Srpanj 10, 2025, 23:27:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Botia  (Posjeta: 3038 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jazzy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Botia
« u: Travanj 29, 2006, 12:49:00 poslijepodne »
Kakva su Vasa iskustva s Botiama?
Kupio sam Striatu i od jucer ne izlazi iz drva. Kad sam sinoc ugasio svijetlo razletjela se po akvariju za puzevima. Cim se svijetlo ponovno upali nestane!

...something fishy’s going on...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Botia
« Odgovori #1 u: Travanj 29, 2006, 13:08:00 poslijepodne »
pa plasljive navodno jesu... iako imam dvije lohahate i non stop otkada sam ih kupila love se i igraju po akvariju... tako da zbiljam z osobnog iskustva ne znam za plasljivu botiu...

a k tome, one su drustvene zivotinje pa si trebao kupiti barem jos jednu...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #2 u: Travanj 29, 2006, 14:16:00 poslijepodne »
Znam da su drustvene... ali zbog nedostatka prostora nisam kupio jos jednu.
Cak nebi rekao da je plasljiva,kad je van ne bjezi od mene ali su rjetke situacije da izadje van. Svidja joj se zavuci duboko u drvo. Cak ni na hranu ne reagira... tj ne pojavljuje se kad je ubacim. Jeli moguce da je u unutrasnjosti drva naisla na vrelo puzeva ili sl.??

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #3 u: Travanj 29, 2006, 14:44:00 poslijepodne »
Uh, moram obavijestiti da je situacija krizna ...
Botia je nestala, uvukao sam ruku prodrmao vise puta drvo medjutim nema je jednostavno je isparila. Mislim se da nije uletjela u kutiju u kojoj se nalazi grijac i pumpa?

Nevjerojatno...kako moze jednostavno nestati...jel moguce da se zavukla u drvo i ne izlazi bez obzira na tresnju?

Offline Renda

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #4 u: Travanj 29, 2006, 14:49:00 poslijepodne »
Najgore sto možeš napraviti je gurnuti ruku i drmati po akvariju.Novoj
ribi treba mir da se privikne na novi okoliš.Malo strpljenja!
Zagreb-Prečko

Offline Pandorica

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #5 u: Travanj 29, 2006, 14:57:00 poslijepodne »
zbiljam ne znam sto reci, pusti nekoliko dana i ako se ne pojavi onda ju trazi... moje dvije nikada nisu skrivene - stalno pice po akvariju, otimaju viformice ancistrusima, katkada me i gricnu  kada cackam po aq...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #6 u: Travanj 29, 2006, 15:01:00 poslijepodne »
Sinoc je bila prilicno aktivna i plivala ko metak po cijelom akvariju, danas je nema cijeli dan to me i potaklo da malo prodrmam drvo...
Cudno mi je da se uopce ne pojavljuje. Vidjet ce mo za koji dan, jedino me brine ako je uletjela u kutiju sa pumpom i grijacem, steta bi je bilo pustiti da ugine unutra.

Offline Pandorica

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #7 u: Travanj 29, 2006, 16:56:00 poslijepodne »
onda pogledaj dal je u toj kutiji... ukoliko je nema onda je negdje skrivena i nadajmo se da ce se pojaviti...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Botia
« Odgovori #8 u: Travanj 29, 2006, 17:19:00 poslijepodne »
zavlače se one svugdje i uvijek... samo provjeri da se ne bi zavukla u nešto što je može ozlijediti, tipa kutija sa pumpom i grijačem..

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Botia
« Odgovori #9 u: Travanj 29, 2006, 17:43:00 poslijepodne »
Vako, što se tiče malih Striatica da bi imao nešto od njih treba ih biti najmanje tri a i to je uvjetno što znači više=bolje,iz razloga što su to ipak društvene ribice. Drugo, Jazzy ti imaš problem koji je većina akvarista imala u počecima akvarističkog staža a to je biranje ribica po načelu "od svake vrste po malo" što ti neće niš korisnoga niti lijepoga donijeti u tvom akvariju.

Pokušaj se prije nabavke bilo koje ribe prvo raspitati na internetu, forumu, bilo gdje o navikama pojedine vrste i načinu držanja te onda na osnovu tih podataka ići u nabavku. To je po meni daleko kvalitetnije riješenja a tvom akvariju će dati tako potrebnu dinamiku prirodnog ponašanja.

Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline _neno_

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #10 u: Travanj 29, 2006, 17:44:00 poslijepodne »

Tako i moja botia nastane ali se uvijek pojavi,garant je u panju,pusti je izaći će kad bude htjela
nenoSisak

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2006, 18:30:00 poslijepodne »
Hvala svima na odgovoru.
Max...sz - Hvala na savijetu ali kod mene nije takav slucaj kakav spominjes. U akvariju drzim jato neonki (8) + cistace (pande+ancistrus) i nista vise.
Botia je uletjela jer imam problema s puzevima.Zbog velicine akvarija nisam ih ubacio vise ali nije iskljuceno u koliko osjetim da moze podnjeti jos koju.

Pandorica i Vedran - nazalost ne mogu gurnuti ruku u kutiju da provjerim (pre usko) a, za sad sam malo mrezicom istrazio medjutim nema nista izgleda...

Neno - i ja se nadam da je u drvu iako nakon mog brzopletog drmanja i provjeravanja drva tesko da nebi izletjela van...
Sad vec polako mislim da je ono najgore u pitanju...ima li sanse da je uginula i da su je ostali pojeli tjekom noci ili nesto slicno??

Offline _neno_

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2006, 18:36:00 poslijepodne »
Moguće je,ali mislim da je ipak tu negdje,pogledaj malo oko ancitrusa,ako je uginula oni su uvijek u blizini kao lešinari.Takva su moja iskustva.
nenoSisak

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2006, 18:39:00 poslijepodne »
Ancistrus se posvetio svojoj tableti i listovima, cjeli dan zapravo nesto jede. Corydorasi s druge strane slabo jedu danas.

Offline _neno_

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2006, 18:46:00 poslijepodne »
Kladio bi se da je živa i zdrava.
nenoSisak

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #15 u: Travanj 29, 2006, 18:56:00 poslijepodne »
Iskreno se nadam da je...ako se uspio sakriti usprkos mojoj potrazi...pretrazio sam akvarij ko Sherlock Holmes e onda mu svaka cast.

Offline _neno_

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #16 u: Travanj 29, 2006, 19:01:00 poslijepodne »
Javi ako je pronađeš,baš me zanima.
nenoSisak

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Botia
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2006, 19:09:00 poslijepodne »
Citat: Jazzy
Max...sz - Hvala na savijetu ali kod mene nije takav slucaj kakav spominjes. U akvariju drzim jato neonki (8) + cistace (pande+ancistrus) i nista vise.

ZahvaljujućiOVOME i pomalo OVOME ovo s usamljenom Botiom je samo mali recidiv .

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Botia
« Odgovori #18 u: Travanj 29, 2006, 19:47:00 poslijepodne »
ako te ista tijesi, ja svoju kubotai po tjedan dana nevidim i onda se pojavi i opet nestane... Jedino sto zna poludit.. ono dodje joj da recimo dodje do kokosa ili neceg ispod kojeg je rup ai onda po 2 sata kruzi gore.. u rupu pa gore.. p au rupu.. i tak radi krugove.. identicne po sat vremena.. pukla mala... al za skrivanje velim.. vec zaboravim za nju i onda s epojavi.. tak i bikolor... on ai bikonja su stalno u drvetu.. tu i tam s epojave.. prosecu i nestanu opet...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline _neno_

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #19 u: Travanj 29, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
Max....sz
nenoSisak

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Botia
« Odgovori #20 u: Travanj 29, 2006, 20:00:00 poslijepodne »
Ak imas para kupi jos bar jednu striatu.. kad ti nakon godinu ili 2 poraste da joj akvarij stvarno bude malen ( a mislim da botije i ne rastu prebrzo) lako je poklonis nekome ( ja je drage volje prihvacam) ili ces prec na veliki akvarij.. sto svi pravi akvaristi ionako ucine.. protiv toga nemozes... sigurno ces u doglednoj buducnosti smatrati da mozes bolje.. ja sam poceo sa 2 kedera u boci od krastavaca, malo zemlje sa krticnjaka, komad trave sa livade (sve je oslo u kk nakon 3 dana), pa na 50l.. pa na 100l i sad sam napravio 250l...A ako bude srece i para kad sredim kucu penziju mislim docekat bar sa 400l
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #21 u: Travanj 29, 2006, 22:02:00 poslijepodne »

Max...sz - od svojih prvotnih i starih ideja sam odavno odustao, velikim djelom zahvaljujuci dobrim ljudima s ovog foruma koji su mi pomogli savijetima ukljucujuci i Vas.
Nitko se nije rodio i znao sve pa sam ja tako na srecu poslusao sugestije iskusnijih.
U pocetku sam htio svasta i na kraju se odlucio za tetre.Sada su problem puzevi i nekako se moraju rijesiti.Buduci da nisam sklon kemiji i da je akvarij malen...Botia se nametnula kao rijesenje.Hvala na savijetu jos jednom ali ne vidim smisla Vasem uvlacenju mojih starih postova u novi, posebice jer sam Vam ukazao na cinjenicu da prijasnja razmisljanja nisu trenutno stanje u akvariju.To smo odavno apsolvirali ...
Ako imate bolje rijesenje za puzeve, molim savjetujte me...na koji nacin da ubacim toliko Botia u tako malen i vec prilicno prepunjen akvarij?

Child Reborn - nije problem kupiti jos jednu, samo ce to biti previse riba u malo prostora. Trenutno imam cm/l riba za akvarij od 80L (54l ima moj).

Edited by: Jazzy

Offline Pandorica

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #22 u: Travanj 29, 2006, 23:50:00 poslijepodne »
botie brzo rastu - vjeruj... dvije koje sam kupila u sijecnju imale su oko 2,5-3cm, a sada imaju oko 7-7,5cm...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Jazzy

• Punopravni član
Botia
« Odgovori #23 u: Travanj 30, 2006, 00:32:00 prijepodne »

Juuhuu... evo vrlo sretan javljam da se pojavila. Malo mraka u kombinaciji sa Cannonball Adderley-em i Botia je zaplesala po akvariju.

Evo dokazni materijal vec i ja mislim da haluciniram.

slikano je blicem zbog mraka u akvariju pa slika nije bajna...

Edited by: Jazzy

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
Botia
« Odgovori #24 u: Travanj 30, 2006, 00:32:00 prijepodne »
Max...sz - od svojih prvotnih i starih ideja sam odavno odustao ...

... Hvala na savijetu jos jednom ali ne vidim smisla Vasem uvlacenju mojih starih postova u novi, posebice jer sam Vam ukazao na cinjenicu da prijasnja razmisljanja nisu trenutno stanje u akvariju.To smo odavno apsolvirali ...

Tebi fakat vrijeme ide brzo ... pa to što je kod tebe bilo "odavno", bilo je još ovog mjeseca, anabavka jedneBotie je pokazatelj da baš i nisi sve "odavno" apsolvirao nego si nešto naučio,dakle, ovo je bilo dobronamjerno, da mi se previše ne opustiš...no, činjenica je da i iskusniji akvaristi imaju katkada falunge

Ako imate bolje rijesenje za puzeve, molim savjetujte me...na koji nacin da ubacim toliko Botia u tako malen i vec prilicno prepunjen akvarij?

Rješenja:

* više bilja, bolja filtracija i ubaciti još koju Botiju Striatu (min. 3) uz naravno kompatibilnost vrsta kao i pripaziti tj. pravilno rasporediti područja akvarija u kojima se pretežito zadržavaju svi stanovnici (dno-sredina-površina)

* napraviti generalku i ubuduće jako paziti pri unosu novog bilja u akvarij

* posegnuti za preparatima protiv puževa (osobno, ne preporučam)

* naučiti živjeti s njima