Stovani,
svi vi koji imate znanja i volje pomoci, molim vas da odvojite nest vremena i napisete pokoji savjet meni "mladom" u akvaristici.
krajem 10. mjeseca je startan RIO 125 sa svojom originalnom postavom (filter, grijac, rasvjeta...), kao podloga je stavljen vulkanit, a na njega sljunak 2-3mm granulacije, zasadeno je nest bilja (anubias, valisnerija, cripta), te je ostavljeno da se ciklira cca.30 dana.
potom su dodana 2 ancistrusa te 6 corydorasa (5 ih uginulo tjekom 1.mjeseca iz meni nepoznata razloga, testeri pokazali da su parametri u dopustenim vrijednostima), te nakon nekoliko dana 10 limun tetri i 10 crnih neonki, te su nakon nekog tjedna jos dodane dvije botie makrakante.
rasvjeta je 5+3+5, izmjena vode je 30-35%/tjedno uz usisavanje dna. nakon izmjene dodajem FFM.
ribe hranim 2x dnevno u kolicini sto pojedu za minut-dva, listicima, a i ribe dna dobivaju tablete.
jedan dan u tjednu se i poste.
bilje je cijelo to vrijeme stagniralo te sam pocetkom 12.mjeseca poceo dodavati EasyCarbo 1ml/dan, a pocetkom 1.mjeseca i ProFito 1ml/dan. i nakon toga je poceo i rast bilja, ali nest problema kojih ne znam rijesiti.
naime, listovi anubiasa su u pocetku kad izrastu lijepe zelene bolje i lijepo izgledaju, ali vec nakon nekoliko dana pocnu dobivati neke crne mrlje po sebi, kao da propadaju.
slicno se desava i na cripti.
valisnerija nema tih problema, ali ima drugih. na njoj se javljaju rupice, bilo na mladim/malim, tek izraslim listovi, bilo na starijim/velikim listovima. nisam primjetio niti jednu ribu da bi grisckala valisneriju.
zanima me sto je uzrok tome? te na koji nacin to rijesiti?