Srpanj 19, 2025, 19:19:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: novi akvarij  (Posjeta: 4852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ilje

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
novi akvarij
« u: Siječanj 13, 2014, 23:54:24 poslijepodne »
 pozz svima
imam u planu napraviti novi akvarij d 100 x v 50 x s 45
naravno ovo prvi put radim pa imam pocetnicka pitanja  -?
dali je dovoljno staklo debljine 10mm i trebam li radit pojacanja i na kojim mjestima ?
koji silikon je najbolji i koliko tuba trebam ?
i naravno koja je cijena stakla od 10mm po m2

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Odg: novi akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2014, 08:02:36 prijepodne »
pozz...
staklo 10 mm ti je dovoljno za tu litražu, možda češ trebati staviti gornja pojačanja ako če ti se pokazivati trbuh, ali s 10 mm staklom i na tu dimenziju akvarija nebi trebalo uopće biti trbuha..primjer- ja imam takvih dimenzija od 8mm i imam samo jedno gornje pojačanje koje veže prvu i zadnju stranicu i sve je super več 2 godine..
kod mene u vg cijena 10mm stakla po m2 s brušenjem je 380kn a 8mm 280kn..
silikon koji trebaš, barem ga ja koristim i nikada snjime nisam imao problema je ceresit 23, na njemu ti piše da je za akvarije i nacrtana ti je riba na ambalaži, tebi treba jedna tuba i jedna rola krep iliti pik trake, cijena je 30 kn i traka 4kn.
u mojoj izradi mi je pomogao kolega s foruma "bura", a čovjek ti je staklar i možda ti je dobro da se snjim dogovoriš oko akvarija..

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2014, 13:42:29 poslijepodne »
hvala na odgovoru kod mene je u slav.brodu 235 kn + pdv m2 od 10mm  + 15 kn brusenje po duznom metru
jos nesto kad budem narucivo staklo  posto sam planiro sirinu 45 cm znaci bocna stakla bi trebo mi rezat na 43 ako se ne varam ?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2014, 17:30:52 poslijepodne »
ovisi da li misliš na unutarnje ili na vanjske mjere. pretpostavljam da znaš da okomita stakla idu oko dna a ne na dno
aqua tools ne računaju s tim  >:(

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2014, 19:33:07 poslijepodne »
cek cek kako mislis oko dna zar je ovo neispravno ?

dimenzije sam mislio vanjske ne nutarnje

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2014, 20:51:14 poslijepodne »
evo naso sam na ovoj str http://www.aqua-art.org/clanak/Lepljenje-%28pravljenje%29-akvarijuma-54.html
znaci svejedno je dali ljepim na dno ili okolo
Citat:
Oko dna ili na dno (večita dilema)

U poslednje vreme sve je manje i manje akvarijuma koji se lepe na dno. Zbog sve veće težnje da se akvarijumi dovedu do savršenstva, lepljeni na dno gube bitku.
Naime, pri naknadnom ukrašavanju samolepljivim trakama, akvarijumi lepljeni oko dna ne daju otpor ukrašavanju, dok akvarijumi lepljeni na dno imaju veliki manu u premošćavanju dela staklo-silikon-staklo.

Ako se pitate koji akvarijum od ta dva načina lepljenja je jači, odgovor je podjednako. Podjednako ako su lepljeni kako valja i ako su postavljeni na idealno ravnu policu.
Međutim, ako nisu lepljeni kako valja ili ako su postavljeni na neravnu policu može doći do problema kod oba tipa. Na neravnoj polici, akvarijumu lepljenom na dno lakše pukne prednja strana, dok akvarijumu lepljenom oko dna ume da pukne dno ili da se razlepi. To već ne zavisi od jednog faktora i ne mora da bude pravilo.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2014, 21:26:13 poslijepodne »
nije neispravno.

stvar je ukusa i estetike vise nego iceg drugog. akvarij ljepljen oko dna ljepse izgleda, nema spojeva stakla s prednje strane gledano.

sto se cvrstoce tice, ako je dobro zaljepljen, svejedno je.

iako ti ne savjetujem da to ljepis sam, posebice ako nemas nikakvih iskustava u ljepljenu akvarija.

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2014, 21:43:04 poslijepodne »
hvala na odgovoru
pa nisam nikad ljepio al gledam na yt tutoriale mislim da nebi trebao biti problem
e sad sam u dvoumici dali da stavljam odmah pojacanja  ?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2014, 22:11:59 poslijepodne »
a gledaj, ja gledam na yt kako mineri razminiraju polje, ali to ne znaci da bih ja to isto mogao uspjesno napraviti.  :D :D :D

s toliko nedoumica, ja ti svakako ne savjetujem da to sam ljepis. nije to samo namazati silikon i spustiti staklo, ima tu puno caka koje naucis praksom, kako bi to bilo zaljepljeno onako kako treba, i sigurno.

ali ako bas hoces, pojacanja ljepis prva, dan ranije. sutradan, kad se ojacanja zaljepe, ljepis akvarij. mislim, mozes ih ljepiti i naknadno, ali ovako je jednostavnije i urednije.

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2014, 22:24:10 poslijepodne »
jbg valjda necu bit bakzus pa ne zaljepit dobro  :D u ostalom uvjek postoji prvi put svi su kroz to morali proc i ja sam na redu hehe :D

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2014, 22:30:12 poslijepodne »
 ;)
Totalna Steta

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2014, 22:43:38 poslijepodne »
97,9x45  dno     ovdje ti je manje 21 milimetar radi debljine stakla 20 mm  1 mm silikona
  45x50   bokovi dva komada
100x50    prednja i zadnja stranica

dakle sve ljepis okolo dna,najprije jedan bok i napunis one boce od 5l od destilirane vode s koe ti drze taj bok koji si zalipia
zalipis drugi bok i boce stavis da ga drze,zalipis jednostavno prednju i zadnju i aqv. gotov.
Totalna Steta

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2014, 11:24:53 prijepodne »
Imam akvarij 100x55vx60s,zbaci slicnih dimenzija. Staklo je 10 mm i nikakva ojacanja nisam stavljao,trbuha nema nigdje. Jedino sam zalijepio aluminijski L profil po kutevima 20x20 mm radi svake sigurnosti. I jos da kazem da sam ga sam zalijepio bez icije pomoci i prethodnog iskustva i evo drzi dvije godine da kucnem u drvo. Jedino sam se zezno sa ovom pik trakom sto nisam tu foru znao.

Uvijek je suncano u Hercegovini..

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 15, 2014, 16:04:17 poslijepodne »
e jesi ga ti ljepio oko dna il na dno ja jos odlucujem koji nacin da odaberem vidim vecina idu okolo a meni se na dno cini jednostavnije

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #14 u: Siječanj 15, 2014, 17:58:13 poslijepodne »
Lijepio sam oko dna...kao sto neko napisa oba nacina su dobra ako se dobro zalijepi,ali ja bi uvijek lijepio oko dna. Samo paz dimenzije stakla dobro da izracunas,to je prvo i najbitnije.

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 15, 2014, 18:15:08 poslijepodne »
dimenzije sam racuno preko Aquarium Glass Thickness Calculator on racuna po nacinu ljepljenja na dno

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #16 u: Siječanj 15, 2014, 18:25:15 poslijepodne »
To sam izracunas,nikakvi ti kalkulatori ne trebaju. Odredi sebi dno. Zatim bocne stranice iste sirine kao i dno i visine koliko zelis. Zatim za prednju i zadnju stranicu dodas na duzinu dna jos dvije debljine stakla i ja bi licno dodao dva milimetra za silikon iako kolega dzems kaze jedan milimetar. I prvo lijepis bocne pa dvije duze i sve bez problema.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #17 u: Siječanj 15, 2014, 18:29:46 poslijepodne »
što je sloj silikona tanji, spoj je jači, ali to najviše ovisi o točnom rezanju stakla, tj staklaru.

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #18 u: Siječanj 15, 2014, 19:26:39 poslijepodne »
Ma da...nece to nijedan staklar odrezati sto posto tocno. U svakom slucaju da ne znam tko lijepi ja ne bi stavio akvarij u kucu bez pojacanja u vidu ovih L-ova,cini mi se sto posto sigurniji akvarij i plus ne trebas brusit staklo,barem po meni...ali ima tu puno iskusnijih sigurno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 15, 2014, 22:58:12 poslijepodne »
što je sloj silikona tanji, spoj je jači, ali to najviše ovisi o točnom rezanju stakla, tj staklaru.

tako je. a rezanje stakla ovisi o majstoru, ali i debljini stakla. sto je staklo deblje, teze se lomi (logicno), pa onda rez nije pod pravim kutom, vec ga treba dobrano brusiti, a to opet ako nije dobar majstor, ili radi rucno, moze ispasti svakako.

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 15, 2014, 23:55:38 poslijepodne »
hvala svima na savjetima
e sad ajmo koji bi filter bio dovoljan za ovaj akvarij ?
dal je moguce vako nesto kod nas nac ? http://www.techntoy.com/SunSun-HW-303B-External-Canister-Sterilizer/dp/B00896IILA

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 16, 2014, 00:02:41 prijepodne »
naravno da je moguce.

obicni vanjski filter+uv lampa. imas u trgovini, iako je proizvodjac boyu, a ne sunsun. ista stvar.

ali cemu to? prekupo. nepotrebno, i sve ostalo. vanjski filter svakako a koji, ovisi o novcaniku. za malo para nije los izbor haqos, a na tu litrazu ce raditi odlicno. o filterima je pisano toliko toga, svako ima nekog favorita,a u biti nema loseg izbora, prema tome,ako je vanjski filter, poznati(ji) proizvodjac, fulati nemozes.

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 16, 2014, 00:14:14 prijepodne »
gledo sam sad kod mene u brodu ima samo u oskaru FILTER VANJSKI BOYU FEF-230A 600 kn to je preskupo a protok je 800l na ebay duplo bolji od tog mogu uzet za istu lovu bemu pitu dokle ce nas vise derat sa tim cijenama

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #23 u: Siječanj 16, 2014, 00:20:44 prijepodne »
ima nas u brodu "dosta" akvarista,koji su na forumu..
mozda netko ima vanjski filter viska,a dobit ces ga za manje novca..
a obrati i pozornost na oglasnik,mozda netko prodaje ili bude prodavao filter koji tebi bude odgovarao..
a imas vremena,jer jos nisi akvarij poceo raditi..
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 16, 2014, 00:33:50 prijepodne »
ma zemo tek je u planu mozda iduci mjesec krecem u izradu zato gledam da pripremim sve sto je potrebno sad sam naso ovaj SunSun HW302 protok 1000 l to mi je sasvim dovoljno na ebay cijena 43eura vjerujem da ovdje necu nac jeftinije samo moram se jos raspitat dali je bucna pumpa buka mi smeta u pm  :D