Kolovoz 07, 2025, 14:19:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nabavka zlatne ribice?  (Posjeta: 1346 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kisa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
Nabavka zlatne ribice?
« u: Veljača 11, 2014, 16:44:11 poslijepodne »
Dogmizao terarista među ribe i ima par (ok lažem...) pitanja o nabavci i držanju zlatne ribice.

Pošto sam totalni ignoramus o držanju riba (vrhunac su mi bete i lijepo su žive i zdrave al nije za usporedbu lol) zanima me sve u detalj.
Pročitala sam članak o njima tu na portalu i što se nabavke same ribe tiće o tome možemo kad dođe vrijeme za to. Samo ću reć da me ne zanimaju one buljooke sa mjehurima po glavi il šta već.
Zlatus ribekus vulgaris mi je taman ;D
I po mogučnosti da uzmem od nekog provjerenog a ne u pet shopu jer neću znat prepoznat dal je riba zdrava ili ne :\

First things firt - akvarij
Veličina? Molim vas ako može u centimetrima ili pokoja slika jer sam tuka za litre i to si uopće ne mogu predočit  :roll:
Dal odmah mora bit full size akvarij ili se može počet s manjim?
ofc ne mislim na one kugle n' shit ali manji (ne znam koliko brzo ta ribica raste?)
Oprema za akvarij (kakve biljke, podloga, filteri, svijetlo...?) jer ja to niš ne znam pa slobodno pričajte ko djetetu jer ako nabacite profi talk to će mi bit ko da čitam francuski :D

I koliko bi to sve suma sumarum došlo?
Ribica ko ribica je maltene badava a ostatak...?

Prehrana?
Što sve ona papa i kako ju kvalitetno odhranit da naraste kako spada?
Imam filing da, da ju hranim samo onim listićima, da bi brzo uginula (ili počinila samoubojstvo od jada)

Veterinar?
Što ako mi se razboli?
Kome se obratit?

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
Odg: Nabavka zlatne ribice?
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2014, 17:04:20 poslijepodne »
Prvo bi trebao razmislit koliko veliki tank mozes napravit ili kupit...jer koliko se meni cini kad su zlatne u pitanju ne moze biti premalo vode...

Uvijek je suncano u Hercegovini..

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2014, 17:08:04 poslijepodne »
pa zato pitam koliko treba i onda da mogu doma zmjerit dal opće imam dovoljno prostora :)

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2014, 17:10:40 poslijepodne »
Pa ja stvarno nisam ekspert,ali citao sam puno pa ti mogu reci da ce ti za jednu ribu trebat 50-60 litara vode pa ti gledaj. Filtraciju moras imat jako dobru jer te ribe dosta prljaju. Koliko bi ti htjeo riba?

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2014, 17:20:14 poslijepodne »
Htjela* ^^

U članku piše da neke najbolje napreduju same e sad... ako im je bolje sa 2-3 onda ću 2-3 pa tako i računat na akvarij.
Ako ne meni je jedna čist fajn :)
Koliko naraste 2-3 bi značile da nema riba dok se ne preselim jer toliko znam da mjesta nemam

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2014, 17:28:26 poslijepodne »
Ispricavam se :)
Valjda ce se javit neko od iskunijih hladnovodnih akvarista,ali sustina je da trebaju puno vode i odlicnu filtraciju. A sigurno je i bolje da dobre uslove,u prevodu veci akvarij,imaju u samom startu.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2014, 18:52:10 poslijepodne »
Znači željela bi običnog karasa vulgarisa?

Najjeftinije ti je u startu kupit akvarij u kojem će biti kao odrasli primjerci. Na taj ćeš način i vidjet dal imaš mjesta takav akvarij staviti.
Ove ti obične narastu do 20-30 cm, a za 2-3 ti treba akvarij 150+ litara (konkretno dimenzije 100x40x40- 160litara). Možda bi im tu bilo malo i gužva, kad oduzmeš prostor koji ti oduzme sljunak, dekoracije... al moglo bi proći ja mislim.
Jednoj zlatici bi bilo ok, po školski,  u akvariju dimenzije 60x30x40, to je 72 litre(ok, malo više od skoliskih 50-60litara), ali kad gledam ako bi ribetina narasla do 30 cm, u tome bi se jedva okrenula  :nerd:. U akvarijima općenito narastu manje i to zbog manjeg prostora. U većim akvarijima i brže narastu ali i ljepše izgledaju. Tu bi ti Babyboom mogla najbolje opisati kako izgleda zlatica harmonika iz malog akvarija.
 Po meni su ove klasične zlatice dosta nezahvalne za držanje u akvarijima i najbolje su za držati u jezercima...

Veliš ne želiš nekakve buljooke, a što veliš na variacije tipa crvenkapica, pajčolanka, perlica? Nemaju čudnih izraslina, samo što izgledaju kao loptice sa perajama. te tzv fancy zlatice narastu manje, lošije plivaju i traže manji akvarij.

A toplovodne ribice? Gupiji, tetre i to?

edit: Baci oko na ovu temu, imaš slika u njoj. Sad neznam kolko si možeš predočiti veličinu svega po slikama
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=88632.25

prođi malo po hladnovodnom podforumu. Ima dosta tema koji bi ti mogli pomoći.
I ovo, iako kolko sam shvatila, si već pročitala?
 http://www.akvarij.net/index.php/hladnovodne-menuslatkovodnaribe-301/478-carassius-auratus-auratus
http://www.akvarij.net/index.php/a268lanci-menuslatkovodnaribe-63/565-zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica  (slike su malo pomiješane :} )

« Zadnja izmjena: Veljača 11, 2014, 18:59:19 poslijepodne od Lili »

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2014, 18:58:42 poslijepodne »
Ja imam 2 u dobi od cca 3 godine i njihov potomak star malo manje od godine (ne zapisujem datume). Žive u akvariju od cca 100 litara (80x30x40), a o filtraciji se brinu 2 haqosa 500. Bilje mi apsolutno nikakvo ne uspijeva, i najtvrdokorniji anubias su raščupale!

Znači, za 2-3 zlatne nemoj ići ispod 100 litara, ma što drugi govorili o tome! Filter ti je ključna stavka i na njemu nemoj štediti jer količina smeća koje oni proizvedu je nevjerojatna!

Koliko će te koštati je teško reći... ja sam akvarij platio 200 kn, 2 filtera 300 kn i gotovu konzolu sa T5 neonkom 18W 150 kn. Jednu sam ribu dobio za rođendan, a drugu sam kupio u utrinama.

Sa hranom ja ne kompliciram, dajem tropical za zlatne, plutajuće granule i spirulinu. Ribe su zdrave i vesele i stalno se mrijeste. I pri mrijestu luduju tako da je sve okolo zašpricano pa je poklopac obavezan.

O bolestima jednostavno ne razmišljam, zvat ću plavog u pomoć ako bude trebalo! :)

Malo si pročešljaj podforum hladnovodne ribe, imaš dosta informacija i postava akvarija, kao i moj!

ps - lili me preduhitrila! :D Do 30 cm ne bude tako brzo narasla, moje se nisu skoro pomakle zadnjih godinu, u početku rastu ful brzo

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2014, 01:07:36 prijepodne »
Ma ja želim jednu ali ako njeno držanje zahtjeva cimera onda ću lijepo čekat jer za toliki akvarij definitivno nemam mjesta.
A inaće sam megaloman što se smještanja životinja tiće
štakori iz godine u godinu imaju sve veći kavez, za 2-3 ću morat krevet maknut i na podu spavat ako se ovak nastavi  :D

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2014, 17:12:11 poslijepodne »
Koliko sam skuzio po netu postoje clanci i o tome kako zlatna valja i ne valja biti sama, uglavnomsto se mene osobno tice ja bih ju stavio i samu da nemam mjesta za vise. Zlatice kako je receno hoce puno vode i dobar filter, za jednu to i nije neka znanost jer filter treba biti dobar, a ne mora biti neka filozofija. Preporucam najjaci mogufi hangon ili vanjski filter, za jednu uzmi akvarij od 60 litara. U startu podrazumijevam da zelis fancy varijantu jer klasicni caras treba vise mjesta i naraste ogroman. S njom stavi sto manjeg ancyja i par nerita puzeva, sve drugo ce ili gristi njih ili patiti. Od bilja mozes staviti anubias ali ni to nece vjecno,  ja imam tjedno shaku mrtvog i pocupanog anubiasa za izvaditi.

Sto se kupnje ribe tice preporucam aquaterru i belugo, a ima i nas sa zlatnima koji ih se pokusavamo rijesiti jer su nam prerasle akvarije pa mozda i uspijes naci od kog s foruma ribu. U linku ti je moj akvarij sa zlatnima to je najbolje sto sam ja znao sloziti i nakon par mjeseci uvidjam dvije greske: zivio sam u iluziji da  mogu imati bar neko bilje dugorocno (naravno netocno), osobno bih jos smanjio broj zlatica ali sam se navukao i zavolio ih i sad ne znam koju bi i kako  poklonio jer jos patim za nekim prijasnjim.