Kolovoz 06, 2025, 18:49:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Brzina protoka kroz filter...  (Posjeta: 1620 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline point33

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Brzina protoka kroz filter...
« u: Travanj 12, 2004, 14:57:00 poslijepodne »

Koja brzina protoka vode kroz filterske medije se smatra optimalnom za biolosku filtraciju? Mislim na konkretnu brzinu vode (m/s), ne litara/sat, jer kuzim da nije isto 600l/h kroz povrsinu 5x5cm ili ista kolicina kroz 10x10cm...

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2004, 17:08:00 poslijepodne »
Apsolutno ne bitno koliki je protok (ako uzmemo da je preko  50 litara na sat). Bitno je sta ti je u filteru ili koliko toga.

Zapravo, jedino je bitno ako ti je presudna mehanicko-hemijska filtracija (kombinacija perlon vata i aktivni ugalj). Sto jace, vise kovitla vodu, bolje skuplja cestice.
Ako ti je pak bitna bioloska filtracija, protok je nebitan.
Mislim da vec 250 l/h daje dosta turbulencije za skupljanje cestica, tako da je to OK.

Sto se pitanja o povrsine i protoka tice, dolazi objasnjenje bernulijeve jednacine.

Teorema 1: kolicina fluida koja udje u vremenskom intervalu, izadje u istom vremenskom intervalu
Teorema 2: tecnost je nestisljiva.

E sada jednacina:
(s = povrsina, p = pritisak, v=brzina).

Zamisli cev, ne jednake sirine na ulazu i izlazu.
Znaci ulazna povrsina (recimo cevka, kruzni poprecni presek, samo radi bolje ilustracije), je S1
Izlazna povrsina je S2.

Teorema 1: p1v1=p2v2.
To znaci da ako pritisak raste, brzina pada i obratno
(ovo vazi do Mah 1 - brzine zvuka u fluidu, posle je obrnuto proporcijonalno).
Do brzine zvuka, smanjenje poprecnog preseka znaci pad pritiska i povecanje brzine.

Sto se nas tice u akvaristici, mi imamo motorni filter koji gura odredjenu kolicinu vode u jedinici vremena. To je oznaceno kao XYZ l/h (To je u stvari netacno jer filter daje odredjeni broj Kg u jedinici vremena).

E sada, posto znamo da on proteruje kolicinu vode, voda na izlazu moze biti prejaka ili preslaba za nase potrebe. Koristeci Bernulijevu jednacinu, brzinu izlaza vode mozemo podesavati kako nama odgovara. Povecati poprecni presek na izlazu, dobicemo manju brzinu (protok je i dalje isti). Ako nam treba veca brzina, smanjicemo presek izlaza i brzina ce se povecati.

Setite se kad polivate bastu, pa palcem regulisete koliko daleko hocete vodu da dobacite. E to je to.

S postovanjem
Emil Beli

Offline point33

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 13, 2004, 00:01:00 prijepodne »

Ma kuzim ja fiziku fluida, mene zanima koja brzina kroz medij je optimalna? Lako cu ja prilagoditi promjer filtera da sa svojom pumpom dodjem do te brzine.