Lipanj 24, 2025, 15:52:18 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pitanjce za autoljupce  (Posjeta: 22648 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Pitanjce za autoljupce
« Odgovori #100 u: Veljača 06, 2014, 18:53:57 poslijepodne »
pa nece si kupit auto da se vozi otraga :D

automatik je za zene, cure, pi*kice itd....
kad se usred puta shebe mjenjac zaboravi na slepanje...vise nema saltanja ;)
da ne pricam o daleko jeftinijem i jednostavnijem i brzem popravku ako cujes da npr zuji neka brzina

automatik je dobar ako u voznji dosta pricas na mobitel onda se ne moras zamarati sa saltanjem  :D

auuuuu .. nikako se nebih s tobom složio ...  :dead:

tko jednom ima automatika, teško se od njega odvoji .... ;)

pričamo naravno o svakodnevnoj upotrebi u prometu ... ne na trkaćoj stazi ...  ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #101 u: Veljača 06, 2014, 19:27:28 poslijepodne »

pričamo naravno o svakodnevnoj upotrebi u prometu ... ne na trkaćoj stazi ...  ;)
[/quote]

Slazem se sa strasilom! :up:

Nemam privatno automatik, ali sam imao prilike voziti na duze i krace relacije i to je bilo jedno potpuno opustajuce i bezbrizno iskustvo.  :)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline OrkoZg

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #102 u: Veljača 06, 2014, 19:35:54 poslijepodne »

da ne pricam o daleko jeftinijem i jednostavnijem i brzem popravku ako cujes da npr zuji neka brzina

automatik je dobar ako u voznji dosta pricas na mobitel onda se ne moras zamarati sa saltanjem  :D

Kao profesionalan vozac sa predenih cca 950 000 km, moram priznati da je ovo totalna glupost.
1. Nakon 8h "šaltanja" o Bože kako bi želio biti pič...a sa automatskim mjenjacem
2. Za pricanje na mob tjekom voznje imas tarifu kod MUP-a od 500 kn imao ti automatski mjenjac ili ne. Btw kupi hands free
3. Kad pocne lupat "zujat" platit ces ovak i onak
"Vreme se vuče k o teretni voz,
gde li večeras da pomolim nos?
Klasika: "Konobar, un cafe macchiatto". Pa da."

Offline Šima

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #103 u: Veljača 06, 2014, 23:43:22 poslijepodne »

hahaha ja se od automatika odvojio, al bio je "gasac"  :D :D
pa se prebacio na apn-ca :D

automatika u autu nebi hvala
mozda kad budem cica od 40+ godina (bez uvrede ekipi :up: )
al ekipa niste naveli zasto bas DA automatski mjenjac, osim sto se kamiondziji ne da stalno saltati
znaci koje prednosti ima automatski mjenjac nad manualnim

inace kamiondzije imaju i radio stanicu, ali ih uredno vidim da klafraju na mobitel dok voze  :down: (cast izuzecima)
kad pocne lupati-zujati popravak je jeftiniji i jednostavniji i brzi kod manualnog mjenjaca
potrebna izmjena ulja na 40-50k km koje nije bas jeftino, a ide ga dosta
sto vise km jace se osjeti trzanje izmedju saltanja
kad se smrda nemozes usaltati u "N" ili mozes ali pretezno jos nesto dohebes u cijelom kvaru
pri naglom ubrzanju, tipa kad bi obisao nekoga ili uletio u "skare"  :D , automatski mjenjac nezna da bi bilo pozeljno lupit brzinu nize :up:

vozio golfa 5 sa DSG mjenjacem i nebi vise hvala
a vozio sam se u jaguaru xkf isto sa automatskim mjenjacem i opet nebi vise hvala
ima malo razlike u sport modu, ali nista pretjerano
jedino je malo fora sto salta u visim okretajima

jednostavno mislim da je automatski mjenjac za "lijene" vozace :D

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #104 u: Veljača 07, 2014, 09:19:17 prijepodne »
čini se da se tvoje iskustvo u korištenu automatskog mjenjača mjeri u minutama i prevaljenim metrima ...  :D

apsolutno mi nije namjera tebe pokušati uvjeriti da je automatski mjenjač dobar ili loš, samo ću te demantirati u stavrima koje si napisao ... tvoje pravo i dalej ostaje da ga voliš ili ne voliš ..  :up:

prvo, još je stari mercedes 123 imao kick down, samo ga treba znati koristiti ..... znam da će ti zvučati smiješno, ali dok sam radio u ovlaštenom servicu nisam sreo 1% vlasnika novih auta koji su pročitali uputstvo za upotrebu, a nećeš vjerovati, svaki auto ga ima i od veeeelikog značaja je pročitati ga, pa i dobro proučiti .. ;)  :up:

za extremnu sportsku vožnju sa automatskim mjenjačem je potrebno isto što i za manualni, a to je puno konja pod haubom i muda u gaćama, a ne dugme za sport mode ...  :D

sa starim kadettom 1.8gt (automatik naravno) sam se znao izdivljati kao malo tko sa manualcem .... samo je trebalo znati kako ..  :D ... a kad sam to isto probao ca c klasom i još amg .... ajoooj stari moj .. da vidiš kako se gume dime ..  :D

o cijenama održavanja je besmisleno pričati jer o tome nije niti riječ, ali tu se mogu vratiti na početak teme i moj prvi post... ako ga održavaš u okvirima koje je propisao proizvođač, nećeš umati problema s automatskim mjenjačem ... bar ne ništa više nego i sa manualnim .. ;)

raspravljati i tome jel bolji manualni ili automatski mjenjač je isto kao raspravljati jel bolja prednja ili zadnja vuča ... ili jel bolji mercedes ili bmw... i slično ...  :up:

prihvatit ću sve tvoje subjektivne razloge zašto ga ti ne želiš imati i voziti, ali jednostavno ne mogu prihvatiti razloge da automatski mjenjač nevalja koje si naveo ... ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #105 u: Veljača 07, 2014, 13:45:13 poslijepodne »
i razmišljaš da mi ju prodaš?

a ne znam... rekoh ti da bum si onda ja trebala kupovati neki drugi kad moj rikne...
ajd... staviti ću bubu u uho dragome, pa ako si baš ono, jako zainteresiran...moj broj valjda još uvijek imaš jer ja ti nisam prek vikenda online...
Pustike, Turopolje

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Veljača 07, 2014, 14:30:18 poslijepodne »
čini se da se tvoje iskustvo u korištenu automatskog mjenjača mjeri u minutama i prevaljenim metrima ...  :D

apsolutno mi nije namjera tebe pokušati uvjeriti da je automatski mjenjač dobar ili loš, samo ću te demantirati u stavrima koje si napisao ... tvoje pravo i dalej ostaje da ga voliš ili ne voliš ..  :up:

prvo, još je stari mercedes 123 imao kick down, samo ga treba znati koristiti ..... znam da će ti zvučati smiješno, ali dok sam radio u ovlaštenom servicu nisam sreo 1% vlasnika novih auta koji su pročitali uputstvo za upotrebu, a nećeš vjerovati, svaki auto ga ima i od veeeelikog značaja je pročitati ga, pa i dobro proučiti .. ;)  :up:

za extremnu sportsku vožnju sa automatskim mjenjačem je potrebno isto što i za manualni, a to je puno konja pod haubom i muda u gaćama, a ne dugme za sport mode ...  :D

sa starim kadettom 1.8gt (automatik naravno) sam se znao izdivljati kao malo tko sa manualcem .... samo je trebalo znati kako ..  :D ... a kad sam to isto probao ca c klasom i još amg .... ajoooj stari moj .. da vidiš kako se gume dime ..  :D

o cijenama održavanja je besmisleno pričati jer o tome nije niti riječ, ali tu se mogu vratiti na početak teme i moj prvi post... ako ga održavaš u okvirima koje je propisao proizvođač, nećeš umati problema s automatskim mjenjačem ... bar ne ništa više nego i sa manualnim .. ;)

raspravljati i tome jel bolji manualni ili automatski mjenjač je isto kao raspravljati jel bolja prednja ili zadnja vuča ... ili jel bolji mercedes ili bmw... i slično ...  :up:

prihvatit ću sve tvoje subjektivne razloge zašto ga ti ne želiš imati i voziti, ali jednostavno ne mogu prihvatiti razloge da automatski mjenjač nevalja koje si naveo ... ;)
ah...uvijek si bio poseban  :D
ni prednja ni zadnja, quattro je najnaj  :up:
naravno da je bitno odrzavanje u okvirima, ali to kosta..kod manualnog tog nema

trenutno vec vise od godinu dana radim kao dostavljac i u tih 8h rada, milion puta stisnem kvacilo i presalatam brzina i brzina (svaki dan :D )
to mi je gust, volim slusati turbinu, volim kad ja određujem nacin i stil voznje, a ne kompjuter  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #107 u: Veljača 07, 2014, 14:40:56 poslijepodne »
ako vozis automatika, onda nemozes imati onu cool rucicu mjenjaca s ledicama koja svjetli kad mjenjas brzine.  :D :D :D :D :D

bezveze, morao sam nesto napisati, pa kad svi vec pisu, mogu i ja malo.  :D :D :D :D :devil:

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Veljača 07, 2014, 15:03:20 poslijepodne »
ako vozis automatika, onda nemozes imati onu cool rucicu mjenjaca s ledicama koja svjetli kad mjenjas brzine.  :D :D :D :D :D

bezveze, morao sam nesto napisati, pa kad svi vec pisu, mogu i ja malo.  :D :D :D :D :devil:
omotas led traku i ustekas ju u upaljac  :D :D

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #109 u: Veljača 07, 2014, 15:03:21 poslijepodne »

Slazem sem, imam bmw 525 i automatik je zakon, pogotovu ko ide na duzi put. Ja npr svaki dan picim do Zeneve i nazad, cirka 120km, a da ne racunam put od 1250km do kuce :D

A za trke se uvek mogu i noviji modeli automatika prebaciti na manual. Dobro dodje malo po brdima :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #110 u: Veljača 07, 2014, 15:10:49 poslijepodne »
dokazano je da se svakom vozaču krvni tlak poveća čim krene, a da je to povećanje manje kod vozača sa automatskim mjenjačem. dakle automatski mjenjač možda nekima ne valja, ali je sigurno zdrav  :)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #111 u: Veljača 07, 2014, 15:50:01 poslijepodne »
vratimo se na alfe i jtd motore..dal vi znate da je alfa koncern prvi u svijetu proizveo common rail diesel motor i da su tu besprijekorni ..

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #112 u: Veljača 07, 2014, 16:16:44 poslijepodne »
Tako je Cann

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Veljača 07, 2014, 17:13:03 poslijepodne »
vratimo se na alfe i jtd motore..dal vi znate da je alfa koncern prvi u svijetu proizveo common rail diesel motor i da su tu besprijekorni ..
znamo
ali kako firma jako lose stoji patent otkupio vw :up:

Danijele za duze relacije postoji i tempomat  ;)

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #114 u: Veljača 07, 2014, 17:54:40 poslijepodne »
znamo

Danijele za duze relacije postoji i tempomat  ;)

Zaista bi mi bilo zanimljivo videti kako ces koristiti tempomat na relaciji Lozana-Zeneva i kroz dobar deo Italije :D

Inace, automatik je zakon za grad.
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2014, 18:03:14 poslijepodne od Danijel-CH »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Veljača 07, 2014, 17:59:25 poslijepodne »

vw se može lagano pokakit sa svojim common rail sustavom ubrizgavanja goriva..2,0tdi motori su im koma, dize odlaze samo tako, a koštaju da te bog dragi sačuva ;)

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Veljača 07, 2014, 21:25:33 poslijepodne »

vw se može lagano pokakit sa svojim common rail sustavom ubrizgavanja goriva..2,0tdi motori su im koma, dize odlaze samo tako, a koštaju da te bog dragi sačuva ;)

hehe pricas, a nisi provjerio :down:
odlaze siemensove dizne koje su se ugrađivale u prve 2.0TDI motore (2005-2006)
SVA vozila kojima rikne ta dizna, u ovlasenom servisu je zamjenjena (besplatno) boschovom diznom koja ne rikava.
I danas ako ima neki auto koji ima siemensovu diznu koja rikne, Zubak mjenja besplatno, iz razloga sto VW placa zubaku svaku zamjenjenu takvu diznu.
Za razliku od nekih, VW je priznao taj propust i s postovanjem prema kupcima na takav nacin izasao u susret.
Passat je imao najvise problema jer su u njega ugrađivane siemensove dizne, dok vec u skodu nisu (pricam za isto godiste)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #117 u: Veljača 07, 2014, 21:47:25 poslijepodne »
Grijem se na plin, orem i sijem na dizel, a vozim se na benzin. :up:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #118 u: Veljača 07, 2014, 21:47:58 poslijepodne »
vw nikad javno (barem ne kod nas) nije oglasio da se vlasnici jave u servise radi izmjena po tvorničkim greškama.  oni su samo mijenjali kad je riknulo.  čak su i to u početku kupci plaćali.

čak su i u slučaju "injektori" prebacili krivicu na "nekog drugog"...  :down:

javne obznane grešaka na automobilima rade sam dvije-tri firme.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Veljača 08, 2014, 17:27:53 poslijepodne »

hehe pricas, a nisi provjerio :down:

ne znam kak to znaš  -? barem me znaju ko čovjeka koji češće kupuje aute nego mijenja gaće :D
2007 godine sam kupovao novi auto, birao sam između toyote corole versio 2,2ditd, vw passat 2,0tdi i seat altea freetrack 1,9tdi..toyota je otpala zbog, po meni glupog interijera, ostao sam na vw ii seatu..kad sam došao u vw salon (imam poznate), rekli su mi da ne kupujem taj diesel jer se jako kvari, ono što sam napisao prije..na kraju sam uzeo seat..bio prezadovoljan..nakon njega uzeo kiu sportage s kojom sam isto zadovoljan..

vw nikad javno (barem ne kod nas) nije oglasio da se vlasnici jave u servise radi izmjena po tvorničkim greškama.  oni su samo mijenjali kad je riknulo.  čak su i to u početku kupci plaćali.

slušaj njega šima..čovjek zna ;)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #120 u: Veljača 08, 2014, 19:02:40 poslijepodne »
Znate ono "svaki cigo svoga konja hvali"  tako i mi o svojim autima :D :D :D :D :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #121 u: Veljača 09, 2014, 09:08:29 prijepodne »

slušaj njega šima..čovjek zna ;)
hehe, ni sad u zadnjem slučaju "adac" vw pojma nema o čemu se radi  :rolleyes:, lol, ono čude se ko pura dreku, a naravno da je adac i neki njegov zaposlenik kriv...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #122 u: Veljača 09, 2014, 13:31:10 poslijepodne »
svatko danas zna da auto kuće ne žive više od prodaje automobila, već od post prodaje, što znači servisi, servisi, servisi. ja sam oduvijek na neki način izbjegavao kupovine auta (i drugih proizvoda) s nekakvim dugim ili produženim garancijama. i ono garancije kaj sam imao nisam nikad iskoristio. no, to će biti budućnost. ni žarulju ni akumulator čovjek neće moći promijeniti sam. biti će prisiljen ići u ovl servis. da sad raspolažem sa 20000eur za auto, ne znam koji novi bih kupio, a da bi zadovoljio potrebne kvalitete i standarde. sto posto rabljeni izvana. makar me i skuplje koštao. kolko ja znam ti cvele nisi baš neki lik koji je sklon malo-malo promijeniti auto, pa se shodno tome i drži nekih standarda.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #123 u: Veljača 09, 2014, 18:23:35 poslijepodne »
svatko danas zna da auto kuće ne žive više od prodaje automobila, već od post prodaje, što znači servisi, servisi, servisi. ja sam oduvijek na neki način izbjegavao kupovine auta (i drugih proizvoda) s nekakvim dugim ili produženim garancijama. i ono garancije kaj sam imao nisam nikad iskoristio. no, to će biti budućnost. ni žarulju ni akumulator čovjek neće moći promijeniti sam. biti će prisiljen ići u ovl servis. da sad raspolažem sa 20000eur za auto, ne znam koji novi bih kupio, a da bi zadovoljio potrebne kvalitete i standarde. sto posto rabljeni izvana. makar me i skuplje koštao. kolko ja znam ti cvele nisi baš neki lik koji je sklon malo-malo promijeniti auto, pa se shodno tome i drži nekih standarda.

Već danas je garancija nezabilazna, jer se time štitiš od loših dijelova, tvorničkih/konstrukcijskih grešaka i sl.

Uz to, danas su automobili evoluirali od doba Fiće i Stojadina, i za svaki popravak treba imati potrebno znanje i alat. Svatko tko je na npr. Fiat Stilu probao promjeniti žaruljicu, zna da je to gotovo pa nemoguće u DIY varijanti:-( Znam čovjeka koji radi u jednom ovlaštenom servisu i svakih nekoliko mjeseci ide u Sloveniju (Novo Mesto) i Francusku na dopunsku obuku. Kako izađe novi model motora/mjenjača/automobila..., potrebna je obuka.
Uz to, svaki ovlašteni servis mora imati i kompjutersku dijagnostiku kupljenu od proizvođača automobila, a sa kojom treba znati raditi.

Ukratko, prošla su vremena majstora Macole i njegovog pomoćnika, šegrta Getribe koji u garaži svoje kuće popravljaju automobile ;) 

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #124 u: Veljača 09, 2014, 18:38:35 poslijepodne »
hoces reci da samo ovlasteni servis moze kupiti takav alat?  :D