Kolovoz 07, 2025, 21:17:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Poslije 14 dana cikliranja  (Posjeta: 1884 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vinjerac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
Poslije 14 dana cikliranja
« u: Veljača 09, 2014, 19:11:08 poslijepodne »
Prošlo je 14 dana od kad je startan akvarij.
Evo par slika:
[/URL] http://www.zaslike.com/viewer.php?file=4cjjko79vblq0qi3j5c1.jpg
http://www.zaslike.com/viewer.php?file=3exnp88azp7ducpvay7.jpg
http://www.zaslike.com/viewer.php?file=0j9pbfq1b9jz5kyhl1.jpg
http://www.zaslike.com/viewer.php?file=wxj7t6g3r4zo4bg5icst.jpg
[/img]

Sada mi je svjetlo upaljeno 8 sati. Na najvišim panjevima (koji su nekoliko centimetara pod površinom) primijetio sam da ima algi, koje izgledaju kao tanki končići. Neke sam namotao na štapić i odstranio. Pretpostavljam da je to zbog jakog svjetla koje je neposredno iznad panjeva. Evo kako to izgleda:
[/URL] http://www.zaslike.com/viewer.php?file=3h3otriky2pag9yuc2oz.jpg
[/img]
Da li je bolje dok se akvarij ciklira držati 8 sati svjetlo u komadu ili isto napraviti pauzu 4 upaljeno 2 ugašeno pa opet 4 upaljeno?

Na nekim mjestima na panjevima i dalje ima lelujave prozirne sluzi, jedino što me muči je da kad skinem tu sluz i obrišem u bijelu salvetu ostaje blago zeleni trag. Istina te sluzi je malo. Evo ako kako ta sluz izgleda:
[/URL] http://www.zaslike.com/viewer.php?file=ht78kd0luv3ofj2y9rr.jpg
[/img]

Zamijenio sam i 1/3 vode i dodao treći put (prema uputama) Easystart u filter.Kad dodajem vodu ja to dodajem kroz filter, filter je unutarnji i najlakše mi je dolijevati preko njega, najmanje se muti voda. Može li to biti štetno za bakterije koje se formiraju u filteru?

Danas sam izmjerio i neke vrijednosti:
PH      6,9
GH      8
Nitriti (NO2)   0,7
Nitrati (NO3)   20

Da i još nešto. Ima li smisla dodavati Fe i drugo gnojivo u vodu dok se akvarij ciklira. To pitam, jer sam primijetio da su mi novi listići na amazoni, koje izbacuje bljedunjavi i da se jako na njima ocrtavaju žilice. Pretpostavljam da je do Fe. U podlozi je inače JBL AquaBasis plus.

Ako neko ima još kakav savjet ili upozorenje što nisam napravio kako treba ili sam propustio ………
Hvala
« Zadnja izmjena: Veljača 09, 2014, 19:19:28 poslijepodne od Vinjerac »

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: Poslije 14 dana cikliranja
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2014, 21:01:27 poslijepodne »
Sve u svemu ok, za ništa od navedenog ne trebaš brinuti, primječujem da se malo lomiš sa parametrima vode i da se oko toga dosta zabrinjavaš - nemoraš, osobno nikad nisam u nijednom od svojih akvarija mjerio parametre, najbolji pokazatelj su mi ribe i njihove boje i ponašanje, ak su one ok onda je i voda, alge su normalna pojava, naravno u normalnim granicama, ako dodaješ preparat u vodu koji si spomenuo prije izmjene i sipaš u filter mislim da ne može naškoditi jer on neutralizira klor i sl, ja samo pustim da odstoji 24sata ne dodajem ništa, rasvjetu možeš prekidat i ne moraš, ja osobno nikad nisam dodavao u akvarije ništa, nikakve preparate i sl, jednostavno to izbjegavam i puštam prirodu da odradi svoj posao, al to je moj pristup tako da u vezi toga ti ne mogu ništa savjetovati.  Akvarij ti se super razvija, cikliranje si odradio odlično i strpljivo,lijepo izgleda, zdravo i dobro posloženo, tako da mislim da će se tvoja akvaristička priča jako dobro završiti :up:

Offline Frenki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2014, 19:57:49 poslijepodne »
Meni super izgleda  :up:. Onako baš "fest"  :D. Što se tiče parametara, ja ti preporučujem ono što ti je kolega reko: nemoj se opterečivat oko toga, samo staviš FFM u vodu dan-dva prije nego što je staviš u akvarij. Nebudu ti ribe krepale, ove naše iz dučana su ti većinom naviknute na našu vodu ! I još da ti nešto savjetujem što je meni netko savjetovo, al ga ja idiot nisam slušo: ako imaš hranjivu podlogu ispod šljunka ili pijeska, NEMOJ , al ne zezam se, NEMOJ GURAT U ŠLJUNAK USISIVAČ KOLKO IDE  KAD MJENJAŠ VODU ! Čisti samo nekoliko centimetara, da ti se podloga ne pomješa sa šljunkom,a onda  :dead:. Oko pijeska (ako ga imaš) ti nemogu pomoć. Sretno s akvarijem, bil bu još više "fest" kad se razraste  :up: !

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2014, 20:57:03 poslijepodne »
Što to znači FFM?
Ide tu još dosta trave samo što smo u Rijeci stvarno ograničeni s nabavkom. U Pet centru je u katastrofalnom stanju. Nešto je bolja situacija u HOP-u i to je to. Danas sam opet samnio svjetlo na 6h i 30min, jer vidim da končaste alge na vrh panja uživaju.  :) Postepeno ćo produžavat, ali mislim da sam pre brzo došao na 8h svjetla dnevno, pa su se zato i pojavile alge.

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2014, 21:07:30 poslijepodne »
Živa istina, u Rijeci je malo lošija situacija nego u Zg. S druge strane, uvijek imaš kolege akvariste koji ti mogu ponuditi koju biljčicu! ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2014, 22:17:48 poslijepodne »

Zamijenio sam i 1/3 vode i dodao treći put (prema uputama) Easystart u filter.Kad dodajem vodu ja to dodajem kroz filter, filter je unutarnji i najlakše mi je dolijevati preko njega, najmanje se muti voda. Može li to biti štetno za bakterije koje se formiraju u filteru?

Ne nadoljevaj vodu preko filtera osim ako nije 100% bez klora (da si ju tretirao prije brzo djelujucim sredtvom protiv klora tipa aquasafe ili da je odstajala koji dan da ishlapi klor) jer ubijas bakterije u filteru klorom.

Alge koje imas su zbog nestabilnosti akvarija, koji se jos debelo ciklira i parametri divljaju.

Sluz ti je od svjezeg panja, proci ce s vremenom.

Ne dodaji Fe i slično jer ti se bilje još nije niti pravo primilo, Aquabasis ti ionako ima mikro u sebi.

14 dana je previse friski akvarij da nebi imao svih mogucih cudnih pojava koje ti mozda sad izgledaju k problemi, ali to ce ti se za koji mjesec sve posloziti i sjesti na svoje kak spada.
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2014, 22:21:29 poslijepodne od DavorT »

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2014, 22:23:58 poslijepodne »
Lijep akvarij. Panj je kupovni iz Pet centra ili negdje iz prirode? Sviđa mi se  :up:

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2014, 22:52:05 poslijepodne »
Vodu prije uljevanja u akvarij tretiram sa JBL Biotopol i dodam ph-. Voda i odstoji 24h.
Panj je iz Pet centra.

Offline Cyrus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2014, 01:17:40 prijepodne »
Kao što ti je i DavorT rekao:

Alge koje imas su zbog nestabilnosti akvarija, koji se jos debelo ciklira i parametri divljaju. A i uostalom, slobodno ih ti počisti...  :up:
Bijela sluz ti je od svjezeg panja, proci ce s vremenom. Meni se isto pojavljivala u početku po panju i cijevčici od pumpice za zrak, no jednostavno se prestalo pojavljivati nako cca mjesec dana (koji put sam to i očistio).
Ne vidim razlog zašto za vrijeme cikliranja nebi gnojio. AquaBasis ima mikro elemente, al ti isto tako trebaju makro elementi za rast. Bilo ti je tu po forumu oglasa.
I naravno dodavaj i co2 (EasyCarbo).
Ako treba zakomplicirati stvari - zovite mene!