2006, 23:04:00 poslijepodne »
GLJIVIENE ILI ALGALNE BOLESTI
1.VANJSKE MIKOZE,SAPROLEGNIA,ACHLYA,DISTYUCHUS
Simptomi se pojavljuju na koži i perajama u slueaju ošteaenja ili kao sekundarana infekcija,a zaražena mjesta izgledaju kao prekrivena vatom.Jako zaražene ribe se obieno ne mogu izlijeeiti jer sporangije rastu u tkivo ribe i ošeteauju organe.Velike štete eini kod uzgajivaea zahvaaajuai ikru i mlađ.
Tretman kod slabije infekcije je NaCl ili metilensko plavilo.Za prevenciju protiv plijesni na ikri koristi se metilensko plavilo ili acriflavin.
ili
2.BAKTERIOLOŠKO RASPADANJE PERAJA
Uzroenik su bakterije iz roda Aeromonas i Pseudomonas.Eešae se susreae kod mladih riba koje su tome podložnije.Infekcija poeinje zamuaenjem rubova peraja koje nakon toga pobijele i poenu se raspadati,a osnova peraje postaje crvena i upaljena.Kao sekundarna infekcija javlja se plijesanj,Saprolegnia.
Tretman je kod blažih slueajeva sa acriflavinom ili malahitnim zelenilom.Kod jaeih upala tretiranje antibiotikom na bazi nitrofurationa.Prevencija je dobra kvalitet vode i normalna naseljenost,a u poeetnom stadiju ribu prebaciti u karantenski akvarij i u eistu vodu,moguae je povlaeenje bolesti bez djelovanja kemikalija.
Ako je bilo što od ovoga, krivca tražiti u lošoj vodi (najvjerojatnije). Na tvom mjestu ja bih prozračivao akvarij zračnom pumpom i promijenio 2/3 vode ili, ako misliš kemijati, izvadio ugljen stavio npr "Fungol" od JBL-a i dalje po uputstvima
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • big mama
švertici narasla brada
« Odgovori #4 u: Travanj 30, 2006, 19:04:00 poslijepodne »
švert ima ono prvo,a gupi ovo drugo. danas sam dobila još malih,sad ih je preko 15..... nemogu prebrojati.strah me da se nešta ne proširi na njh. 1. dal da stavim nešto što vrijedi za obje bolesti(doma imam samo mikopur i kostapur,ostalo mogu tek u utorak kupiti. 2. hoće li lijekovi utjecati na bebe? 3. dal da rađe pokušam mijenjati dio vode?4. dal da tu 1 bolesnu ribu izbacim van u neku posudu i pokušam liječitii kako kad nemam 2 akvarija?Edited by: ribica tina

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • big mama
švertici narasla brada
« Odgovori #5 u: Travanj 30, 2006, 19:21:00 poslijepodne »
joj i moja šlajferica(plehostomus) samo leži na dnu 2 dana skupljenih peraja,a tak je bio živahan,pojeo u 6 dana svu plijesan....

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
švertici narasla brada
« Odgovori #6 u: Travanj 30, 2006, 20:33:00 poslijepodne »
ovo što sad proživljavaš jeobično posljedica naglog preopterećivanja akvarija prevelikim brojem riba... svakako se suzdrži kupovine novih riba sve dok ne stane trend ugibanja i dok se tank ne stabilizira...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • big mama
švertici narasla brada
« Odgovori #7 u: Travanj 30, 2006, 22:14:00 poslijepodne »
ali stavila sam 18 riba u 80l,nakon 4 sata je 7 krepalo,tj bilo je 11 riba,3 čistača,3 šverta,5 gupija. šta je to puno? sad imam više od 20 malih.....postajem sve veća i veća mama iz sata u sat.... KOJI LIJEK DA DAM I DA SPASIM BEBE??? postoji li neš univerzalno? i za gljive i točke i vate i peraje.....

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
švertici narasla brada
« Odgovori #8 u: Svibanj 01, 2006, 20:43:00 poslijepodne »

18 riba u novog osamdesedlitrašaje JAKO puno... ali 7 mrtvih riba je znak da su se ili gadno istresirale, ili s vodom nešto opako nije valjalo, ili su već bile na samrti, i samo im je stres selidbe skratio rok... ali to smo sve već pretresli, ajde da spasimo ovo što je ostalo... nema univerzalnog lijeka... postoje kombinirani lijekovi, ali nijedan nije za baš sve bolesti... a ti već imaš toliko boleština da ti se kupovina svih tih lijekova niti ne isplati (prosječan lijek je 40 kn)...

Ako želiš, učlani se u našu udrugu RiBApa se možeš poslužiti i lijekovima iz naše apoteke...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • big mama
švertici narasla brada
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2006, 07:52:00 prijepodne »
izolirala sam šverticu,ali je usprkos liječenju uginula...imala sam baktopur doma a na njemu su navedene bolesti koje su mi još prisutne,pa liječim time,ali se niš bitno ne mijenja,2 šverta su imala po 1-2 točke na repu i gornjoj peraji,a sada,3.dan liječenja imaju skoro duplo više,tj.2-3 točke. radim sve kak točno piše... kada se trebaju vidjeti rezultati i koliko dana traje liječenje? dok se ne povuku simptomi ili dokle piše na kutiji(3-4dana)...