Kolovoz 07, 2025, 21:17:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Potpuna početnica u svijetu akvaristike :)  (Posjeta: 9966 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Natasa_p

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Potpuna početnica u svijetu akvaristike :)
« u: Veljača 01, 2014, 20:13:32 poslijepodne »
Pozdrav dragi moji riboljupci,

evo kao što i u svom predstavljanju napisala odlučila sam se na kupnju manjeg akvarija. Čitala sam jako puno vaših postova i tema i našla jaaako puno korisnih savjeta i uputa.

E sad, znam da ovaj hobi iziskuje mnogo truda i vremena, i zato bih htjela odabrati ribice koje su jednostavne za početnike. Htjela bih akvarij koji ne moram čistit svaki drugi dan i slično, a opet da nije prevelik jer nemam u stanu mjesta za njega.

Razmišljala sam o stavljanju crnog šljunka, par ukrasa i eventualno dvije hladnovodne ribice (crni teleskop i lavlju glavu) no ako imate neki bolji prijedlog samo recite. Svi savjeti su dobrodošli.

Ako će se radit o zlatnim ribicama onda ne bih pravo bilje već umjetno, a ako će biti tropske onda bi možda dvije- tri prave biljke.

Evo niže ću staviti link akvarija kojega bi ja kupila.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.0e2fba8e98b64ae081c1f4496cb785a3.aqua-szut-aqua-4-start-akvarijski-set-60x30x30cm-4mm-11w-54l.aspx

Nisam sigurna ima li ovaj akvarij pumpu za zrak, pa ako nema kako da ju stavim?

Čitala sam i o procesu cikliranja tako da ću i to napraviti prije stavljanja ribica. Ako ima još nešto bitno molim Vas da mi kažete kako bi mi ribice duže živile i bile zdrave.

Hvala unaprijed svima  :heart:

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: Potpuna početnica u svijetu akvaristike :)
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2014, 20:23:08 poslijepodne »
pa kupi akvaeij,stavi podlogu,uli vodu,pali filter i grijac i u tri tjedna cikliranja imas vremena pitat sto te zanima...
pumpu za zrak mozes staviti na poklopac i crijevo za zrak koje je spojeno na rasprsivac zraka stavis u vodu sto blize dnu
Totalna Steta

Offline Natasa_p

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2014, 20:30:35 poslijepodne »
Stavit ću još par linkova sa stvarima koje sam mislila kupiti pa dajte svoje prijedloge ili kritike :)

Ne znam možda sam u nečem pretjerala, možda nešto još fali pa vas molim za vaše mišljenje. Još bih vas molila za pomoć oko odabira marke proizvoda za akvarije, kupila bih sve u pet centru jer mi je to blizu stana pa vidim da ima raznih proizvođača, a ne znam koji su među boljima.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.ee791ac516804d78897535ef6a7663eb.flamingo-aquaclean-6in1-visenamjenski-akvarijski-cistac-sa-6-funkcija.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.88254280d6714270b8aedc2a7c6d06f5.tetra-mrezica-za-ribe.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.9da626cd9ecf40d1add6a942a4c22348.flamingo-akvarijski-ukras-ronilacka-kaciga-s-13x13x16-5cm.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.0f5c7b7a580e4b369736d784a2140cc6.flamingo-akvarijski-ukras-kamen-pagoda-rock-24x11-5x10cm.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.30932d24f90149e09581be072b33c5ef.karlie-akvarijski-ukras-korijen-bilje-small.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.07ea0d9e3a7e49b4b20d2a24922a0372.pijesak-za-akvarij-special-mix.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.19afe6c7f0274d6d90ca4ccd1e560327.karlie-pozadina-za-akvarij-stjene-bilje-50cm-1m.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.9ee793098e1546c99342270a8064f3d1.sera-aquatan-za-pripremu-akvarijske-vode.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.96062f9322cb47c8ab7a01f64b3add1a.tetra-easy-balance-sredstvo-za-rije-e-mjenjanje-akvarijske-vode.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.2cf341ec787b48b1bfaba2dadb57fc34.tetra-water-safe-za-zlatne-ribice-sredstvo-za-pripremu-akvarijeske-vode-100-ml.aspx (ovo ako bi se radilo o zlaticama)

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.09d034126eb84651907235eac821a207.tetra-safe-start-sredstvo-sa-zivim-bakterijama.aspx

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.6b7c29dc214a436b9c3b31cc65d145fd.dajana-test-3-u-1-ph-kh-gh-25-listica.aspx

Offline Natasa_p

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2014, 20:32:10 poslijepodne »
Hvala dzems, tako ću i napraviti, ali eto nekako volim unaprijed pitati da sam spremna :) jer bih kupila većinu stavi odmah osim ribica naravno.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2014, 20:34:53 poslijepodne »
Pozdrav Nataša i dobrodošla :zagrljaj:, za taj aq bi ti bolje bilo ići na toplovodne pošto je premali za zlatice i teleskope, preporuka s moje strane da ideš na pravo bilje, nikako plastika ( malo smo tu alergični na plastično bilje ) jer s pravim biljem aq će ti biti zdraviji i samim time lakši za održavati, s toplovodnom opcijom imaš puuno veći izbor, kako riba, tako i bilja. Baza riba i bilja ti je na raspolaganju pa ti vidi...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2014, 20:36:31 poslijepodne »
Dobrodošla :)
Probaj da izbegneš kičeve u akvaristici,npr. ronioce,kovčege,šarenu podlogu...
Da li ti je primarno da imaš ribe ili ribe i pravo bilje,pošto umetno je...:(
Enjoying cichlids...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2014, 20:40:05 poslijepodne »
Kulikuli i ja smo kucali u isti minut :)
Evo još predloga zašto je po meni bolji toplovodni:
-bolji je za početnike
-mogućnost više riba a ne dve zlatice
-divan osećaj kada vidiš da ti se ribice razmnožavaju i biljke rastu :)
To su samo predlozi,ali naravno na tebi je odluka :up:
Enjoying cichlids...

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2014, 20:40:17 poslijepodne »
Prvo stavi ciklirat akvarij samo sa hranjivom podlogom ( ako zelis pravo bilje( a bilo bi bolje i ljepse)) pa kamencice, odnosno podlogu, ukljuci filter, rasvijetu, grijač i sve i cekaj mjesec dana da se ciklira, a postepeno razmisljas o ribicama i svemu, vjeruj mi, promjenit ces misljenje u meduvremenu jos 100 puta ;)
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2014, 20:41:29 poslijepodne »
I da, da ne zaboravim, dobro dosla, i sretno!!! :D 8) :zagrljaj:
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline Natasa_p

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2014, 21:04:30 poslijepodne »
Hvala vam, baš ste divni svi  :kiss:

Ja sam čak i mislila pravo bilje, ali sam vidila kod sestrinog muža da se na biljke u akvariju hvataju alge pa sam se uplašila toga :D

Kakva je to hranjiva podloga, da li je to slično zemlji za cvijeće ili? Imate li neki link ili sliku? Eh da, koliko bi meni na tu litražu trebalo šljunka?

Meni se jako sviđaju neonke, ali su kako sam čitala teške za početnike. Htjela bih šarene ribice tj. puno boja i da su male :)

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2014, 21:08:42 poslijepodne »
Je. plastiika ti je nama ovdije :a030: prst u oko, tako da te odma upozorimo :D ( i probamo odgovoriti od toga  ;)), no naravno tvoj akvarij tvoj izbor. Nego Pera care kako je u Vojvodini, vidim gadna vas je mećava zamela !

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2014, 21:08:53 poslijepodne »
JBL aquabasis + se zove, a dovoljno ti je 2 cm debljine, imas u pet centru, ako se ne varam, kosta cca 120 kn 5 kg, da, to ti je nesto slicno, mislim da su neki probali i sa zemljom za cvijece, ali to je puno jako, dugotrajno i komplicirano za nas (mene)  :D :D :D koji se nemaju živaca sa tim zaj***** :D :D :D
A za ribice odabrat imas mjesec dana za izabirat i gledat dok ti se ciklira aq... malo u meduvremnu gledaj i proucavaj i pitaj, itd, itd...

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2014, 21:11:40 poslijepodne »
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.4f500ebda3214f30ac63752a8d72c397.jbl-aquabasis-plus.aspx
evo potrudio sam se  :D :D :D
cak je i jeftiniji od onoga sto sam ti ja rekao ;)

Offline RedFish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #13 u: Veljača 01, 2014, 21:12:14 poslijepodne »
Alge su normalna pojava kod novoformiranih akvarija. Neonkice su jako lijepe ribe pogotovo u vecem jatu ali traze stabilan i dobro zacikliran akvarij, barem 6 mj star.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2014, 21:13:09 poslijepodne »

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 01, 2014, 21:14:01 poslijepodne »
Nego Pera care kako je u Vojvodini, vidim gadna vas je mećava zamela !
Pa kod mene na Telepu je ok,ali duva najjači vetar koji pamtim!
Na ulaz u Bački Jarak su smetovi 3-5m,još se jedna cisterna prevrnula i sve zaustavila,ljudi su nastavljali peške i ostavljali automobile,a ujutro nisu mogli da ih nađu :down:
Enjoying cichlids...

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 01, 2014, 21:14:12 poslijepodne »
Hvala vam, baš ste divni svi  :kiss:

Ja sam čak i mislila pravo bilje, ali sam vidila kod sestrinog muža da se na biljke u akvariju hvataju alge pa sam se uplašila toga :D

Kakva je to hranjiva podloga, da li je to slično zemlji za cvijeće ili? Imate li neki link ili sliku? Eh da, koliko bi meni na tu litražu trebalo šljunka?

Meni se jako sviđaju neonke, ali su kako sam čitala teške za početnike. Htjela bih šarene ribice tj. puno boja i da su male :)
Male, šarene, nezahtijevne, nekako bi ti gupiji tu odgovarali

Offline Natasa_p

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 01, 2014, 21:15:09 poslijepodne »
Joooj hvala ti zox0007 :))

A koliko mi pijeska treba?? Sorry znam da vas gnjavim, ali što ću kad sam znatiželjna :))) A što da kupim od ovih gore navedenih sredstava za početak?

Hvala svima, čitam sad sve od reda  :D

Jao samo ne gupiji, njih ne volim  :-[

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Veljača 01, 2014, 21:19:35 poslijepodne »
Pozdrav!

Kao prvo obavezno pročitaj vodič na koji ti je Vlatko dao link! ;)

Kao drugo, taj akvarij iz pet centra nije najsretnije rješenje iz dva razloga, ima slabo svijetlo i ima JAKO slab filter. Nemoj se zaletit, malo pričekaj, pročitaj neke stvari. Pročešljaj oglasnik, možeš proći jeftinije. ;)

Neka te alge ne brinu, UVIJEK ćeš ih imati! ;)

Ako već mora biti taj akvarij onda ti savjetujem neku jeftiniju podlogu, nezahtjevno bilje (kojeg na oglasniku uvijek ima) i ubaciš neke živorotke u kombinaciji sa kozicama. S njima ćeš bezbolno ući u svijet akvaristike pa ćeš lako dalje.

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 01, 2014, 21:19:53 poslijepodne »
Pijeska stavis malo vise od podloge, a vidi, ja sam ti poceo ciklirat akvarij bez ijednog sredstva i super je ispalo, tako da nije potrebno, believe me ;)
A nemoj baš mene puno pitat jer sam i ja nov u tome, ne potpuno, ali medu novijima, pa se rade još posavjetuj i sa ostalima, nemoj mene drzat 100% za riječ :D ;)

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2014, 21:21:15 poslijepodne »
Ove su vala šarene ;)
Enjoying cichlids...

Offline Natasa_p

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 01, 2014, 21:23:45 poslijepodne »
PeraCar55 e te su stvarno dobre, još im samo fale šljokice da budu potpune :D :D :D koje su to???

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 01, 2014, 21:24:10 poslijepodne »
Ramirezi nisu ribe za novi akvarij! ;)

Citat:
Za razliku od velike većine ciklida, kod Papiliochromisa treba jako paziti na sve parametre vode. Ove ribe su izuzetno osjetljive na razinu nitrata, tzv. dušikov kružni tok. I malo povečanje koncentracije nitrata dovodi do bakterijskih infekcija koje su pogubne za ribe. Zbog toga je nužno imati odličnu biološku filtraciju sa čestim izmjenama dijela vode (25% tjedno). Voda mora biti vrlo mekana (4 - 5 DH) i kisela do 6.5 pH za ramireze ili do 7.5 pH za altispinosse. Budući je naša voda neprimjerena njihovom držanju, potrebno ju je omekšavati. Zbog toga se ove ribe ne preporučaju početnicima.

http://www.ciklidi.com/ciklidi/papiliochromis/ciklidi_papiliochromis.shtml

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 01, 2014, 21:26:03 poslijepodne »
Izvinjavam se zbog greške,ali to mi je bila prva pomisao za šarenu ribu ;)
Enjoying cichlids...

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 01, 2014, 21:28:26 poslijepodne »
nema frke  :up:

Nataša, iako ne voliš gupije oni su vrlo dobre ribe za upoznavanje sa akvaristikom! ;)