Lipanj 21, 2025, 21:04:53 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koi ribnjak i ribnjak za plivanje  (Posjeta: 59637 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline branko007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Odg: Koi ribnjak i ribnjak za plivanje
« Odgovori #125 u: Lipanj 30, 2014, 11:45:57 prijepodne »
to bi mogao prijavit u svoj grad , možes dobiti Nagradu grada ( u kojem jesi) , za najljepši vrt i okućnicu. :D :D :D

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #126 u: Lipanj 30, 2014, 13:25:31 poslijepodne »
to bi mogao prijavit u svoj grad , možes dobiti Nagradu grada ( u kojem jesi) , za najljepši vrt i okućnicu. :D :D :D

Županije prijatelju županije!! Grad je premali za njega  :D  :AkTer:

Offline krzljavi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #127 u: Lipanj 30, 2014, 13:34:35 poslijepodne »
svaka čast ovo je vauuuu

Offline tblake

• Punopravni član
  • Dob: 51 Lokacija: Lipovljani
« Odgovori #128 u: Srpanj 01, 2014, 19:43:23 poslijepodne »
Evo jedan mali video od danas.

Sinu i meni ribice jedu iz ruke  već odavno pa je htjela i supruga probati kakav je to osjećaj.
Hranjenje Koia:

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #129 u: Srpanj 01, 2014, 19:53:17 poslijepodne »
Prelepi su,skidam kapu,svaka čast! :up:
Enjoying cichlids...

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #130 u: Srpanj 02, 2014, 12:29:21 poslijepodne »
I jako je važno da su pitomi. Do godine će većina njih jesti iz ruke. ;)

Offline vijeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #131 u: Srpanj 02, 2014, 13:40:04 poslijepodne »
Nemogu shvatiti kako vam je ono jezerce čisto ja svoje čistim dvaput godišnje i stalno je prljavo i lopoči mi propadaju
 -? -? ;)

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Srpanj 02, 2014, 14:41:17 poslijepodne »
Vijeko, imao sam prije obični blatni ribnjak sa konzumnim šaranima gdje se sve rješavalo sa vapnenim mlijekom i modrom galicom.

Ovakvo jezero imam od 10. mjeseca prošle godine i relativno sam neiskusan u svemu tome. Međutim poznanik iz Slovenije mi je rekao da je najjednostavnije napraviti
jezero tako da se iskopa 20-ak cm dublje te da se nasipa riječni šljunak koji služi kao stanište za mikroorganizma/bakterije.
To sam i napravio i nalio sam EM bio mikroorganizme.
Kada mi krene alga ( voda počne zeleniti) upalim UV lampe ( ja imam 2 kom od 110 W) i to je to.

Kolega Koiman ( koji je za mene autoritet po pitanju jezera i koia) je pametno rekao da postoji jedno pravilo kod vrtnih jezera.
 A to je da nema pravila !

Kod nekog je ovako, kod nekog onako i sve dok priroda ne odradi svoje dešavaju se problemi.
Naravno, ponekad smo u mogućnosti pomoći prirodi ili je malo ubrzati.

Pogledaj prvu stranicu ove moje teme, moj 4. post i slike na njemu. Osobno sam vidio 2 takva jezera i mogu reći da funkcioniraju.

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #133 u: Srpanj 02, 2014, 18:30:50 poslijepodne »
Postoji tekucina koja se sipa u vodu i stvara zastitni sloj na povrsini vode i tako sprecava nastanak alga ( nikada je nisam isprobao tako da neznam dali funkcionira), ali opet da lopoci propadaju to mi malo cudno...recimo imam sitnije lopoce to mi ribice redovito rashebu narocito kada se mrijeste, pa bude vijanja, bjezanja itd. , neznam dali rezes listove lopoca , jer tako moze lopoc propasti, jer ako ti se voda prlja imam dojam da ih rezes da ocistis, ja pokupim onaj koji otpadne iako sestrin pas Boxer, malo malo zavrsi u njemu, pa mi povadi sve sto moze, obozava lotose, pojeo mi je jedno 7 manjih.... E da sad sam se sjetio ove godine mi je teta premjestila lopoc na plici dio i imala je problema sa vodom jako joj se zamutila itd... tako da je vec bila mjenjala vodu..., ali uglavnom morati ces jedan dio po dio popravljati dok nedođeš do toga u cemu je problem jer ih moze biti hrpa....

Ja imam problema, voda mi isparava kao luda, ono nevjerujem, u tjedan dana padne 10-tak cm.....  gledajuci gore slike htio sam ja napraviti duplo veci, hahahaha ali bemu moram prvo bunar napraviti jer bude plakanja, hahahahahhaha

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Srpanj 02, 2014, 21:18:22 poslijepodne »
E da samo da ispravim kolegu gore, po slikama koliko vidim nije stavljao šljunak nego batudu, kao i ja, batuda je samo kamenje iz šljunka, jer ako stavis sljunak posto ribe vole kopati po dnu mogle bi ti dici prasinu (sipinu) pa zamutiti vodu, a i napuniti filter pa bi ga morao puno cesce cistiti...

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #135 u: Srpanj 03, 2014, 08:47:00 prijepodne »
Može li objašnjenje što je šljunak a što batuda ?

u zadnjih 4-5 godina sam utrošio oko 3 000 m3 ( tri tisuće kubika !!!) šljunka i agregata granulacije od 0 ( od nule) do 100 mm kao i batude, nasipnog kamena,
stijenske mase, kamenog odsjeva od peći ... ili kako god proizvođači i distributeri takvog materijala nazivaju svoje proizvode ... i mislio sam da znam razliku ...
Materijal sam vozio iz kamenoloma, sa Save, Drave, Une ...

Primijetio sam na forumu da su i druge kolege zbunjene što je što pa molim objašnjenje oko razlike ...

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Srpanj 03, 2014, 15:57:54 poslijepodne »
Razlika je u tome sto imas stroj separator u koji se ubacuje sljunak i iz njega na jednu stranu izlazi sipina a na drugu kamen (batuda) isto kao kod tucanika imas recimo najcesce u prodaji imas od 0-30, 0-60 i od 30-60 taj 30-60 dobiva se isto kroz separator na jednu stranu  ispada od 0-30 a na drugu 30-60 itd....

E da ta stjenska masa (tucanik) to je kamen od stjene, njega koriste vecinom za nasipavanje cesta , stave geotekstil(filterplasticu) da se ne pomjesa sa zemljom, onda tucanik.....

A naziv agregati se koriste za sve rasute terete (pijesak, sipina , šljunak itd...)
recimo sipina ti je agregat ( 0-4), tako da imas recimo rijecna sipina od šljunka i kamena sipina od stijena....

da ja nisam radio sa time nebi ni ja znao, to je isto, rekao si da imas limarsku radnju, ako se dobro sjecam i da kazes koliko si ribica napravio, svi bi te cudno gledali jer neznaju :) sada sam ih zbunio, hahahahaha

Eto sada valjda malo jasnije :)
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2014, 16:09:41 poslijepodne od erorr »

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Srpanj 03, 2014, 23:50:47 poslijepodne »
E da zaboravio sam napisati (ovo je za tblak-a) vidim da Filip007 ako nisam fulao ime na slikama (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=95709.0) ima kamenje koje ti trazis pa ga ono vijaj :)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #138 u: Srpanj 04, 2014, 14:55:08 poslijepodne »
Lijepo kolega, kad ce otvorenje da se ponapijemo ko ljudi i zaplivamo sa koiima?  :star:

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Srpanj 06, 2014, 21:00:20 poslijepodne »
to bi bil doživljaj :up:

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Srpanj 10, 2014, 07:40:39 prijepodne »
Lijepo kolega, kad ce otvorenje da se ponapijemo ko ljudi i zaplivamo sa koiima?  :star:
Ma evo, otvorenje samo što nije, još da organiziram pojaseve za spasavanje i spasilačku službu za ove što piju pa onda plivaju  :D :D :D

Evo da se javim, kiša neprestano otežava i prekida radove na potoku, ali zato smo aktivni na drugim "frontama".
Danas bi trebao biti gotov skimer za bazen te slijedi raspoređivanje i sadnja bilja te puštanje vode do gornje razine.
Već se kupamo na veliko iako još nije napunjeno do kraja.

A evo i par slikičica:

1. ove godine kod mene prvi puta procvjetali lotosi ( Nelumbo Baby yelow).
2. nakon prvog straha da su mi se opet naselile babuške, mlade zlatice su počele mijenjati boju. Strašno su pitome, kad plivaš    one su svuda oko tebe, grickaju te,  ... dopuštaju da ih uhvatiš u ruku, igraju se .... nevjerojatan doživljaj
3. ubacili smo automatski usisavać na dno koji skuplja otpalo lišće (jer skimer još nije u igri) i održava vodu čistom

Iako razina vode nije dovoljna da gravitacijski filteri budu još u funkciji, voda je čista i bez toga, samo se zadnjih par dana uz rub pojavilo nešto zelene končaste koju ćemo "izgrabljati" van.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #141 u: Srpanj 10, 2014, 18:06:54 poslijepodne »
Cudno mi izgledaju lotosi bez zracnog lista. Moze biti da im je duboko pa stabljika jednostavno ne moze drzati list iznad vode, sto nije slucaj kad se biljka sadi plitko.

Offline khodalic

• Punopravni član
« Odgovori #142 u: Srpanj 10, 2014, 20:08:37 poslijepodne »
Cudno mi izgledaju lotosi bez zracnog lista. Moze biti da im je duboko pa stabljika jednostavno ne moze drzati list iznad vode, sto nije slucaj kad se biljka sadi plitko.

Baby Yellow je patuljastog rasta pa treba nešto pliću vodu!
« Zadnja izmjena: Srpanj 10, 2014, 20:12:03 poslijepodne od khodalic »

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Srpanj 10, 2014, 20:16:37 poslijepodne »
E ja sam ga onda utopio .... kanta je smještena na 150 cm dubine.
Ovih dana punim bazen do kraja, tj. dižem nivo za još 65-70 cm.
Da li je problem ako ga, s obzirom na dužinu listova, premjestim nakon toga u plići dio?

I koju dubinu mi možete savjetovati?

Offline khodalic

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Srpanj 10, 2014, 20:29:06 poslijepodne »
Da li je problem ako ga, s obzirom na dužinu listova, premjestim nakon toga u plići dio?

Lotos baš ne podnosi kolebanja u vodostaju tijekom vegetacije, al pošto je zdrav, probaj ga polako stavljati sve pliće i pliće. Ako ga potopiš, zbunit ćeš ga na jedno vrijeme, dok se ne prilagodi, ipak je on patuljasti! ne bi htio ići u off topic....
slika govori više (lijevo su patuljasti, Green Maiden i Baby yellow, a desno su srednjeg rasta lutea i velikog rasta Caroline Queen
patuljasti dubina vode max 50 cm veliki 150 cm... sorry na off-u.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #145 u: Srpanj 10, 2014, 21:42:27 poslijepodne »

Nek me khodalic ispravi ali mislim da ga *moras* premjestiti u plici dio ako namjeravas dici nivo vode, jer lotus za razliku od lopoca, nema sposobnost produzivanja peteljki listova. tj. kad list ode pod vodu,  to je to. Ja bih ga podigao tek toliko da listovi budu u poziciji kao sto su sada a slijedece godine, ako zelis zracne listove, stavi ih plice. Moji su inace u 10-15 cm vode

Offline khodalic

• Punopravni član
« Odgovori #146 u: Srpanj 11, 2014, 11:25:34 prijepodne »

Nek me khodalic ispravi ali mislim da ga *moras* premjestiti u plici dio ako namjeravas dici nivo vode, jer lotus za razliku od lopoca, nema sposobnost produzivanja peteljki listova. tj. kad list ode pod vodu,  to je to. Ja bih ga podigao tek toliko da listovi budu u poziciji kao sto su sada a slijedece godine, ako zelis zracne listove, stavi ih plice. Moji su inace u 10-15 cm vode
Majstor je u pravu! Kod lotosa nema sekundarnog rasta listova kad se otvore. Nisu ko lopoči, koji se kad se potope i spuste dublje, postojeće listove potopljene, za 2 dana izduže do površine vode!

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Kolovoz 13, 2014, 13:41:19 poslijepodne »
malo zastala tema , vjerojatno zbog kise, a mene bas zanima potok, jer na jesen (ovisi o malim ribicama) planiram malo prosiriti jezerce ( a i zbog toga sto mi je pas upao pa probio foliju, grrrrrrrr) pa sam u dilemi za potok....i da jel zna netko jel ima i gdje kod nas folije sire od 8metara?  nebi je bas lijepio ....

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Ožujak 19, 2015, 06:58:59 prijepodne »
Prije svega sretan imendan ( a možda i rođendan) svima koji ga danas slave  :a015:

Vidim da su filteri vruća tema ovih dana pa da olakšam malo muku svima kojima je frka da li cijev treba odrezati 10 cm manje -više, ukopati kantu malo pliće ili dublje ...
e kad naiđete na takvu dilemu i ne znate što bi, sjetite se mene, mog filtera od 16 metara kubnih sa 180 kilometara polipropilenske špage kao bio medija, nasmijte se i
shvatit ćete kako u biti je vaš problem jednostavan ...... jer bitno je samo da žubori !!!!
Ako ne napravite dobro od prve, pa šta ..... napravit ćete drugi put, treći ako je potrebno .... u tome i je čar.

Evo krenuli smo u generalno proljetno čišćenje ( 2 čovjeka 3 dana posla) i puštamo ga danas u pogon .... Uglavnom svaku od komora smo očistili, biomedij izvadili van, dobro ga oprali...
Usput smo oslobodili preko 80 koića koji su završili u njemu. Danas se radi jedna dodatna mrežica koja će u buduće sprečavati koiće da dođu do filtera ....

Uglavnom, poanta ovog posta je da bez obzira na posao koji imate sa jezercom, na 10 tačaka mulja koji svojim miomirisom baca u nesvjest, na sve probleme koji se uz
put pojavljuju ..... sve se to isplati i na sve zaboravite kada priđete ribnjaku a ribe između 5 ljudi prepoznaju baš vas, priđu vam, jedu iz ruke a drugima neće ....
I to je to ...... ne odustajte od svojih nauma ....

Par slikica u prilogu da vidite kako je to izgledalo ...

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #149 u: Ožujak 19, 2015, 08:30:03 prijepodne »
svaka časta na trudu i svemu što radite ... molim da se i ubuduće stavljaju slike radova  :) !!!