Srpanj 15, 2025, 01:46:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početak, cikliranje, sadnja, help!?!?  (Posjeta: 3986 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petra001

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Početak, cikliranje, sadnja, help!?!?
« u: Travanj 27, 2006, 16:00:00 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima, čitam vas već mjesec dana i puno sam naučila.
Imam par pitanja.
Posadila sam akvarij prije 2 tj., jučer sam sipala Sera Nitrivec.
Testeri su prije stavljanja nitriveca pokazivali nitrite i nitrate 00.
Zanima me da li bih ja trebala ubacivati hrane za ribice unutra jer namjeravam još tjedan dva pričekati do ubacivanja ribica, da bakterije ne uginu?
Kako da provjerim da je aq stabilan tj zanima me da li je moguće da zato što nema ribica i puno organske tvari testeri pokazuju 0?
Posadila sam biljke ( anubias nana 2 kom, anubias lanc. 1 kom, cryptocoryne wenditii red, cryptocoryne nevillei, hemianthus micranthemoides ( ???, za ovu posljednju mislim da je to)i ubacila sam PlantaMin prvi tjedan, ovaj tjedan Liqui-gro, supstrat je Sera complete, samo oko biljaka.
Voda je kristalno čista, biljke su kakve su i bile kad sam ih posadila, samo je jedan anubias pustio jedan listić. Imam osjećaj da se ništa ne dešava !!
Kad pogledam neke slike na forumu, razlika aq u mjesec dana, plače mi se.
Greškom sam kupila biljku ophipogon ??, kasnije sam skužila da nije akvarijska pa ju mislim zamijeniti Valisneriom ili Limnophilla, a i raspored mi se kakav sam napravila nikako ne sviđa, naravno da sam sasvim nehotice posadila sve više manje simetrično ( nisam baš kreativna u tom smislu).
Da li će biljkama škoditi presađivanje i pretumbavanje?

I još jedno pitanje, ako ja na dno stavim prvo malo kamenčića 1-2 cm, pa onda supstrat 3-4 cm, pa onda opet kamenje 4-5 cm, biljke mi nemaju dovoljno dug korijen da ih posadim u supstrat ( korijen ima je npr.2-3 cm), znači ja ih onda sadim u kamenje?????

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!!

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2006, 16:14:00 poslijepodne »
Zaboravila sam napisati,
akvarij je Juwel Record 60, 80 L.
T:25
pH: nešto između 7,2-7,8
Svjetlo: jedna lampa Power glo

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2006, 16:18:00 poslijepodne »

bok i dobrodošla!

evo, da pokušamo malo pomoći - kad cikliraš akvarij reba na početku u njega staviti malo riblje hrane da se aktiviraju bakterije ili nitrivec kojim naseljavaš koloniju bakterija. dobro je u prvim danima u akvarij staviti kojeg puža (jabučara ili neritu ili sl.) koji će isto tako pomoći u cikliranju.

nitriti i nitrati su na nuli jer nema u akvariju još ničega, a poželjno je da ti ostanu dosta niski (za ribe). kaj se bilja tiče - treba mu jedno mjesec dana da se prilagodi vodi, temperaturi i kemiji u akvariju tako da za početak ne očekuješ ništa spektakularno. treba se sjetiti da je bilje isto živ organizam i osjetljiv na promjenu okoline.

bilje je dobro posaditi i onda ne dirati - pogotovo ono koje većinu hrane crpi iz korijena - ali, ako nisi zadovoljna radije ih premjesti sad nego kad ti dođu ribice. možda će ti na našem blogu (link ti je dole) tema aquascaping pomoći za razmještaj bilja u akvariju i planiranje izgleda. bilo bi dobro da staviš koju sliku da vidimo pa da onda komentarima pomognemo.

korijenje će doći do supstrata, o tome ne brini, samosadi u kamenje.

s ribama polako i postepeno..

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2006, 16:35:00 poslijepodne »
Hvala puno na odgovoru.

Ja sam nakon sadnje ostavila akvarij 2 tj, misleći da se ciklira prirodno, naime tako sam ja to shvatila, ali onda me počelo kopati od čega će se stvoriti bakterije???
Pa sam zato odlučila staviti biostarter.
Znači, kad sve ponovno presadim i posadim,da li je ok da onda odmah ubacim Sera nitrivec i malo hrane za ribice i da li da onda pustim naredna dva tjedna bez hrane ili da svaki dan ubacujem po malo riblje hrane??

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2006, 18:51:00 poslijepodne »

ne vadi van vodu iz akvarija - presadi bilje u vodi. samo isključi filter, grijač i rasvjetu kad prčkaš po vodi da ne bi bilo kratkog spoja preko tebe

nakon presađivanja opet pustiš svu aparaturu u pogon. filter, grijač i svjetlo (12 h dana i 12 noći). jedna lampa mislim da ti je malo na knap za tvoj akvarij. bilo bi dobro da ugradiš još jednu. gnojenje nek pričeka još neko vrijeme. možda da staviš koju živorotkicu u akvarij ili puža - to ti pomaže za cikliranje. i fotke daj!

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2006, 19:11:00 poslijepodne »
Ja sam se nadala da će jedna lampa biti dovoljna, nemam okvir za dvije.
Gdje se to ugrađuje??
Sliku neznam staviti

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2006, 19:33:00 poslijepodne »

nije ti sila za drugu lampu odmah. polako. morao bi ti se javiti netko tko ima poklopac kao ti pa da ti objasni kako se to radi (ako je moguće, jer mislim da se ne može kod svih poklopaca).

fotka ti mora biti manja od 75 kilobajta, široka do 600 pikselai onda ju staviš s tipkom . za smanjivanje fotke koristiš photoshop ili paint (bojanje)

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 27, 2006, 19:38:00 poslijepodne »
Uspjela sam ju smanjiti do 495 KB, pretvorit će se u crnu točku ak ju još smanjim.
Budem još probala.....

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 27, 2006, 19:43:00 poslijepodne »

Molim vas budite obazrivi u komentiranju, ovo mi je prvi akv i nisam baš talent za aquascaping.

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Travanj 27, 2006, 19:45:00 poslijepodne »
Slika je katastrofa,ispričavam se!!
Ako išta vidite molim pomoć u rearanžiranju, ona dva čudovišta iza idu van.

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #10 u: Travanj 27, 2006, 19:50:00 poslijepodne »
Kad slikas slikaj u najmanjoj rezoluciji i smanji ju u obicnim windowsovom paintu, a sto se tice lampi moze se ugraditi jos jedna ali to nek ti napravi neko ko zna
johnny

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #11 u: Travanj 27, 2006, 21:27:00 poslijepodne »

akvarij nije užas nego je u nastajanju. za prvi put razmještaj ti je dosta logičan.

ovo s lijeve strane (kamen ili panj, ne vidim što je) stavi malo desno, na otprilike jednu trećinu dužine akvarija, desni kraj zakreni prema unutra (tako dobiješ dojam dubine). raspršni kamenza zrak vadi van jer ti to za bilje ne treba.eventualno razmišljaj o co2 nutrafin sistemu ili DIY ako ti se da to raditi - to ti treba za bilje. one biljke kako si rekla zamijeni s valisnerijom i nemoj je posaditi kao ove, nego recimo iza panja - kad naraste vrhove usmjeri prema desnoj strani. anubias možeš staviti malo bliže jer on (mislim)neće značajno narasti - to će ti biti biljka za srednju visinu. za naprijed nabavi neke niske biljke. na stražnju stijenku akvarija izvana zaljepi tapetu (tamnu, a možeš i fototapetu, samo ne s biljem - neko kamenje, neutralno). voila

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 27, 2006, 21:54:00 poslijepodne »
Hvala na ideji, dobro mi zvuči, definitivno ću ga preurediti ovih dana.
Jako mi je teško bilo pronaći niske biljke, zapravo ništa nisam ni našla osim ovih anubiasa nana i ovog desno za što mislim ??? da je hemianthus micranthemoides.
Općenito, kad sam razmišljala o biljkama, napravila sam ja sebi popis koje su nezahtjevne, pa cijeli niz od velikih do malih i onda dođem u dućan i pola toga nemaju.......
A pozadinu sam planirala staviti, vjerojatno crnu, samo mi to još nije hitno ni na kraj pameti, jer STVARNO ŽELIM da mi biljke uspiju.
Čak još nisam odlučila koje ću ribe staviti

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #13 u: Travanj 27, 2006, 22:33:00 poslijepodne »

bilje više ne kupuj, napiši odakle si i skompaj se s lokalnim akvaristima - ljudi imaju viška bilja. s biljem strpljivo i bitće ti velika radost

ribe jaaaaaaaako polako- dobro razmisli, informiraj se, raspitaj, pogledaj kako izgledaju u akvariju - uglavnom, za ribe ima vremena. ribe su samo dodatak bilju u akvariju

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 27, 2006, 23:30:00 poslijepodne »
nekako mi je slika mracna, ili nedostaje svjetla
prvo nekako rijesi barem jos jednu lampu, a onda dodaj bilja....ostalo sve super i vise od toga

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 27, 2006, 23:43:00 poslijepodne »

Malo sam popravila sliku, nadam se da je bolja.
Ma akvarij ne djeluje tamno u živo, valjda zbog mog slikanja.
Baš sam ljuta, zašto poklopac nema serijski priključak za dvije lampe, nego ja sad moram kemijati s tim.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #16 u: Travanj 28, 2006, 08:41:00 prijepodne »

ma meni se sviđa tvoja barica...jedino nisam ziher kaj ti je to tam crveno što malo skače u oči..

i ove biljke u sredini su mi čudne...sigurno je to akvarijsko bilje??!?
Pustike, Turopolje

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #17 u: Travanj 28, 2006, 08:42:00 prijepodne »
ostavi lampe vidjet ćeš s vremenom da li ti uopće trebaju.....meni su biljke nakon 2,3 mjeseca počele rasti kao lude...inače kad sadiš biljke bitno je da je korijen ravno uguran u podlogu tj kamenje tj supstrat.....a to ćeš postići tako što novopridošloj biljki podrežeš škarama korijen na nekih 1cm.... a time ćeš i potaknuti biljlku da brže razvije korijenje......
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #18 u: Travanj 28, 2006, 08:55:00 prijepodne »
I mene zanima kaj je to crvenoTo bacaj van!A bilje nemoj gnojiti bar mjesec dana.Ove anubiase posadi zajedno da nisu tak razbacani.

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 28, 2006, 10:53:00 prijepodne »
i svakako ugasi zračnu pumpu... nikad ti bilje neće krenuti ako i ono malo CO2 što imaš u vodi istjeraš sa prozračivanjem...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Travanj 28, 2006, 15:08:00 poslijepodne »
Crveno je kamen na kojeg sam pričvrstila anubias.
Zašto vas tako bode u oči, dobro, malo je neuravnotežen, ali ja volim crveno među zelenim.

Sve ću ja to drugačije posložiti, a crveni kamen ću zakopati u pijesak više nego što je sad.

Gasim zrak odmah, hvala Sandman, sad sam točno shvatila i zašto ga moram ugasiti.

Offline petra001

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Travanj 28, 2006, 15:12:00 poslijepodne »

Citat: ninci

..

i ove biljke u sredini su mi čudne...sigurno je to akvarijsko bilje??!?

To je neki Ophiopogon ???, svidjeli su mi se ti dugački listovi i mislila sam da je to nešto kao Valisneria, ali sam ubrzo shvatila da nije akvarijska. To ću izbaciti.