Srpanj 27, 2025, 13:31:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Razvoj guppy tanka  (Posjeta: 13327 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pericasubasic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
Razvoj guppy tanka
« u: Siječanj 31, 2014, 21:15:54 poslijepodne »
Evo mozda je vrijeme da predstavim svoj akvarij u ovom podforumu.
Cikliranje je pocelo 15.12. prosle godine i traje jos uvijek recimo tako(inace sam misljenja da akvariju treba makar pola godine da se pravilno isciklira).
Akvarij je diy dimenzija 100dx60sx55v,dakle vise od 300 litara,ali ne punim ga toliko jer ne zelim riskirat u rentanom stanu sa renoviranim podovima :)
U akvariju je dakle oko 230 litara vode s tim da od toga treba oduzeti nekih 40 litara kolika je zapremina unutarnjeg pregradnog filtera. Filter je napunjen spuzvom,pvc spuzvicama i narezanim buzirom. Pumpa u njemu je 500 l/h.
Podloga je 3-4 cm zemlje florabela i preko toga mljeveni sljunak iz Neretva granulacije 4-8 mm.
Tu je naravno panj koji vec mjesec i pol ne zeli sam od sebe potonuti i tu su biljke. Biljkama osim valisnerie bas i ne znam imena i jos uvijek se vecinom oporavljaju i tek trebaju pocet sa sirenjem.
Od riba su tu samo gupiji i sami bi trebali i ostati. Unutra ih je desetak komada starih oko mjesec dana i manje. Planiram ih pustit nek se mnoze i sami sebi odredjuju populaciju pa ako netko zna koliko ih smije biti u ovoliko vode uz ovaku filtraciju bio bih zahvalan.
Evo i par slika

Uvijek je suncano u Hercegovini..

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Razvoj guppy tanka
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2014, 21:17:53 poslijepodne »
A slikice?

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2014, 21:19:19 poslijepodne »
Slike zaboravio,a mozda je i bolje jer sve radim i slikam mobom :)

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2014, 21:21:05 poslijepodne »
Sada se vide.

Offline Dini

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2014, 21:36:56 poslijepodne »
Mislim da bi trebao krenuti s više gupija ako misliš ostati samo na njima, pretpostavljam da su ti gupiji vec u srodstvu ako su svi mlađi od mj dana, pa bi možda svako toliko bilo dobro da ih zamjeniš s nekime da se malo krv pomiješa. Bilo bi zgodno da dodaš i neke riba dna :)

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2014, 21:40:51 poslijepodne »
Hvala na savjetu za gupije. Pogledat cu pronaci jos kojega iz nekog drugog izvora. Ribe dna cu vjerovatno ubacit,manje jato corya.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2014, 21:48:42 poslijepodne »
Panjina je super, probaj ga prokuhati i odma iz vrele vode šibnut ga u hladnu, tad će se napunit vodom i potonut, kad se sve razraste bit će milina za gupije, jesi stavio kakvu hranjivu podlogu ?

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #7 u: Siječanj 31, 2014, 21:49:23 poslijepodne »
Jesi, promaknulo mi je :D

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2014, 22:25:44 poslijepodne »
Ma u stanu sam i nemam uvjeta da prokuham toliki panj...panj je jos supalj kroz sredinu,idealan za ancija mozda.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2014, 23:55:21 poslijepodne »
Samo pazi sa gupićima, može se kao ludi :D
02.11.2013. sam kupio 6 komada (2 mužjaka + 4 ženke iz različitih legla). Večeras sam ih pimplajući po bilju izbrojio 80!
Od toga su 3 ženke već spolno zrele, dok su ostali bebice i mališi. Sad me već polako hvata panika gdje sa njima :(

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2014, 00:35:13 prijepodne »
Treba na vrijeme znaci naci neku foru za prodaje ili poklona naravno kad to krene :?

Offline JokerST

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2014, 18:41:44 poslijepodne »
cime ih hranis, samo suha u obliku listica ili im dajes zivu?
Keep Scrolling :AkTer:

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2014, 19:10:28 poslijepodne »
Ma to su male "baje"...zasad jedu samo listice i kupit cu im tubifex crvice. Poslije cemo gledat nesto i zivo sredit.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #13 u: Veljača 01, 2014, 22:18:26 poslijepodne »

Što raznolikija hrana, to ljepše i zdravije ribice. Meni su iz dućana gupići došli izrazito blijedih boja, iako su bili spolno zreli.
Nakon 2 mjeseca prave hrane, sjaje kao neonke :up: Generacija koju sam ja uzgojio ima takve boje da je to divota.

Uglavnom, od listića miješam JBL NovoGuppy, Tropical Guppy, a za malce dodam i Tropical Microvit Hi-Protein.
Uz to im dodajem jednom tjedno Tetra FreshDelica (larve crvenog komarca) i par obroka tjedno žumanjak tvrdo kuhanog jaja, pasiranog kuhanog graška, prokuhane i nasjeckane listove zelene salate.  Jednom tjedno dodam i vitamine u kapima (Sera Fishtamin).

Offline JokerST

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2014, 23:01:09 poslijepodne »

Što raznolikija hrana, to ljepše i zdravije ribice. Meni su iz dućana gupići došli izrazito blijedih boja, iako su bili spolno zreli.
Nakon 2 mjeseca prave hrane, sjaje kao neonke :up: Generacija koju sam ja uzgojio ima takve boje da je to divota.

Uglavnom, od listića miješam JBL NovoGuppy, Tropical Guppy, a za malce dodam i Tropical Microvit Hi-Protein.
Uz to im dodajem jednom tjedno Tetra FreshDelica (larve crvenog komarca) i par obroka tjedno žumanjak tvrdo kuhanog jaja, pasiranog kuhanog graška, prokuhane i nasjeckane listove zelene salate.  Jednom tjedno dodam i vitamine u kapima (Sera Fishtamin).

opa,  :klap: moji se hrane jednom dnevevno-tetra hrana za guppye (listici) jednom ili larve komaraca i jos tropical guppy
sve u malim količinama ( normalnim) da ne pretjeraju s hranom

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2014, 09:09:09 prijepodne »
Luciano reci mi jesi ti odvajao ribe pri mrijestu ili si jednostavno pustio da se mrijesti u akvariju pa kako bude? Usput nisam bas iskusan s pripremom hrane,ali naucit ce se i to. Uglavnom idem s gupijima jer su sareni i malom ce se sigurno svidjeti kad ih bude puno u akvariju.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2014, 16:57:55 poslijepodne »
opa,  :klap: moji se hrane jednom dnevevno-tetra hrana za guppye (listici) jednom ili larve komaraca i jos tropical guppy
sve u malim količinama ( normalnim) da ne pretjeraju s hranom

Izbor hrane koji im daješ je skroz OK. Najvažnije im je miješati hranu na dnevnoj osnovi, jer sam primjetio da im svaki dan ista hrana dosadi.
Meni je bilo jako komično kad su počeli pljucati hranu :D Bila je u pitanju neka generička hrana za tropske ribice koju su čak i inače proždrljivi gupići odbijali jesti:-)

Luciano reci mi jesi ti odvajao ribe pri mrijestu ili si jednostavno pustio da se mrijesti u akvariju pa kako bude? Usput nisam bas iskusan s pripremom hrane,ali naucit ce se i to. Uglavnom idem s gupijima jer su sareni i malom ce se sigurno svidjeti kad ih bude puno u akvariju.

Prvi mrijest sam odvajao u mrijestilicu koja se učvrsti za staklo akvarija, jer sam se bojao kanibalizma. Međutim, kad su gupići u akvariju gdje se dobro jede, onda im malci opće nisu napeti. Uz to, ako imaš dovoljno bilja (posebno rogolista i mahovine), lako se sakriju od većih riba.
Kod mene su u akvariju samo gupići i stvarno nisam primjetio da odrasli tlače malce. Jedino treba paziti da ih ne povuče pumpa tj. filter. Par puta sam vadio malce iz filtera, žive i zdrave :D Kod hranjenja treba također voditi računa, jer veliki listići nisu prilagođeni malim punoglavcima, pa se muče to pojesti. Zato treba listiće smrviti da ih malci lakše uhvate ili kupiti Tropical Microvit Hi-Protein, hranu u prahu prilagođenu ribljoj mlađi.

Uglavnom, u tri mjeseca sam populaciju udeseterostručio, pa vjerujem da ne radim ništa krivo ;)

Problemi nastaju kad ih se namnoži puno, jer su onda izmjene vode i usisavanje dna otežani... zato sam i osmislio onaj ultra mali usisivač čiju izradu sam opisao u DIY sekciji foruma.

Od kuhane hrane, gupići (posebno mladi) naprosto obožavaju žumanjak tvrdo kuhanog jajeta! Samo sa time treba biti jako oprezan, jer zamuti vodu u akvariju. Treba im dodavati komadiće žumanjka ne veće od glavice pribadače ili šibice, i to jedan po jedan komad. Sutradan kakaju žuto, što moje klince oduševljava :D 

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #17 u: Veljača 02, 2014, 18:07:03 poslijepodne »
Prije sam drzao ksife u mjesovitom akvariju u kojem je bilo jako puno bilja,ali i skalara i barbusa... ipak stalno je bilo malaca i odrastali su bez ikakvog odvajanja i drugacijeg hranjenja. Tako cu i sa gupijima...mene zanima sto ce biti kad dosegnu neki odredjeni broj,hoce li recimo sami sebi broj odrzavat jer ipak ce uvijek pojesti vecinu malaca.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #18 u: Veljača 02, 2014, 22:02:36 poslijepodne »
Gupići kao i sve životinje imaju jak nagon za samoodržanjem, tako da će se prije toliko namnožiti i poremetiti ravnotežu u akvariju, nego održati broj na nekoj razumnoj razini.  Ima slučajeva da ljudi godinama imaju gupiće i množe se do određene granice, ali u većini slučajeva ljudi moraju poklanjati/prodavati gupiće koliko se namnože.

Offline JokerST

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Veljača 02, 2014, 22:20:26 poslijepodne »
a kad smo već kod guppya ( samim tim i živorotki općenito ) danas sam unio u aq jos 3 molly ribe. 2 su manje veličine guppya ali jedna je dosta velika i jako agresivna prema svim drugim ribama. jeli to zbog razlike u veličini? odvojio sam je u drugi aq  dok ne smislim rješenje. prijedlozi?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #20 u: Veljača 02, 2014, 22:24:05 poslijepodne »
Ta velika je sigurno ženka, i može biti da joj mužjaci dosađuju. Tako je bar kod gupića koji su stalno napaljeni ;)

Evo što kaže wiki:
"Mužjaci, kao i velike ženke, znaju biti agresivni prema ostalim ribama, ali ih nikada ne povrijede. Mogu se držati sa svim miroljubivim vrstama"

Offline JokerST

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Veljača 02, 2014, 22:28:10 poslijepodne »
hvala vratiću ju u aq

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2014, 12:38:01 poslijepodne »
 :klap:

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2014, 13:46:31 poslijepodne »
Panj vec skoro puna dva mjeseca ne zeli potonut iako je sad malo poslusniji tako da sam skinuo onu veliku kamencinu s njega,sad ima manji teg. Bilo me i frka pomalo onolikog kamena kraj stakla...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #24 u: Veljača 03, 2014, 20:57:06 poslijepodne »
Jesi li ga prokuhavao?
Obično pomaže kad ga šokiraš toplo-hladno. Znači, kuhaš i kuhaš, pa ga tako vrućega baciš u kadu i poliješ ledenom vodom, pa opet u lonac na kuhanje. Ja sam tako 5-6 sati maltretirao mopan i potonuo je kao Titanic :D