Kolovoz 10, 2025, 08:50:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Najezda puževa i algi  (Posjeta: 1174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mariuci

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Najezda puževa i algi
« u: Siječanj 23, 2014, 15:55:29 poslijepodne »
Bok ljudi,

nova sam u akvaristitci, do sada sam mučila  :-[ moju zlaticu u kugli od 3 litre. Tako sam je dobila i trebala su mi 3 mj da skupim pare za bolji smještaj za nju.
Uglavnom, sada imam akvarij od 25l http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.7e4d3e04b8214a81877be517da287930.aqua-sutz-aqua-4-kids-akvarijski-set-cetvrtasti-40x25x25cm-4mm-11w-25l.aspx sa svim što ide u paketu jer me čovjek u pet centru uvjerio da je to najbolji omjer uloženog i dobivenog.

Na dno sam stavila krupniju podlogu, šljunak u prirodnoj boji i po sredini jedan kamen na kojem je živa biljka, zaboravila sam joj ime, mislim da je nešto na a ali uglavnom, neka koja ima deblje listove i može suživjeti sa proždrljivom zlaticom.

Sutra bi trebao biti 14 dan cikliranja akvarija i planirala sam Šimu ubaciti u novi akvarij no prije nekih 5 dana sam smanjila protok na filteru i zraku i odmah primijetila da u akvariju već imam dva stanovnike, puževe! Prvih par dana sam im se veselila, računala sam, ok, valjda sam ipak nešto dobro napravila kad su se oni pojavili, pogotovo kad su se krenuli množiti. No danas sam primijetila da je dno akvarija i listovi biljke puno njihovih govanaca i naravno, zaključila da to nisu ti famozni puževi čistaći već neka vrsta koja bi se valjda trebala zvati posranci! Jutros sam otišla ponovno u pet centar sa slikom puža i rekli su mi da su to u biti nametnici i da bi ih trebalo ukloniti iz akvarija jer se nenormalno množe.
Također sam primijetila tanki sloj algi po šljunku za koji mi se isto čini da mu nije mjesto u akvariju no u pet centru su mi rekli da će se to riješiti kada ubacim ribicu i ako smanjim period kada držim uključenu lampu.

Tako da mi je u planu, kada se vratim s posla doma, pokupiti te puževe koliko ih se bude dalo uloviti, počistiti dno akvarija sa usisavačem, izvući 1/3 vode i doliti novu (ako budem dodala destiliranu, trebam li onda dodavati i ona sredstva za kondicioniranje vode prije?) i sutra ubaciti Šimu.

No nekako mi se čini da ta voda baš i nije nabistrija, valjda su je ti puževi prilično zagadili.. jučer sam i filter očistila i bilo je dosta nekakvog mulja na njemu (šistila sam ga u vodi iz akvarija, naravno bez ikakvih deterdženata). Imate li neki savijet što bih još trebala učiti i kako da akvarij pripremim da mi voda nije već u startu tako nekako.. bljakasta?? Mislim, nije mutna ali nije baš ni kristalno čista.
Ja bih najradije izvadila sve iz njega, oprala šljunak i vratila 1/3 stare vode + 2/3 nove i zaciklirala možda još dan-dva.. nadam se da će Šime još toliko izdržati u svom okruglom zatvoru.. Što vi mislite??

Također sam htjela danas kupiti i puža jabučara no u pet centru u Zagrebu ih nemaju, imate li neku preporuku gdje da ih tražim??

Hvala unaprijed na odgovorima!   

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Najezda puževa i algi
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2014, 17:24:21 poslijepodne »
Nemoj sada ništa dirati po akvariju.Za te puževe nabavi puža Helenu, on uživa u uništavanju istih.Osim toga nisu štetni jedino ih nije lijepo vidjeti kada se namnože.Helena će to srediti. Ovaj akvarij je bolje rješenje od kugle ali i on je malo tjesan.Kada si
već kupovala trebala si uzet bar 40 litara.Razlika u cijeni je zanemariva.Čidi me kako je to promaknulo stručnjacima u
trgovini gdje si kupovala.Sve mi se čini da će taj filter što ide u kompletu biti preslab.Šimu možeš odmah ubaciti unutra
jer je voda u akvariju sigurno bolja nego ona u kugli.Biljčica ti je Anubias i dobar je izbor uz Šimu.

Offline vidopulos

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2014, 20:52:56 poslijepodne »
Za 10 kn u istom ducanu vise si mogla kupiti juwel  akvarij od 54l :/ ali mozda ti je taj prevelik. Nadam se da ces uspjet staviti stvari pod kontrolu i sretno :)

Sent from my HTC Desire X using Tapatalk

Offline mariuci

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2014, 14:57:09 poslijepodne »
Hvala ljudi!

da, juwel je isto bio opcija ali sam u zadnji čas skužila da nemam kud s njim, polica na koju je stavljen akvarij je 50cm, taj juwel je mislim 60cm širine. I prodavač mi je rekao da s ovim manjim ide kompletna oprema a da bi za juwel još trebala kupiti pumpu za zrak ili filter, ne sjećam se više i grijač.. mada, grijač koji sam dobila s ovim akvarijem je još u kutiji jer je u akvariju i tako pre toplo, oko 24 stupnja.

Gdje da nabavim Helenu, u pet centru su imali samo neke toplovodne prugaste puževe..

Nadam se da će Šime izdržati u ovom akvariju barem godinu dana, do tada ću valjda smisliti neko bolje mjesto, hebiga, teško je u 37 kvadrata u kojem živi dvoje odraslih i jedno dijete uglaviti neki veći akvarij..

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2014, 15:26:40 poslijepodne »
Zlatnu udomi a od ovog aq napravi toplovodni,problem riješen i svi sretni i zadovoljni !

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2014, 15:43:24 poslijepodne »
Helene možeš povoljno nabaviti od kolega na forumu  :up: