Kolovoz 07, 2025, 21:17:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Da li pocincano sidro smije u akvarij?  (Posjeta: 3660 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Desiderata

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
Da li pocincano sidro smije u akvarij?
« u: Veljača 11, 2014, 14:14:18 poslijepodne »
Kao sto je u naslovu navedeno, da li pocincano sidro (naravno, ako se prokuha) smije u akvarij dok se ciklira. Problem mi radi jedan plutajuci panj pa mi je prijateljica dala ideju da ga probam fiksirat s malim sidrom od gumenjaka. Strah me da li bi to moglo lose utjecat na kvalitetu vode. Da li je netko imao vec slicna iskustva ili je mozda citao sta na tu temu?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Da li pocincano sidro smije u akvarij?
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2014, 14:15:35 poslijepodne »
NE. ne smije.
panj optereti kamenom, ili zaveži kamen za njega.

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2014, 14:36:04 poslijepodne »
Nebi smjelo pocincano tu ima cinka a cink vjrtojatno nebi dobro djelovao na ribice.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2014, 14:43:00 poslijepodne »
Onda odustajem, vracam se kamenju. Jos da ova kisa ne pada pa da mogu ici prosetat mozda bi nesto i nasla.
Hvala na odgovorima

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2014, 15:48:04 poslijepodne »
Što trabunjate ako nešto ne znate? Sve željezne cijevi u svim vodovodima su POCINČANE. Pocinčane su da ne korodiraju i da budu kemijski neutralne.Da su štetne nebi se ugrađivale.Koristiš vodu koja ide u akvarij kroz pocinčane cijevi a pocinšani komad željeza u akvariju bi bio štetan.TU mema zdravog razuma pa zato poslušaj što će ti Čiča reći -slobodno to sidro uglavi u akvarij. I stavi sliku da vidimo kako izgleda. :a045k:

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2014, 15:59:04 poslijepodne »
 :122: Ionako nema jos niceg unutra osim podloge, a barem jos mjesec dana nece se ni uselit nista. Sidro treba doci samo privremeno, ali ko zna mozda mi se svidi pa nek ostane do ljeta dok mi ne bude trebalo na gumenjaku.
Izgleda da sam totalni ovisnik o kuhanju iako je to posao koji ne volim. Za danas sam se prosvercala za rucak jer nam je ostalo od jucer pa onda danas kuham sidro i koju gress plocicu ako sidro ne bude dovoljno tesko. Slikice postavim veceras

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2014, 16:59:06 poslijepodne »
Što trabunjate ako nešto ne znate? Sve željezne cijevi u svim vodovodima su POCINČANE. Pocinčane su da ne korodiraju i da budu kemijski neutralne.Da su štetne nebi se ugrađivale.Koristiš vodu koja ide u akvarij kroz pocinčane cijevi a pocinšani komad željeza u akvariju bi bio štetan.TU mema zdravog razuma pa zato poslušaj što će ti Čiča reći -slobodno to sidro uglavi u akvarij. I stavi sliku da vidimo kako izgleda. :a045k:

ti ćeš meni reć da trabunjam, balavče jedan balavi   >:(
Cink je u povečanim koncentracijama je otrovan istina nije jako, životinje se mogu otrovati ližuči pocinčane posude. akvarij je zatvoreni sustav pa se metalne soli u njemu akumuliraju za razliku od vodovodnih cijevi kroz koje voda teče. a što se tiče korozije cijevi jesi li čuo da vodovodi u vodu dodaju fosfate kako bi se na površini stvorio sloj cinkfosfata koji sprečava koroziju? a jesi li vido pocinčane oluke? koliko godina treba da prestanu biti pocinčani? kemija akvarijske vode nije tako jednostavna kako ti izgleda misliš, ima tu i organskih i anorganskih kiselina kao i ostalih tvari koje će topiti cink. a onda, tko kaže da je to čisti cink, te da u njemu nema olova i bakra, kadmija...

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2014, 17:06:08 poslijepodne »
Koji cink industrijski je zdrav za okolis pogotovo u vodama  di ima zivih bica?

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2014, 17:14:55 poslijepodne »
ja se mogu nadovezati na ovu temu iz nekih drugih točaka pogleda...  :D :D

Kažu da je cink dobar za određene vrste biljaka, ali isto tako kažu da je poguban za većinu vrsta mahovina...

sa druge strane, kao što Čiča kaže, većina vodovodnih cijevi su pocinčane, ALI ... (uvijek taj ali) .... sistemi da snabdjevanje vodom su hermetički zatvoreni i bez prisustva zraka, a bez prisustva zraka nema ni oksidiranja.. ;)  ... znači da okolina u vodovodnim sistemima i u akvariju nije ista, pa se nebi trebala kao takva niti uspoređivati ...  :up:

sa treće strane, "čisti" cink se uopće ne otapa u vodi ... (bar ne svojevoljno) i ako ga gledamo kao takvog, nema nikakvog uticaja na vodu.. ili ti ga cink je inertan metal u odnosu na vodu ako samostalno stoji u vodi ... no, ako je naslonjen na neki drugi neplemeniti metal, onda se ponaša kao anoda i svojom korozijom štiti taj drugi metal od korozije...

no da se vratimo na temu ...  :D

ako je to sidro 100% neoštećeno i metal koji je ispod cinka ne dolazi u dodir s vodom, nema apsolutno nikakvih razloga da ne bude u vodi .... ako je zinkova zaštita negdje oštećena, onda to baš i nije tako... ali kako se ovdje radi o akvariju, mislim da nebi trebalo biti problema kako god ..  :)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2014, 17:19:43 poslijepodne »
To nece vjecno biti u akvariju i ne vjerujem da moze napravit ikakvu stetu za vrijeme koje provede.

Uvijek je suncano u Hercegovini..

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2014, 17:22:32 poslijepodne »
ima tu i organskih i anorganskih kiselina kao i ostalih tvari koje će topiti cink.

jesi čuo da kiseline ne tope cink ... tope ga izrazito jake lužine ..  :up:

ali ...

tko kaže da je to čisti cink, te da u njemu nema olova i bakra, kadmija...

ovo je ključno u cijeloj situaciji ... tj. čistoća cinka ...

uz prisustvo drugih (plemenitih) metala u cinku i uz prisustvo vode dolazi do oslobađanja vodika

ma to je cijela kemija ... a ima ovdje kemičara koji to mogu puno bolje objasniti... ja sam strojar i to smo učili poprilično davno ..  :D

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2014, 17:35:20 poslijepodne »
S obzirom da sidro ima vec xy godina i ima nekih tragova ruzine po njemu koje sam vidjela kad sam ga iskopala iz garaze, odustala sam od cijele price i sad kuham gress plocice pa cu s njima ukrotit panj. Vjerovatno bi bolje bilo kamenje, ali nije mi bas neko vrijeme za setnju po Rjecini ili Dubracini, a ovo mi stajalo u garazi pa da iskoristim. Ja isto mislim da ne bi nista bilo, pogotovo sto nema riba u njemu. Vjerovatno bi se i maklo prije nego ribe dodju, ali kako sam imala alternativu sigurnije je bilo odustat. Iako mi se ideja na prvu svidjela jer je najlakse s krakovima od sidra ukrotit panj. Vjerovatno bi fora i izgledalo.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2014, 17:53:16 poslijepodne »
ima tu i organskih i anorganskih kiselina kao i ostalih tvari koje će topiti cink.

jesi čuo da kiseline ne tope cink ... tope ga izrazito jake lužine ..  :up:

ali ...

tko kaže da je to čisti cink, te da u njemu nema olova i bakra, kadmija...

ovo je ključno u cijeloj situaciji ... tj. čistoća cinka ...

uz prisustvo drugih (plemenitih) metala u cinku i uz prisustvo vode dolazi do oslobađanja vodika

ma to je cijela kemija ... a ima ovdje kemičara koji to mogu puno bolje objasniti... ja sam strojar i to smo učili poprilično davno ..  :D

sjedi 1
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gimnazija-cakovec.skole.hr%2Fdokumenti%2Fcink%2520i%2520klorovodicna%2520kiselina%2520vjezba%2520KT.pdf&ei=rlT6UtvIEoHiywOX-oLICw&usg=AFQjCNG5cgnceKlE1x6Yh0ezn2mSA5u1Kg&sig2=7W6HAHpn8_9GCz5hOsCj3w&bvm=bv.61190604,d.bGQ&cad=rjt

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2014, 18:27:31 poslijepodne »
mislim da će na klorovodoničnu kiselinu daleko prije reagirati ribe nego cink na sidru ..  :D :D

sjedi 5  :up:

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2014, 21:10:01 poslijepodne »
na drugoj godini strojarstva sam i da vam budem iskren nigdi u knjizi ne vidin nista o pocincanim celicima ali san nasa na netu jednu zanimljivu stvar na netu:"Vruća galvanizacija je vrsta zaštitnog premaza na čeličnim elementima, koja štiti od korozije. Uranjanjem čeličnih elemenata u kupku cinkove taljevine, koja ima temperaturu od oko 450°C nastaju sjajni ili mat slojevi čistog cinka ili željezne legure. Slojevi su debljine 50 do 150 μm. Vruća galvanizacija predstavlja vrlo ekonomično rješenje dugoročne zaštite čelika od korozije."
uopstalo osim korozije ne vidim nista sta moze utjecat na kvalitetu vode,sumnjan bas da se celik otapa u vodi hehe,a mislin da firme ne bi radile sidra ako ce zarđat ako mjesec dana provede u vodi
nadan se da san pomoga,u najgorem slucaju vecerad profesoru siknem mail

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2014, 21:19:03 poslijepodne »
na drugoj godini strojarstva sam i da vam budem iskren nigdi u knjizi ne vidin nista o pocincanim celicima ali san nasa na netu jednu zanimljivu stvar na netu:"Vruća galvanizacija je vrsta zaštitnog premaza na čeličnim elementima, koja štiti od korozije. Uranjanjem čeličnih elemenata u kupku cinkove taljevine, koja ima temperaturu od oko 450°C nastaju sjajni ili mat slojevi čistog cinka ili željezne legure. Slojevi su debljine 50 do 150 μm. Vruća galvanizacija predstavlja vrlo ekonomično rješenje dugoročne zaštite čelika od korozije."
uopstalo osim korozije ne vidim nista sta moze utjecat na kvalitetu vode,sumnjan bas da se celik otapa u vodi hehe,a mislin da firme ne bi radile sidra ako ce zarđat ako mjesec dana provede u vodi
nadan se da san pomoga,u najgorem slucaju vecerad profesoru siknem mail
sigurno nece utjecat na kvalitetu u moru koliko je more veliko a koliko jedan akvarij sa ogranicenicenom litrazom . Covik je samo pitao dali moze pocincao u akvarij i odgovor je ne ukratko a ove daljne rasprave sezu u domenu magistra kemije.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Veljača 11, 2014, 21:37:35 poslijepodne »

ti ćeš meni reć da trabunjam, balavče jedan balavi   >:(
Cink je u povečanim koncentracijama je otrovan istina nije jako, životinje se mogu otrovati ližuči pocinčane posude. akvarij je zatvoreni sustav pa se metalne soli u njemu akumuliraju za razliku od vodovodnih cijevi kroz koje voda teče. a što se tiče korozije cijevi jesi li čuo da vodovodi u vodu dodaju fosfate kako bi se na površini stvorio sloj cinkfosfata koji sprečava koroziju? a jesi li vido pocinčane oluke? koliko godina treba da prestanu biti pocinčani? kemija akvarijske vode nije tako jednostavna kako ti izgleda misliš, ima tu i organskih i anorganskih kiselina kao i ostalih tvari koje će topiti cink. a onda, tko kaže da je to čisti cink, te da u njemu nema olova i bakra, kadmija...
:hyper: :rotfl:

skroz off.......... NHF ali da sjednete skupa........

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 11, 2014, 22:10:33 poslijepodne »
sta tjeras covjeka da uglavi sidro u akvarij i da postavi sliku kako je sve pocrkalo u akvarijumu ? Mislim da ti sigurno to nebi stavio u svoj akvarij pa nemoj tako ni druge tjerati .

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 11, 2014, 22:24:49 poslijepodne »
Nema sta pocrkavat jer osim podloge i panja jos ni bijke nisu u njemu. I to Čiča dobro zna.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 11, 2014, 22:32:35 poslijepodne »
Čiča, ja mislim da ovaj tebe za*ebava ....  :D :D

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #20 u: Veljača 11, 2014, 22:46:50 poslijepodne »
Ljudi dragi očito da smo otišli predaleko.Kolegica je očajna jer želi formirati akvarij i panj nikako da potone.Došla je na ideju da ga pritisne sidrom jer je joj to najjednostavnije. Zašto je plašite nekakvim kvazi znanstvenim sagledavanjem problema?Samo želi usrano drvo pritisnuti isto tako usranim pocinčanim ssidrom. I u čemu je problem? Odgovorno tvrdim da može bez ikakvog problema.I čestitam joj na idei što se snašla sa onim čime raspolaže.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #21 u: Veljača 11, 2014, 22:50:18 poslijepodne »
 :up:
Ko zna zna!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 11, 2014, 23:00:04 poslijepodne »
Ljudi dragi očito da smo otišli predaleko.Kolegica je očajna jer želi formirati akvarij i panj nikako da potone.Došla je na ideju da ga pritisne sidrom jer je joj to najjednostavnije. Zašto je plašite nekakvim kvazi znanstvenim sagledavanjem problema?Samo želi usrano drvo pritisnuti isto tako usranim pocinčanim ssidrom. I u čemu je problem? Odgovorno tvrdim da može bez ikakvog problema.I čestitam joj na idei što se snašla sa onim čime raspolaže.
sigurno je utemeljeno da cink u vodi ne pravi dobro isto tako ni udisati cinkove pare a vec gore napisan post kako znas da je to cisti cink na tom sidru ima li kakve primjese a opet sa sigurnoscu kazes da vto moze u vodu? Bolje to sidro ispitati kemijski i pitati kemicara dali to moze stetiti zdravlju ribica.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 11, 2014, 23:01:32 poslijepodne »
sigurno je utemeljeno da cink u vodi ne pravi dobro isto tako ni udisati cinkove pare a vec gore napisan post kako znas da je to cisti cink na tom sidru ima li kakve primjese a opet sa sigurnoscu kazes da vto moze u vodu? Bolje to sidro ispitati kemijski i pitati kemicara dali to moze stetiti zdravlju ribica.

ček ček ... znači ni ti nemaš pojma, ali ipak tvrdiš da ne može ?!?  :klap:

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 11, 2014, 23:05:39 poslijepodne »
Tvrdim da ne moze jer taj industrijski cink nije samo cink ima tu i bakra svakojakihh legura a pitam odakle on zna sta se nalazi na tom sidru da sa sigurnoscu moze tvrditi da moze u vodu ?