Kolovoz 14, 2025, 23:41:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: molim pomoč oko RO uređaja  (Posjeta: 2727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • ufo 880
molim pomoč oko RO uređaja
« u: Siječanj 20, 2014, 18:53:15 poslijepodne »
Pozdrav, molim vas ako mio netko može pomoči oko RO uređaja.
dakle radi se o nekakvom Ro uređaju sa oznakama na filterima AIC-10 i AIP-10, nemam nikakva uputstva za puštanje u pogon.
RO je kupljen na forumu rabljeni i stajao je duže vrijeme bez upotrebe.
Neznam koliko je vode izfiltrirano i u kakvom su stanju filteri.
Pitanje:
1. dali postoji postupak čišćenja filtera i membrana prije puštanja u pogon
2. postoji li nači da utvrdim u kojem je stanju dobivena voda iz uređaja
3. ima li tko ideju gdje pronači rezervne kartuše kodnas u Rvatskoj
4. dali bi pomogla nekakva dezinfekcija uređaja recimo alkoholom da ubijem možebitne bakterije prije upotrebe

pomagajte.
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: molim pomoč oko RO uređaja
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2014, 19:00:55 poslijepodne »

Pitanje:
1. dali postoji postupak čišćenja filtera i membrana prije puštanja u pogon
2. postoji li nači da utvrdim u kojem je stanju dobivena voda iz uređaja
3. ima li tko ideju gdje pronači rezervne kartuše kodnas u Rvatskoj
4. dali bi pomogla nekakva dezinfekcija uređaja recimo alkoholom da ubijem možebitne bakterije prije upotrebe

1. Ne bas.
2. Naravno, tds metar, i izmjeris vrijednost filtrirane vode.
3. Bez tocne oznake proizvodjaca i modela tesko, iako, sediment i au filter su manje vise standardni, cak su i membrane za vecinu ovih jeftinih osmoza istih dimezija,gustoce, tako da mozes reci da su univerzalne.
4. ni slucajno.

Na tvom mjestu, ja bih to u smece, i uzeo si novu osmozu. zasto? Ako je stajala duze vremena, velika je vjerovatnost da se membrana osusila. A to nije dobro, najcesce. drugo, nemas pojma koliko je vode proslo kroz nju, naravno moze se to izmjeriti, ali opet. Dalje, na oko sve moze biti ok, ali odakle znas da nije kakva brtvica ili nesto osteceno-puklo-nedostaje?

Trece i najbitnije, uzmi najgori scenarij - membrana je ostecena, filteri su dali svoje, tds je prevelik, itd.... Sediment filter cca 70-80kn. Au isto tako. Membrana 250-300kn (ovisno koja bi ti pasala). Dakle, 400-500kn troska i ulaganja, a za te pare imas novu novcatu osmozu, s garancijom i svime.

Ne zelim reci da ta osmoza ne valja, nije upotrebljiva ili slicno, samo zelim reci da razmislis o ulaganjima i onime sto ces dobiti. Ja se nebih s time zezao.

I naravno, najbitnije pitanje - a za sto bi ti sluzila osmoza? Odnosno, sto ocekujes od nje, jel to za slatku ili slanu vodu.......

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2014, 19:07:16 poslijepodne »
nazalost znas kakva je situacija u hobijima za sto manje love sto vise dobiti.(i ponekada nadrljati)
osmoza je kod mene i moram probati nekaj napraviti, budem je spojio i budem videl dal kaj pušta i kakve su vrijednosti na izlazu.
mislim da nije na suhome jer dok ju okrečem vidim da malo curka voda iz kablovinja.
a kako da rijesim dezinfekciju misliš da nebi mogao sa malo alkohola ili octa ,i onda dobro isprati

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2014, 19:13:49 poslijepodne »
naravno da mozes, ako hoces unistiti membranu.

kakve su te bakterije spopale, sto bi dezinficirao. nema potrebe. ako hoces probati, tds metar je sve sto ti treba. Spoji, napravi par litara, to baci, ponovi, izmjeri i znat ces na cemu si. Ovisno o potrebama, tolerirat ces visi ili nizi tds, iako ni on u stvari nije neko mjerilo, jer on samo pokaze koliko ima u vodi, a ne i cega sve ima u vodi.....

Da, sediment filter i au mozes doduse "isprati" vodom iz pipe, pod pritiskom, znaci spojis kompletno osmozu, a onda rastavis prvi segment (vjerovatno sediment filter) na izlazu i pustis vodu. Ponovis za au.

Ali, nikako nemoj membranu na ovaj nacin ispirati, do membrane nebi trebalo doci ni klora ni nicega iz vode, zato sluze 2 predfiltera.

Ovako po slici, mislim da bi ti tu odgovarali svi zamjenski dijelovi s aquilli osmoze, imas na aquashopu sve potrebne zamjene.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2014, 19:17:42 poslijepodne »
ok budem probao isprati ovako kako si rekao. kaj je ta membrana tak osjetljiva ,moje viđenje je smo čisto mehaničko filtriranje osmozom pa si nemrem prispodobiti kako bi je mogao oštetiti npr. alkoholom.
no dobro kak kažeš budem probao napraviti.
služila bi za slatkovodni biljni akvari.
imas još koji savjet vezano za osmozu? pošto vidim da si tu doma

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2014, 20:42:11 poslijepodne »
a sto mehanicki filtriras osmozom?

google, prouci,i to je to. savjet ne, odrzavaj je, redovito mjenjaj sediment i au, da sto je moguce vise produzis zivotni vijek skupoj membrani i to je to.

Offline Microsorium

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2014, 23:12:04 poslijepodne »
u velikom srednjem ti je membrana. na izlazu bi trebao biti jedan prigušivač. njega skineš i pustiš da voda teče par minuta. ako je membrana prljava onda će ti voda biti smeđa i vidjet ćeš mulj. kada postane bistra zatvoriš vodu i ponovo pričvrstiš prigušivač. to radiš nakon … hm teško je reći, ja svoju tako operem svakih 200-300 ili više RO vode (što znači: barem 4x više ukupnog prosjeka)

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2014, 01:00:24 prijepodne »
sve u svemu trebalo bi voditi racuno o kolicino dobivene ro vode da se za kada plaviti membranu.
imam pitanje vezano za jeftinije kineske membrane kakva su iskustva oko trajnosti i kvalitete?
radi se o  vontron marki membrane dosta je povojna.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #8 u: Veljača 06, 2014, 22:38:08 poslijepodne »
opet dižem temu ako ima tko iskustvasa vontron membranama neka se javi.
također danas mi došlo paketom pred filter i aktivni ugljeni filter od lika iz hrvatske koji se time bavi. cijena je najpovoljnija dosada ,a pitao sam na dosta mjesta i to čak da se i ne isplati naručivati iz vana.
pitao sam ga ima i membrane vrlo povoljno pa ako koga interesira pošaljem na PP.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2014, 23:10:20 poslijepodne »
Moze i meni pp da vidim
Ja sam neki dan promijenio filtere,i platio ugljeni 55kn,i sedimenti 77kn
Sad bi trebao samo provjeriti vodu da vidim dali je sad opet sve ok

Inace sam nasao neku osmozu sa mineralizatorom i svim novu za 560kn,sa tim da meni mineralizator niti ne treba
A onda mijenjanje filtera za nju bi me ispalo ispod 100kn,sto je stvarno isplativo,i mislim da cu ici na nju
Ali cekam pp pa da vidim ima li ista povoljnije