Srpanj 27, 2025, 14:58:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: CO2 spojen na izlaz unutrasnjeg filtera  (Posjeta: 1734 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lausanne

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
CO2 spojen na izlaz unutrasnjeg filtera
« u: Siječanj 05, 2014, 17:31:47 poslijepodne »
Konacno sam zamjenila unutrasnji filter, sa vanjskim i mislim si mozda ostavim ovaj stari u akvariju i tamo di izlazi voda nataknem crijevo iz boce di radim CO2. (kvasac i secer).Probala sam i vidim da filter razbija CO2 u sitne mjehurice, ali oni odmah odu na povrsinu i valjda se nista ne otopi. TO ne moze, tako jel da, ili?:)
ajde pls pomagajte i dajte mi neku ideju kako da rijesim taj CO2 dok si ne budem mogla priustiti bocu. ovjde sam malo vec pisala o tom nasem akvariju :) https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=88732.msg859094#msg859094

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: CO2 spojen na izlaz unutrasnjeg filtera
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2014, 18:01:15 poslijepodne »
a da probaš napraviti ovo?

ili
« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2014, 18:06:27 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline PretaHr

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Šumećani, Ivanić Grad
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2014, 19:27:25 poslijepodne »
Poštedi se muke i kupi ljestve vrijede svake lipe :)
Eksperimentirao sam sa silikonski i kamenim rasprsivacima i isto sa pumpom na taj nacin, a ljestvama rijesit otapanje posto je put ljestvama duug prema povrsini a u isto vrijeme rijesis i problem brojanja mjehurica.
lp
HR- Ivanić-Grad - Šumećani

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 05, 2014, 20:42:29 poslijepodne »
ok ovo moje ne valja.:) ajmo dalje, citala sam dosta po forumu sve te teme i temice o CO2 i ono sto mi nije jasno je koja je to razlika izmedju neakvog difuzora koji razbija CO2 na jako male mjehurice i nekog drugog koji stvara jako male mjehurice jer na kraju ti mjehurici ionako zavrse na povrsini i odu papa, odnosno ne otope se u vodi.
VAljda bi bilo najbolje namjestit takav neki atomizator ispod nekih ljestvi i onda se ti sitni mjehurici ulove na te ljestve i ostanu dugo u vodi i tak se otope. Jel to princip; cim manji mjehuric i cim dulje u vodi? ili ima i onaj dio slaglalice cim duze u vodi mjehuric, ali u nekakvom gibanju(strujanje vode)  pa se onda tako bolje otopi?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 05, 2014, 21:06:50 poslijepodne »
da, puno malih mjehurića koji su toliko dugo u vodi dok se potpuno ne otope. nije toliko riječ o veličini koliko o površini kontakta - puno malih ima daleko veću površinu od jednog velikog mjehurića, iako u oba slučaja sadrže istu količinu plina.

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 05, 2014, 21:22:52 poslijepodne »
ok. ALi hoce se ti mali mjehurici otopiti i ako se npr. uhvate na list i tako stoje ili se tope samo ako ima nekakvo strujanje, mjesanje vode?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 05, 2014, 22:45:46 poslijepodne »
otopit će se ako ne isplivaju. naravno da miješanje vode pomaže i to jako. brzina topljenja ovisi o zasičenju, mjehurić će se brže otopiti ako na njega dolazi sveža voda koja nije zasićena plinom. ako voda oko mjehurića stoji, dio uz mjehurić je zasićen više od okoline, i treba proći vrijeme da se ta povišena koncentracija difuzijom rasporedi u ostatak akvarija.

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 05, 2014, 23:32:21 poslijepodne »
Marko, a kako rade te ljestve? Kako pomazu da se CO2 otopi?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2014, 00:08:32 prijepodne »
prvo, mjehuriću treba puno duže da se popne jer je sporiji i prolazi puno duži put , a drugo - maglovito se sjećam da kako mjehurić klizi po ljestvama tako ostavlja trag co2 na stijenki što se odmah otopi. ljestvama treba par sati da se uhodaju za ovo drugo.

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2014, 00:12:26 prijepodne »
JBL Proflora Taifun jel ovo mogu spojit na bocu sa kvascem i secerom?
i odi spavat sutra je radni dan :)))

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 06, 2014, 00:40:34 prijepodne »
mozes. Ali kvasac ti ima jednu nezgodnu nuspojavu a to je da ostavlja neku ljigu iza sebe cak i ako imas separator. I nakon par dana ce ti se to sakupiti i dogodit ce ti se da mjehurici zaglave u tome. I u ljestvama i u ovom JBLu a i tlaka je to za cistiti.
Onaj mali atomizer se meni pokazao daleko najucinkovitiji i sa njime ima daleko najmanje posla oko odrzavanja. A prosao sam svasta od tih stvari.......

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 06, 2014, 08:15:02 prijepodne »
ali kako taj atomizator zadrzava mjehurice u vodi? Rasprseni mjehurici su mali, ali opet idu na povrsinu i odu van, ili su mjehurici toliko mali da se stignu otopit dok ne dodju do povrsine?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 06, 2014, 10:26:41 prijepodne »
a gle, dio ti uvijek ostane neotopljen i jedini nacin da to rijesis je reaktor. Ali to te ne bi trebalo brinuti, CO2 je jeftin  :D
Meni se ovaj mali atomizer pokazao kao najbolja varijanta. Mozes ti probati i sa filterom za cigarete ili ono sa spricom, sto je isto OK ali se relativno brzo zacepi zbog te ljige zato jer i filter i one blazanice povuku vlagu pa se sve skupa brzo zacepi. To se dogodi i sa ovim malim atomizerom ali ja sam ga u 4 mjeseca do sad cistio jednom. A filter ili blazinice su mi trajale 5-10 dana i nakon nekog vremena postane zamorno stalno paziti na to.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 06, 2014, 11:54:09 prijepodne »
Dok ne resis difuzor (a i meni se cini da je ovaj mini atomizer OK) po meni bi trebala skinuti sve kosarice viska sa Eheima, gurnuti ga na dno akv i preko njega rastvarati CO2. Lagano ces se prebaciti na nesto drugo kad se odlucis i kupis.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Siječanj 06, 2014, 12:34:33 poslijepodne »
Ja osobno sam probao sve diy varijante za šečer i kvasac i za sada mi se najbolje pokazalo baš topljenje preko malog filtera kojeg sam usmjerio prema dnu i postavio sam ga ispod spray bara koji je isto okrenut prema dole tako da mislim da je ovaj sistem jedan od boljih barem što se tiče kvasca i šečera to je naravno moje zapažanje,

lp !

Offline lausanne

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Siječanj 07, 2014, 13:34:41 poslijepodne »
ha vidis vidis, ajde da je ipak nesto sto sam se ja dosjetila ok. :) Kako kaze zlibrka (boze koji nick:)) skinula sam sve komore sa filtera i spustila ga skroz na dno akvarija i stavila ga kraj biljki i sad te biljke love te sitne mjehurice i tako to. :) Pa cemo vidjeti. Mislim da cu probati kupiti neke ljestve, a onda kad dodjem pameti neki atomizator. Ne mozete me spasiti od mojih pogreski. :)) hvala puno, lijepi pozdrav iz Lausanne

Offline dezi23

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 13, 2014, 16:56:16 poslijepodne »
Ja koristim DIY CO2 reakcijom limunske kis. i sode(kineska instalacija) i kameni difuzor (mogu brojati mjehuriče u njemu) koji sam stavio jako blizu dna uz unutarnji filter i stvaraju  mi se dosta sitni mjehurići i nemam problema držati CO2 u zelenom, a mješavina mi je dosta za nekih 14 dana. Inače imam akv. od 54 lit. i biljke dobro napreduju, a anubias mi je i procvao prošli tjedan.