Zanimaju me vaše preporuke po pitanju dodavanja nitrata i fosfata u akvarij s ramirezima. Znam sve o njihovoj osjetljivosti, ali nisam našao podatke da treba izbjegavati makroelemente. Preporuke koje sam našao govore o razinama nitrata do 10. Jedan iskusni akvarista s instagrama koji mrijesti ramireze mi je rekao da u njihove akvarije ne dodaje ni nitro ni fosfo.
Ja sam uzeo 2 rama u zoo-cityju na Jankomiru. Došli su s fenomenalnim bojama, brzo su se prilagodili i uzimali hranu. Imam community tank 120L, debeli sloj šljunka, Juwelov unutarnji filter (Lido 120L) s razborama, sijamcima, ancistrusima i kozama, dobro zabiljen, tad je bio dobro zacikliran, dodava sam samo profito. Nitrati i nitriti su bili 0, ph 7.5, gh i kh 10, temperatura 25. Dan nakon udomljavanja sam ima mrijest, naravno neuspješan. Onda je muški lagank počea gubit boju i pojavija mu se čir uz leđ u peraju (hexamita?). Taman sam tada doda fosfate ali u maloj kolicini (easyfofo 10 ml
1x tjedno). Tad je ram još uzima hranu, ali je počea propadat, skrivat se, još više izgubija boju. Nakon par dana sam uvea co2 i doda nitrate, držim ih na oko 10. Muški je brzo umra.
Ali ženka izgleda super! I tako već mjesec dana. Malo je izgubila boju al se urednk hrani, ne skriva se, nema nikakvih oštećenja na tijelu. Znam da znaju ramove filat hormonima, da inače ne žive dugo i da im sigurno ne godi moje uvođenje nitrata i fosfata (co2 im možda čak i godi jer je sad ph 6.9).
Vaša iskustva s gnojenjem bilja i ramirezima? Preporuke? Očekiva sam da će i ženka brzo umrit pa da smo gotovi s tom epizodom al sad razmišljam možda o nabavi novog muškog....