Kolovoz 04, 2025, 23:52:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problem  (Posjeta: 5124 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: problem
« Odgovori #25 u: Siječanj 02, 2014, 16:37:50 poslijepodne »
Da li bi mi htio reci koju si ti stavljao sol u akvarij ja sam stavio obicnu tuzlansku,vidio sam u aqua shopu da imaju od tropice da nju kupim ili je ova ok i koliko cesto stavljam tu sol u akvarij,svaki put prilikom izmjene vode jednu malu zlicicu ili cesce

Svakako da je ta od Tropice bolja, i ako nije skupa, možeš je uzeti.

Inače, za ovakve hitne slučajeve i tuzlanska je sasvim OK, osim što je jodirana. Međutim, tolika mizerna količina joda neće smetati.
Ja se sad mislim uzeti nejodiranu morsku sol, jer gupići ipak žive u boćatoj vodi uz more, pa mi logika kaže da je morska nejodirana sol najbliža situaciji u prirodnim staništima.

Sol možeš dodavati kod promijene vode, ali ne po cijelu žličicu, nego onoliko koliko si vode promijenio. Znači, ako si zamijenio npr. 30% vode, dodaj trećinu žličice.

BTW, ako si iz Splita, javi mi, jer imam kući testove 6u1, pa da ne trošiš bezveze.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #26 u: Siječanj 02, 2014, 16:49:46 poslijepodne »
bas ti hvala, nazalost nisam iz Splita iz Zagreba sam...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #27 u: Siječanj 02, 2014, 17:02:08 poslijepodne »
Valjda će se naći neka dobra duša u blizini da ti pokloni 2-3 trakice ;)
Ako kasnije u akvarij budeš dodavao ribice koje ne podnose sol, onda naravno dalje ne soliš vodu i napraviš dobru izmjenu vode.

Inače, evo što kaže jedan uzgajivač Guppy ribica o soli i ostalim parametrima vode:

http://dianasaquatank.tripod.com/id13.html

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Siječanj 02, 2014, 17:25:06 poslijepodne »
hvala ti na linku...nadam se da cu imati vise srece

Offline Mirokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
  • Ribe su zakon!
« Odgovori #29 u: Siječanj 03, 2014, 18:31:54 poslijepodne »
Znam kako ti je, i ja sam imao puno problema sa ribicama ( naježim se kada se sjetim koiko truda i novca me koštalo ). Ništa se ne može riješiti preko noći, ali dečki su ti dali super savjete. Drži ih se i nadam se da će sve biti OK. Sretno

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Siječanj 03, 2014, 21:56:54 poslijepodne »
hvala vam na podrsci, nadam se da ce biti sve ok...

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Siječanj 03, 2014, 22:03:21 poslijepodne »
mozete mi jos reci da li da svakodnevno dodajem safe start bakterije ili...

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #32 u: Siječanj 03, 2014, 22:34:07 poslijepodne »
Nema potrebe za svakodnevnim dodavanjem.Dodaju se prilikom izmjene vode.Kada se akvarij isciklira i ustabili
više nema potrebe da se uopće dodaju.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Siječanj 03, 2014, 22:43:37 poslijepodne »
znaci da sada ne stavljam do sljedece promjene vode, a kada promijenim vodu 20 posto na tu kolicinu stavljam safe start bakterije

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #34 u: Siječanj 03, 2014, 23:13:06 poslijepodne »
Nema potrebe za svakodnevnim dodavanjem.Dodaju se prilikom izmjene vode.Kada se akvarij isciklira i ustabili
više nema potrebe da se uopće dodaju.

Pošto znam da imaš puno više iskustva od mene, jedno pitanje:
Akvarij mi se ciklirao skoro 40 dana... od tada je bez problema u pogonu cca 3 mjeseca. Još kod djelomične izmjene vode dodajem dobre bakterije i to na količinu zamijenjene vode. Znam da dobrim bakterijama (konkretno, riječ je o SafeStart) ne mogu predozirati akvarij, a čuo sam da je kao dobro prvih par mjeseci dok akvarij ne sazri dodavati bakterije?! Je li to samo proizvođačka patka da trošimo novce, ili ima istine u tome?

'bem mu miša maloga, toliko su me isprepadali da sam kupio pola zoo dućana... po testerima 6u1 voda je savršena, ali se bojim onoga zločestog NO2 k'o crnog vraga -?

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Siječanj 08, 2014, 12:04:12 poslijepodne »
molim opet pomoc, malena je prije pet dana kupila jednu gupicu da gupica koju ima u akvariju ne bude sama, cetiri dana je bila zivahna nije pokazivala nikakve znakove bolesti i dana sam ju nasao na dnu akvarija uginuti, sta da radim .....

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #36 u: Siječanj 08, 2014, 12:35:49 poslijepodne »
normalno je jela ?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #37 u: Siječanj 08, 2014, 12:37:57 poslijepodne »
 :'( To je uvijek moguće u novom akvariju. U kakvom je stanju sad voda? Miris vode, zamućenost, temperatura?
Koliko si često mijenjao vodu?

Ovako napamet je uvijek teško reći što je pošlo krivo... da li je u pitanju loša kemija u akvariju, šok kod ribica...
Znam za slučajeve da je u savršenom akvariju tek kupljena ribica nakon par dana uginula?!

Pravilo je dok se problematični akvarij ne stabilizira, da se pričeka sa unosom novih ribicama.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Siječanj 08, 2014, 13:15:46 poslijepodne »
voda nema jak miris i to od onog trenutka kada sam stavio od tetre nitrate minus, voda nije zamucena, temperatura je 26  stupnjeva, promijenio sam je prije tocno sest dana...kako to da kada sam stavio novu ribicu u akvarij normalno se ponasala, jela je nije nikakve znakove bolesti pokazivala

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #39 u: Siječanj 08, 2014, 13:25:39 poslijepodne »
Možda je baš u pitanju ribica koja iz dućana nije došla u najboljem stanju. Kako se ponaša gupica koja je od ranije u tanku?
Jesi li ih previše hranio? Da li je hrani istekao rok (oprez, jednom sam kupio hranu kojoj je 2 mjeseca istekao rok!) ?

Pošto je 6 dana voda u akvariju, danas opet usisavaj dno, zamjeni 30-40% vode i dodaj dobre bakterije.
I da se ponovim, kupi test 5u1 ili 6u1... meni su tek nakon testiranja vode neke stvari bile jasnije. Znam da je to opet trošak od 100+ Kn, ali bolje i to, nego da ribice stalno ugibaju, a ti ne znaš gdje je problem.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Siječanj 08, 2014, 13:36:08 poslijepodne »
a nisam vidio nikakve znakove na ribici, prije bih rekao da je sa ribicom bilo sve ok, sta se tice hrane hranio sam ih dva puta dnevno, rok na hrani pise do 2016. godine. danas i mislio promijeniti dio akvarijske vode i normalno staviti dobre bakterije, ali posto mi se to desilo sa ribicom odgodio sam to za sutra, a sta se tice testera zvao sam aquashop i testeri od easy life ce doci tekar sljedeci tjedan...
sada kada sam zvao aquashop covjek mi je predlozio da u akvarij stavim 15 mg bivacin praska na 10 l vode da je to sredstvo jako ucinkovito kod uginuca gupija...sta mi vi predlazete

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #41 u: Siječanj 08, 2014, 15:17:04 poslijepodne »
Od testera (bar u Splitu), najjeftiniji je JBL-ov, 50 trakica 118kn, dok su najskuplji Tetrini, 20 trakica 121kn?! Tako pazi da te ne oderu.
Djelomičnu zamjenu vode je dobro napraviti odmah nakon uginuća ribice i dodati EasyLife FluidMedia (FFM).

Bivacin (koji je AFAIK 2009. bio povučen iz prodaje) je antibiotik i ne znam kako bi on pomogao. Uginula ribica nije pokazivala znakove bolesti (otvorene rane, končasti izmet i sl.) da bi liječio antibioticima jednu ribicu koja je ostala. Naime, nakon stavljanja antibiotike tj. nakon terapije  bi trebalo staviti u filter aktivni ugljen da veže na sebe ostatke lijeka. Neki savjetuju kod bolesnih gupića i sok gnječenog češnjaka koji također ima antibiotsko djelovanje.
Prošvrljaj malo po forumu, ima dosta recepata sa češnjakom.

Ako se ona stara ribica ponaša normalno tj. ne pokazuje znakove bolesti (uzima hranu, ne sakriva se, pliva...) ja se ne bi zamarao antibioticima.
Samo ti zamjeni vodu, dodaj malo soli i FFM-a, a nakon što nabaviš testere ćeš vidjeti što je pošlo po zlu.   

BTW Volio bi kad bi temu pročitao i netko iskusniji...
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2014, 15:20:09 poslijepodne od Luciano »

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #42 u: Siječanj 08, 2014, 15:25:28 poslijepodne »
za sada ova moja gupica ne pokazuje znakove bolesti, jede, pliva. ne sakriva se ispod panja, jednostavno non stop je u pogonu...sta se tice testera njima se krecu cijene aquili test set 5 u 1 cijena mu je 98 kn, jbl easy test 6 u 1 cijena 88 kn i easy life test set od 50 trakica je 83 kn... da li mi mozete savjetovati koji da kupim

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #43 u: Siječanj 08, 2014, 15:39:04 poslijepodne »
Osobno koristim JBL-ove, ali kao brand mi je EasyLife najdraži i najpouzdaniji.
Koliko me sjećanje služi, JBL-ovi su bili 6u1 dok su EasyLife bili 5u1 tj. nisu imali test na klor (koji je i tako manje bitan). Koji god da uzmeš, ne možeš pogriješiti.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Siječanj 08, 2014, 18:34:24 poslijepodne »
da jbl-ove su 6 u 1 dok su od easylifa 5 u 1, mada nesto pricaju da su ovi testeri u tekucem pouzdaniji od ovih u trakici, mada i meni je neto drazi easy life proizvodi jer ih imam gotovo cijelu kucu. posto ste vi zadovoljni sa jbl-ovim testerom kupit cu njih

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #45 u: Siječanj 08, 2014, 18:49:19 poslijepodne »
Svaki pravi kemičar prezire sve testove koji se ne rade u labosu... A za nas obične smrtnike i ovakav vulgaris test je dobar ;)

Ako ribice ugibaju, a test pokazuje visoke vrijednosti nitrita, odmah znaš na čemu si. Osobno, puno puta su me ti testovi smirili, jer mi je nagore bilo tapkati u mraku :o

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #46 u: Siječanj 08, 2014, 21:34:47 poslijepodne »
bmw123 od kuda si?
Ako si iz zapadnog djela zg-a, javi se na pp.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Siječanj 08, 2014, 21:54:27 poslijepodne »
jesam iz zapadnog dijela zagreba- tresnjevka

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53