Srpanj 22, 2025, 06:28:24 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc glede bilja  (Posjeta: 1445 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zYpreXa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Čakovec
Pomoc glede bilja
« u: Ožujak 08, 2014, 22:31:01 poslijepodne »
Stovani,
svi vi koji imate znanja i volje pomoci, molim vas da odvojite nest vremena i napisete pokoji savjet meni "mladom" u akvaristici.
krajem 10. mjeseca je startan RIO 125 sa svojom originalnom postavom (filter, grijac, rasvjeta...), kao podloga je stavljen vulkanit, a na njega sljunak 2-3mm granulacije, zasadeno je nest bilja (anubias, valisnerija, cripta), te je ostavljeno da se ciklira cca.30 dana.
potom su dodana 2 ancistrusa te 6 corydorasa (5 ih uginulo tjekom 1.mjeseca iz meni nepoznata razloga, testeri pokazali da su parametri u dopustenim vrijednostima), te nakon nekoliko dana 10 limun tetri i 10 crnih neonki, te su nakon nekog tjedna jos dodane dvije botie makrakante.
rasvjeta je 5+3+5, izmjena vode je 30-35%/tjedno uz usisavanje dna. nakon izmjene dodajem FFM.
ribe hranim 2x dnevno u kolicini sto pojedu za minut-dva, listicima, a i ribe dna dobivaju tablete.
jedan dan u tjednu se i poste.
bilje je cijelo to vrijeme stagniralo te sam pocetkom 12.mjeseca poceo dodavati EasyCarbo 1ml/dan, a pocetkom 1.mjeseca i ProFito 1ml/dan. i nakon toga je poceo i rast bilja, ali nest problema kojih ne znam rijesiti.
naime, listovi anubiasa su u pocetku kad izrastu lijepe zelene bolje i lijepo izgledaju, ali vec nakon nekoliko dana pocnu dobivati neke crne mrlje po sebi, kao da propadaju.
slicno se desava i na cripti.
valisnerija nema tih problema, ali ima drugih. na njoj se javljaju rupice, bilo na mladim/malim, tek izraslim listovi, bilo na starijim/velikim listovima. nisam primjetio niti jednu ribu da bi grisckala valisneriju.
zanima me sto je uzrok tome? te na koji nacin to rijesiti?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Pomoc glede bilja
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2014, 23:18:33 poslijepodne »
Krivo gnojiš a fali ti makro elemenata.Easycarbo i Profito bez makroelemenata nemaju nikakav učinak.Uzaludan trud a i bacanje novca.Pročitaj malo o prihrani i gnojidbi.Imaš dosta tema o tom problemu. U stvari vrlo jednostavno, 4ml PPS,4ml Easycarbo dnevno   po mogućnosti prije paljenja svjetla a profito možeš dvaputa tjedno 3ml.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #2 u: Ožujak 09, 2014, 00:26:38 prijepodne »
Anubias, valisneria, kripta, -  naj ne zahtijevnije bilje, čemu uopće dodavanje tih stvari u akvarij, za to bilje totalno nepotrebno, ja imam akvarij sa tim biljem i nikad nisam dodao ništa od tih preparata i sve raste kako treba, tako da svakih par mjeseci moram mačetom krčit akvarij, kažeš stagniralo je bilje, malo strpljenja, pa anubias ti inače jako sporo raste, kripta isto, a valisneriji treba određeni period da se ukorijeni, sve u svemu, po mome mišljenju totalno nepotrebno dodavanje svih tih preparata.

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2014, 08:09:06 prijepodne »
vulkanit pa kvarc ti je prilično siromašna podloga. mogao si ubaciti ispranu i mineraliziranu zemlju, pomješanu s vulkanitom i onda kvarc. time bi dobio hranjivi supstrat. ovo po anubiasu su alge. rupice na listovima su jasan pokazatelj nedostatka makroelemenata.
to opet znači da biljke ne napreduju kako treba pa time alge profitiraju.
nauči o prihrani vode i sve će doći na svoje. dovedi u balans kalcij i magnezij, redovito dodaji makroelemente 3x tjedno, mikroelemente 2-3x tjedno, mijenjaj vodu, fotoperiod za 'stare' akvarije postavi na 3+4+3 i to je to

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2014, 13:27:00 poslijepodne »
Anubias, valisneria, kripta, -  naj ne zahtijevnije bilje, čemu uopće dodavanje tih stvari u akvarij, za to bilje totalno nepotrebno, ja imam akvarij sa tim biljem i nikad nisam dodao ništa od tih preparata i sve raste kako treba, tako da svakih par mjeseci moram mačetom krčit akvarij, kažeš stagniralo je bilje, malo strpljenja, pa anubias ti inače jako sporo raste, kripta isto, a valisneriji treba određeni period da se ukorijeni, sve u svemu, po mome mišljenju totalno nepotrebno dodavanje svih tih preparata.
Potpisujem od rijeci do rijeci...s tim da ti anubias mozda propada od previse svjetla,a valisneria bi trebala rast bez ikakve podloge i gnojiva,bar je kod mene tako bilo.

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2014, 13:31:53 poslijepodne »
vjerojatno imaš dovoljno riba koje je hrane izmetom

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2014, 16:15:39 poslijepodne »

Zavisi i o podlozi... meni valisneriju također treba krčiti u stilu Indiane Jones, a dodajem samo EasyCarbo + ProFito 1ml/dan. Grofove makroelemente imam smiksane i stoje u ormaru (za sada) :D
Za hranjivu podlogu sam stavio Tetrin supstrat, a svjetlo je jedva 0,3w/l... i sve raste kao džungla :D Istina, trebalo je 2-3 mjeseca da se sve ustali, ukorijeni i da napokon krene.

Offline zYpreXa

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2014, 21:34:00 poslijepodne »
Hvala,
za pocetak idem u nabavku mikroelemenata i smanjujem fotoperiod pa da vidimo...

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2014, 22:00:02 poslijepodne »
Ne mikro nego MAKRO.Mikro elementi su Profito,a to si stavljao.

Offline zYpreXa

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2014, 22:47:58 poslijepodne »
Tocno, jedno mislim drugo pisem! ;)

Offline zYpreXa

• Novi član
  • *