Eto ovako....mali akvarij, što akvarij sa 112 litara i veliki ciklidi...što malavi ciklidi i jesu.....to ne ide zajedno. Ipak treba imati u obziru, da mali akvarij traži od nas više pažnji i još veču odgovornost jer je manji ekosustav teže održavati na nivoju negoli veči. Sad malavi ciklidi...svi znamo da oni imaju neku dužinu i to mi i čekamo...a jel se ko pita oče li ciklid dostiči svoju dužinu u za njega neadekvatnom akvariju...e pa neče...i umesto da uživamo u ciklidima mi patimo..
Za mali akvarij adekvatni su mali ciklidi...ne treba uzeti neke raritete, prvo se akvarista neka susreče sa školjkašima, i to su zahtevni ciklidi, uradi jim akvarij kako oni vole i ima du živa, ipak akvaristika je hobi gdje se uživa a ne muči i pati...dobro ima i ciklida zapadnoafričkih, koji takodjer ne trebaju veliki akvarij.
Svaki akvarij jeste cjelina za sebe i svaki ciklid nije za svaki akvarij...neka to bude jasno...ko mi ako nam noga 45 ne možemo je staviti u čizmu broj 40..isto je sa ciklidima. Samo ne znam što se toliko forsira neke ciklide...Ciklidistika je utrka na duge staze...treba da se pristupi polako, odlučno i svojim mogućnostima i na kraju če se u hobiju i uživati.Mislim, da ima na forumu nekolicina akvarija takve litraže sa ciklidima...naravno odgovarajučih..i što se malo ne potraži, pogleda, sine li neka ideja i eto...
U ciklidima se uživa