Kolovoz 07, 2025, 12:43:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koliko riba u akvarij od 54 l?  (Posjeta: 12019 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline outsider

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Koliko riba u akvarij od 54 l?
« u: Siječanj 30, 2014, 22:04:23 poslijepodne »
Postavio sam ovo pitanje svakome tko ima akvarij i u svakom shopu gdje sam ušao i nisam dobio nikakav konkretan odgovor. Zna li itko?  :)

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Koliko riba u akvarij od 54 l?
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2014, 22:16:52 poslijepodne »
Ovisi koje vrste stavljas

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2014, 22:18:34 poslijepodne »
Pa ako si im postavio ovakvo isto pitanje kao i ovdje nisi ni mogao dobiti konkretan odgovor.Informacija koja bi pomogla bi bila da navedeš kojih riba?

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2014, 23:45:08 poslijepodne »
Živih najviše 27 malih od jedan centimetar ili jednu veliku, al da nije veča od 27 cm sa repom. :n046:
Sardina iz konzerve stane pun racku. :clown:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2014, 14:25:23 poslijepodne »
Kao što su ti već napisali, zavisi koje ribice su u pitanju, ali i koliko je star akvarij. Pametno je postepeno uvoditi ribice, a ne lopatom od jednom ;) 

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 12, 2014, 19:12:55 poslijepodne »
Nemam baš iskustva s forumima pa nisam skužio da ste mi odgovorili :-/
Vjerovatno je prekasno za to pitanje koje sam postavio, moja je zamisao bila staviti dva jata malih riba i nešto čistača, međutim kako sam kupio akvarij svima je bilo fora pokloniti mi ribe tako da sam na kraju završio sa 10 neonki, 6 udovica, 6 guppyja, 6 krijesnica, 6 crnih udovica, 2 ancistrusa, 2 sijamska algojeda, 2 corrydorasa pande i 2 elegansa, 2 kulija, 4 kozice i dva puža :-)
Negdje sam pročitao i nekoliko ljudi mi je to reklo da se čistači ne zbrajaju u ukupan broj riba. Da li je to istina? Ako je tako onda imam 34 ribe.
Pozdrav i hvala vam na odgovorima :-)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Veljača 12, 2014, 19:15:20 poslijepodne »

Negdje sam pročitao i nekoliko ljudi mi je to reklo da se čistači ne zbrajaju u ukupan broj riba. Da li je to istina? Ako je tako onda imam 34 ribe.
Pozdrav i hvala vam na odgovorima :-)

a cuj, to ti je kao da kazes da se mala djeca ne racunaj u broj stanara jednog stana ili sobe. dakle - totalna glupost.

a riba imas previse, jos ako nemas kvalitetnu filtraciju, tesko ce to ici.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2014, 19:18:34 poslijepodne »
To je taman za još jedan takav akvarij.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2014, 19:24:42 poslijepodne »
I mislio sam da je previše ali ne baš toliko previše. U međuvremenu sam osim riba dobio i jedan akvarij od 75 l ali bez filtera, sad muku mučim da odlučim koji filter pa kad to riješim preselit ću sve skupa u taj veći.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2014, 19:28:08 poslijepodne »
Još bolje bi bilo da ih raspodjeliš u ta dva akvarija.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2014, 19:50:36 poslijepodne »
O tome nisam ni razmišljao. To čak ne bi bilo ni loše, samo ne znam gdje bih držao toliko akvarija :-)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2014, 20:47:48 poslijepodne »
Čekaj samo da ti se počnu gupići razmnožavati :D
U svakom slučaju, to je pre-previše ribica, posebno ako je akvarij novoformiran.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 12, 2014, 20:58:47 poslijepodne »
Akvarij je star mjesec dana, nije baš da se razumijem ali ribe su dobro, barem mi se tako čini :-) gupiji se neće razmnožavati jer su samo muški, ako uspiju kupit ću najveći akvarij samo za njih :-D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #13 u: Veljača 12, 2014, 22:25:36 poslijepodne »
To je ipak onda novoformirani akvarij.

Mijenjaj redovito vodu, dobro usisavaj dno i ne pretjeruj sa hranjenjem ribica. Ne bi bilo loše povremeno sa testovima provjeriti bar nitrite.

Sent from my PAP4500TDUO using Tapatalk

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 12, 2014, 23:39:08 poslijepodne »
Ne hranim ih previše, nisam mjerio ali mislim da im dajem manje od čajne žličice hrane jednom dnevno. Do sada sam zbog sadnje bilja i useljavanja riba stalno nešto čačkao po akvariju pa sam tako i mijenjao vodu, otprilike 10l tjedno. Da li je to previše? Moram li usisavati dno čak i ako imam toliko čistača?

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2014, 23:57:19 poslijepodne »
Na toliko riba mijenjaj barem 20% tjedno, ako ne i 35%. Dok je sve jos novo, bit ce ok, ali kroz mjesec-dva moglo bi biti svasta.

Obavezno usisavaj i podlogu s tolikim brojem riba, cistaci ce pojest kakvu klopu nadju, ali ne jedu otpad. A otpada s toliko riba ima puno, bez obzira sto ga ne vidis golim okom prije nego krenes uzburkavati podlogu.

Luciano, ako se ne varam, ti si negdje napisao fini tekst na temu usisavanja, mozes izvuci upute da covjek zna sta i kako?

Pozdrav,
Viktor

P.S. Outsider, imas mozda neku vezu za nabaviti veliki akvarij od 150-200 litara po nekoj pristojnoj cijeni?

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2014, 00:21:53 prijepodne »
Da imam vezu već bih je potegnuo :-) gledao sam na njuškalu oglase pa sam vidio da tamo ima svašta, bili su mi zanimljivi neki po narudžbi, ali vidim da to ništa nije baš povoljno.
Prije dva dana sam kupio nekakav žuti usisavač za dno :-) koliko često se to radi?

Hvala na savjetima :-)

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Veljača 13, 2014, 07:15:30 prijepodne »
Ne hranim ih previše, nisam mjerio ali mislim da im dajem manje od čajne žličice hrane jednom dnevno. Do sada sam zbog sadnje bilja i useljavanja riba stalno nešto čačkao po akvariju pa sam tako i mijenjao vodu, otprilike 10l tjedno. Da li je to previše? Moram li usisavati dno čak i ako imam toliko čistača?

10 litara tjedno nije previše, možeš komotno i 15, ipak je to puno riba u malom prostoru. Usisavanjem rješavaš sav otpad sa dna koji ti ni jedan "čistač" neće očistiti. Glavni čistač si ti, a ne ribe. Pitanje je uopće koliko i dobiju corydorasi uz tolike ribe...
Ja bi ti preporučio da njima daješ nekakve tabletice, višak hrane im nebi trebala biti osnovna prehrana. Vidim imaš 2+2 corydorarasa, bolje bi bilo da su 4 ista jer su to jatne ribe i trebalo bi ih biti barem 5 komada.

I da, svakako bi trebao napraviti neku reorganizaciju jer je pitanje kako će to funkcionirati na duže staze....

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #18 u: Veljača 13, 2014, 08:50:56 prijepodne »
Ne znam kako vi, ali ja u 45 litrenom akvariju, koji realno ima oko 35-38 l vode, svaki tjedan promjenim 10 litara. Nekad davno dok sam imala veći, mjenjala sam samo 10%.

Offline Desiderata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #19 u: Veljača 13, 2014, 09:24:38 prijepodne »
Ja na 100l (mozda 90l, nisam sigurna koliko ga punim) vode mijenjam onu jednu kantu od jupola na kojoj pise da je 15l, znaci 15%. Ali imam 25 riba ukljucujuci i cistase, sto je puno manje nego kod tebe. Kod svake promjene prodjem i dno. Filter je tetra ex700 (do 250l podnosi iako nekako sumnjam da bi to filtriralo kako treba na 250l)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #20 u: Veljača 13, 2014, 09:47:38 prijepodne »
Kod mene u 72 litre (stvarnih 60-tak litara) ima sigurno 50-tak ribica (kod gupica se taj broj nikada nezna tocno), tjedno promjenim 15 litara vode uz usisavanje dna. Samo sto sam ja stavio vanjski filter namjenjen akvariju do 300 litara koji moze to uredno filtrirati i nikakvih problema niti uginuca nemam.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #21 u: Veljača 13, 2014, 16:41:08 poslijepodne »
Luciano, ako se ne varam, ti si negdje napisao fini tekst na temu usisavanja, mozes izvuci upute da covjek zna sta i kako?

Misliš na mali DIY usisivač? Evo linka:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91954.0

Inače, Outsider i ja smo u sličnoj situaciji :D Mali akvarij, puno riba i veliko neiskustvo ;)
Ja sam to (za sada) riješio češćim usisavanjima, svaki drugi dan sa malim DIY usisivačem. Izgubim po usisivanju 1-2l vode, ali to je beznačajno s obzirom koliko riblje kakice izvučem. Jednom tjedno zamjenim ~15 litara i za sada je po testerima voda OK. Doduše, akvarij ima skoro 4 mjeseca, pa se već ustalio.

Općenito sam skužio da veliki usisivači (imam kineza "Boyu") nisu dobri za male akvarije. Dok se čovjek okrene, on istankira 4-5 litara vode i šaku šljunka X-(
Uz to, teško je u 40-50 litara akvariju pimplati sa velikim usisivačem, posebno ako ima dosta bilja i puno ribica. U sekundu se radoznala ribica nađe u usisivaču. Jednom kad budem imao 200-300 litara, onda će i veliki usisivač biti u funkciji, a za sada se igram sa malim.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Veljača 13, 2014, 23:30:41 poslijepodne »
vidim da baš i nema pravila, svatko mijenja drugačije, u međuvremenu sam nabavio kanistar od 12 litara, to je nešto više od 20% vode pa ću probati tako. imam veliki sera usisivač a napravit ću i ovaj mali, nečistoćama je došao kraj :-) šta nisu cory čistači? tj. šta ne jedu oni nečistoće sa dna akvarija?

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #23 u: Veljača 13, 2014, 23:41:20 poslijepodne »
Ovisi kako definiraš nečistoće,oni jedu ostatke hrane ali govna i ostalu prljavštinu ne.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #24 u: Veljača 14, 2014, 02:54:54 prijepodne »
vidim da baš i nema pravila, svatko mijenja drugačije, u međuvremenu sam nabavio kanistar od 12 litara, to je nešto više od 20% vode pa ću probati tako. imam veliki sera usisivač a napravit ću i ovaj mali, nečistoćama je došao kraj :-) šta nisu cory čistači? tj. šta ne jedu oni nečistoće sa dna akvarija?

Mala digresija: 12litara može biti i 30% količine od 54l akvarija :D
Pod pretpostavkom da su vanjski gabariti akvarija 60x30x30 moraš uzeti u obzir debljinu stakla (5-6mm), debljinu supstrata+šljunka, zračni prostor (razmak od površine vode do vrha stakla)  i volumen koji zauzmu kamenje, panjevi i sl.
Kod mene ispada da mi u 54l akvarija stane malo više od 40 litara vode (59x29x25 = 42,7l - 2 kamena - panj = cca 42l).
(12 litara vode x 100)  / 42 litara = 28,5%
Ovo je posebno važno kod doziranja raznih lijekova, vitamina, prihrane za biljke i sl.