Danijel68 reče:
Ne znam zašto spominjete zračnu oluju jer sam se malo raspitao i vele
mi ljudi da taj zrak nije uzrok smanjivanju CO2 u vodi, al eto vidjet
ćemo.
oprosti, ali ovo je ispalo malo podcjenjivački... ljudi koji se trude oko tvojih pitanja i problema na ovom forumu su vrlo iskusni akvaristi i svoje znanje i iskustvo stavili su ti besplatno na raspolaganje... i ti se onda "malo raspitaš" i dobiješ kontra informaciju kojoj si sklon prije povjerovati nego njima (što je očito, jer pumpa zraka je još uvijek u akvariju)...
i kako onda možeš očekivati da će se opet neko oko tebe truditi kad se za mjesec dva opet požališ da ti bilje nikako ne ide...
ali nema veze, ja ću ti probati dati širu sliku... onako kako ja to shvaćam i znam...
Dakle, CO2 se dosta lako topi u vodi, ali i lako hlapi iz vode - naravno, preko površine. Ako je površina vode statična, hlapljenje je minimalno. Ako je uzborkana i valovita, površina se jako povećava, a time i hlapljenje CO2.
Ako te je strah da će ti se ribe ugušiti jer će potrošiti sav kisik u vodi, pa ga dodaješ sa pumpom, onda moraš znati da se i kisik iz zraka ne otapa kroz one balončiće koji šibaju iz raspršivaća, nego preko površine vode (baš kao i CO2). Istina je da se više kisika otopi ako je površina namreškana zbog uznemiravanja uslijed svih tih mjehurića, ali sasvim dovoljno kisika za tvoje ribe otopilo bi se i bez toga dodatnog mreškanja. Istovremeno , puno manje dragocjenog CO2 ostalo bi u akvariju i puno su veće šanse da će bilje dobro uspijevati.