Srpanj 27, 2025, 13:44:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ispiranje membrane na osmozi  (Posjeta: 1909 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
ispiranje membrane na osmozi
« u: Veljača 13, 2014, 12:25:39 poslijepodne »
Pozdrav,

Imam aquilli NPS osmozu, zanima em kako je ispirete prije svakog korištenja? onaj tds creep?
ja odspojim izlaz sa RO membrane te pustim da curi sa izlaza čiste i prljave vode par minuta, pa tek onda spojim ponovo izlaz čiste vode na di jedinicu.
Jel to ok? ima kakav drugi način?

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: ispiranje membrane na osmozi
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2014, 12:36:49 poslijepodne »
http://media.hydroponics.net/images-products/Hydro-Logic/135453/26040_Stealth-RO%20-%20flush%20kit%20for%20membrane(s).jpg

-ja imam nesto slicno ovome, RO flush kit, u biti, samo pusti vodu da brzo protice i donekle ispere sediment s membrane
jeftini su za kupiti i to se koristi prije i nakon koristenja, ali i nije bas previse dokazano da pomaze, moze pomoci, ali i nemora, membrane ionako imaju dugi zivotni vjek ako brines o njima i puno je vaznije mjenjati predfiltere na vrjeme nego to ispiranje..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2014, 13:08:04 poslijepodne »
mislim da nikako voda iz pipe nebi trebala doci do membrane, ako sam dobro skuzio, klor i ostalo je moze ostetiti. tako barem pise.

isprati mozes sediment filter, i au, ali samu membranu, mislim da nije pametno direktno ispirati vodom iz pipe.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2014, 13:28:34 poslijepodne »
unistit ce ju svakako i to jako brzo, ali ispiranje se neradi vodom iz pipe vec onom sto dolazi preko predfiltera. ti u biti samo mimoides flow restrictor-neznam hr rjec za to, na krace vrjeme tako da otpadna voda brze protice pre nje i koliko/toliko ispere cestice s membrane.
predfilteri se mogu oprat ali nekako mi se cini da nema puno koristi od toga, postoje oni i namjenjeni za to ali ih mi bas i nekoristimo a ako netko bas ima puno sedimenta u vodi onda je bolje stavit dupli mikronski, npr  10 ili 20 mikrona pa 1/5 iza toga..

evo prikaz kako flush kit radi:

pdf
http://www.f3images.com/IMD/UserManuals/RO1313.pdf

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2014, 13:51:32 poslijepodne »
ti u biti samo mimoides flow restrictor-neznam hr rjec za to, na krace vrjeme tako da otpadna voda brze protice pre nje i koliko/toliko ispere cestice s membrane.

tako moze. ja sam samo napomenuo, s obzirom da je ovu aquilli osmozu jako jednostavno prespojiti direkt na pipu, i zaobici predfiltere, pa da nebi bila ta varijanta, a onda membrana odeeee....  :D :D :D :D

a odvrnuti flow restrictor je jednostavno.

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2014, 15:47:51 poslijepodne »
niste vi mene shvatili :D

ovo je osmoza

dakle isperem tak da sa zadnje skroz desne kartuše izvadim crijevo i pustim vodu da curi kroz dva predfiltera pa kroz membranu pa u odpad sve
tek nakon par minuta spojim i zadnju kartušu, skroz desnu i iz nje onda skupljam čistu vodu, odpadna i dalje gdje i ide kod mog "flush-a" doduše nešto kod flushanja ide i na izlaz te kakti čiste vode

ima li to potrebe uopče raditi? il da tak kak je skinem flow restrictor sa strane otpadne vode i pustim par minuta, vratim flowrestrictor i krenem skupljat...

edit: sad vidim da je slika osmoze naopako, ali sa kontra strane membrane su 2 izlaza - jedan sa flowrestrictorom odpad i jedan koji ide dalje na tu desnu kartušu

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2014, 16:21:26 poslijepodne »
Skroz desna koje ti se spaja na izlaz membrane ti nije niti potrebna  ;)
Samo jos jedna glupost da ti izbiju novce

Ispiranje se vrsi da je sve spojeno kao i kad pravis vodu,ali maknes taj dole regulator koji ti namjesta omjer vode i pustis vodu
Onda ce ti ici jako brzo voda na izlaz za prljavu,a par kapi ce ti ici kao i na cistu,i to je to
Popires 10-15 min i vratis regulator i pravis vodu
ja sam znao i poslije upotrebe malo poprati

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2014, 17:43:51 poslijepodne »
ja mislim da ti nisi shvatio kako se ispiranje radi  :D  ako odspajas samo taj postfiler onda nisi nista napravio, ispiranje s radi kako je gore prikazano, da se mimoide flow restrictor i to je jedini nacin.
teoretski se moze radit i bez flush ventila ali i nije bas prakticno

-obicno se peporuca da se to radi nakon upotrebe uredaja a neki i prije i poslje. i neradi se ispiranje 15min vec 15-30 sekundi :) ovo su upute od spectrapure-a, jedna od najboljih od svoje branse u hobiju pa valjda ljudi znaju sta rade :)
http://spectrapure.com/manuals/FVK.pdf
-ako je to desno DI resin onda i nije bas glupost, jedino DI ili RO/DI kombo moze proizvesti ultra cistu uvodu, 0 tds, bez fosfata, silikata, itd..to sto takva cistoca nije potrebna u slatkovodnoj akvaristici je druga stvar..