Znam da se već o ovome pisalo na-široko-i-na-debelo no neke stvari mi još uvijek nisu kristalno jasne pa bih zamolio ovdje konkretan savjet...

Terarij je trenutno u izradi, 120x60x69 odnosno unutarnji gabariti 110 širine, 54 dubine i 65 visine. Izrada gornje,donje i zadnja ploča je od iverice (bijeli javor) dok su bočne stranice od stakla 8mm (ujedno su i nosive) Naprijed je, naravno, klizno staklo 6mm sa ventilacijskim otvorima u donjim kutevima. Drugi dio ventilacije je na vrhu bočne stranice, u sredini. U donjem Na donjem dijelu je alu. pregrada 4cm koja drži pijesak prema napred. U gornjem dijelu je okvir ( cca 5 cm manji nego površina plafona) koji služi za sakrivanje svjetlosti lampa u okolni ambijent terarija. Izgleda - OK. Osnovna zamisao je da se donekle uklopi u dnevnu sobu..... No to nije problem.
Problem mi je tehnička specifikacija grijačih tijela i njihova učinkovitost...
Dakle :
Lampa '' spotica'' je u načelu obična halogena ''reflektorka'' i može se kupiti u bilo kojem centru (baumax/haus... ) ???
UVB lampa je spec. lampa sa zračenjima potrebitim za neke vrste guštera ??? i mora se kupiti baš takva...
Koja visina i jačina lampe bi pasala na moj terarij, ima li tu nekakav postupak ili jednostavno stavim lampu da svijetli prema ''sunčalištu'' i odmičem istu dok ne izmjerim cca 40°C i to je to ??? bi li 75W bilo dovoljno ??
UVB lampa - služi ujedno i za rasvjetu ?? Što staviti da ima dovoljno svijetla za ove moje dimenzije. Plan je bio jednu '' šparnu UVB sijalicu'' staviti na sredinu stropa terarija. Hoče li biti premalo svijetla ? ili da se ide sa neonkom od cca 1m ( ne bih htio preterivati). Neonka radi u običnoj armaturi ? (ballast (+starter))...
Trebali li još koja dodatna lampa ??
Što preporučujete za dodatno podno grijanje ? Foliju, plošni grijač ili grijače žice , a da je jeftinije jer mi je predviđena lova pri kraju. Što se tiče grijača, termostata trenutno nemam pa da li ovi grijači postižu nekakvu svoju radnu temperaturu koja je u granicama prihvatljivosti ili obavezno treba staviti i termostat ( za sada ga nemam kao niti grijač, pa pitam predostrožnosti radi)
Evo, toliko, ako tko zna odgovore.... slušam.. (čitam)