Srpanj 20, 2025, 06:16:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mutna voda i alge  (Posjeta: 1244 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dach

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mutna voda i alge
« u: Travanj 24, 2006, 13:55:00 poslijepodne »
u akvariju mi je mutnija voda (bjelkasta) i rastu mi zelene (dosta) i smeđe alge (tu i tamo), pa bi trebao savijet kako izbistriti vodu i rješiti se algi.imam juvel rio 180 (cca 150 l), unutarnji filter 600 l/h,
25 C temperatura, CO2 ferplastova pumpa, 2 x 40w ( 9 h na dan sa pauzom od dva sata) nutrafinovo plant gro gnojivo točna doza jednim tjedno, tekuče željezo svaki drugi tjedan, na dnu hranjivi substrat i puno bilja.
parametri vode : pH - 7,6, NO2 - 0, NO3-30 mg/l, KH-6,
  GH-10
stanovnici - 13 coridoras, 4 kuli, 2 flying fox, aymoner,
  3 ancistrus, 2 cacadu, ramirez, 8 barbus,
  6 kozica
Zanima me da li se alge rade i mutna je voda zato što ima previše stanovnika, svjetlo sam neki dan smanjio na 9 sati, prije je bilo 12 sati.
Voda se mjenjala prije tri tjedna, parametri vode se mjere i po tome mjenjam vodu.
Ako je problem u količini stanovnika kako se može problem rješiti, a da se ne smanji broj stanovnika.
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
mutna voda i alge
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2006, 16:48:00 poslijepodne »

nisi napisao dali imas "dosta" biljaka.. pogotovo imal li koje "brzorastuce" dakle neko bilje koje raste na ocigled iz dana u dan.. ako nemas ja bi prvo promjenio vkolicinu vode minimalno trecinu... pa moze i destilirano.. kozice bi odvojio u cistu vodu i dao im kisika mislim da bi one mogle prve

NO3 30mg/litri.... mislim da bi slobodno mogao produziti rasvijetu.. neznam zasto si je smanjivao.. ako nemas brzorastuceg bilja onda izbaci CO2... mislim nije ti potreban .,...pogotovo jer je rasvijeta prosjecna... ako imas bilja a ono je prestalo rasti ili raste ali trune mislim da je vrijeme za promjenu rasvijete(mislim neonki)..

nikako ne gnojiti odnosno prestati gnojiti.. osim ako ne postoji neko gnojivo koje sadrzi samo minerale (Fe,.. i tome slicno) i hranjenje na minimum...

reci koju podlogu imas?

cuj neznam.. bez smanjenja broja riba neznam dali se nece dogoditi opet, no opet nisam siguran jel to jedini uzrok.. ako ti ih nije zao ja bi prvo iskljucio iz akvarija korije.. imas ih 13... pa bi time dosta smanjio broj riba.. inace ovako nabrojano mi ne izgleda da ih je bas punoprevise.. po mom ukusu da ali znam ljude koji imaju slicni broj riba po litrazi pa tako...
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
mutna voda i alge
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2006, 16:52:00 poslijepodne »
Sto se tice riba, mislim da definitivno nije previse.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline perovski

• Punopravni član
mutna voda i alge
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2006, 16:59:00 poslijepodne »
... i ja imao sličan problem mutne vode i ubacio aktivni ugljen i serin pripravak turbo-cleaner i sutradan mi se voda razbistrila...
...slavonac sam...

Offline dach

• Punopravni član
mutna voda i alge
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2006, 10:19:00 prijepodne »
 nisi napisao dali imas "dosta" biljaka.. pogotovo imal li koje "brzorastuce" dakle neko bilje koje raste na ocigled iz dana u dan.. neznam zasto si je smanjivao.. vrijeme za promjenu rasvijete..

imam dvije skupine brzorastučeg bilja, jednom tjedno šišanje, valisneriju i još neko sitno prednje bilje koje brzo raste, uglavnom imam dosta bilja koje brzo raste, a na žalost ne znam im imena
rasvjeta je smanjena zbog zelenih algi koje se navodno razvijaju zbog viška svjetla(akvarij je inače na mračnom mjestu)
bilje dobro raste i ne trune
lampe su stare oko mjesec dana
podloga je vulkanit (možda je i to razlog jer sam naknadno presađivao biljke i nešto vulkanita je izašlo na vrh podloge
akvarij je inače star dva i pol mjeseca
corydora se ne mogu rješiti jer su mi oni ljubimci
hvala na pomoči
Zg-Cro                  

Offline dach

• Punopravni član
mutna voda i alge
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2006, 13:29:00 poslijepodne »
i da ne zaboravim ribice su živahne i veselo plivaju, corydori ne idu često po zrak na površinu, a čistači se drže dna, tj niti jedna riba ne ide često na površinu niti se tamo zadržava
Zg-Cro                  

Offline dach

• Punopravni član
mutna voda i alge
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2006, 13:33:00 poslijepodne »

Citat: perovski
... i ja imao sličan problem mutne vode i ubacio aktivni ugljen i serin pripravak turbo-cleaner i sutradan mi se voda razbistrila...

frka me je metati nekakve kemikalije da mi ne unište nitrate pa da mi biljke nemaju kaj za papati, ustvari želio bi prvo probati problem rješiti na prirodan naćin, ali za to očito moram saznati koji je uzrok problema
Zg-Cro                  

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
mutna voda i alge
« Odgovori #7 u: Travanj 26, 2006, 15:55:00 poslijepodne »
Kod mene je pomoglo; promjena vode nekih 40%,dodala sam nitrivec za
dobre bakterije, zamračila sam akvarij na tri dana,prvi dan nisam
hranila ribe i poslije sam im davala manje hrane nego inače.I sve to
zajedno pomoglo je bez ikakve kemije osim nitriveca kojeg stavljam i
poslije toga kod svake izmjene vode.Probaj, možda pomogne, a mislim da
niti bilju neće biti ništa tih par dana bez svijetla.Dobro, ja nemam
bilje a koliko sam čula da gašenje svijetla ne škodi biljkama.

Offline dach

• Punopravni član
mutna voda i alge
« Odgovori #8 u: Travanj 27, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
vidim da su za sada ribice dobro tj.to ih ništa ne smeta pa ih za sada par dana ostavljem bez hrane i ne diram vodu nego ću par dana pričekati da vidim da li će se samo raščistiti. Nekako si mislim da se je to desilo radi mojeg stalnog popravljenja nećega u akvariju, presađivanja biljaka, itd.
ako se ne raščisti mislim da ču nakon vikenda poslušati tvoj savjet i promjeniti dio vode i staviti bakterije
Zg-Cro