Kolovoz 04, 2025, 16:27:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problem  (Posjeta: 5086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bmw123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
problem
« u: Siječanj 01, 2014, 17:23:06 poslijepodne »
pozdrav, imam problema sa uginucem riba. kupio sam prije mjesec i pol dana akvarij kompletan sa svom opremom, akvarij se ciklirao cetiri tjedna i potom stavljene sedam riba: 2 ancitrusa, 2 guppya, platti i jedna neonka, poslije sedam dana uginula mi je prva riba plati i tako svaki dan po jedna, ostala mi je sada samo jedna zenka guppy koja se stalno drzi lijevog kuta akvarija...molim pomoc

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: problem
« Odgovori #1 u: Siječanj 01, 2014, 17:37:46 poslijepodne »
Lijepi pozdrav!
Da bi ti mogli pomoci, moras i ti nama malo pomoci. Kompletan akvarij sa svom opremom ne znaci ..ali, bas nista. Koliko litara, koja je i od cega se sastoji kompletna oprema?
U svakom slucaju, preporucam procitati prvoklasno štivo: http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2014, 17:41:35 poslijepodne »
Delbi je u pravu,daj nam podatke o veličini akvarijuma,filtraciji,promeni vode,da li dodaješ neku hemiju itd. pa će nam biti lakše da ti pomognemo :)
Enjoying cichlids...

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2014, 18:07:00 poslijepodne »
imam akvarij od 54 litara, grijac od 5ow, filter od aqua, atman pumpu za zrak, lampu od 11w neznam sto vas jos zanima...

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #4 u: Siječanj 01, 2014, 18:16:44 poslijepodne »
Eto, mene zanima ako si procitao link koji sam postavio?
Po meni, odjednom je stavljeno 'previse' - uvjetno rečeno - ribica u akvarij i, poubijao ih je amonijak, nitriti i nitrati..ili, samo nesto od navedenog...
Akvarij treba naseljavati 'malo po malo'...kako bi se razvila potrebna količina 'dobrih' bakterija.....
Ostavi tu ribicu unutra, promijeni dio vode(nacin zamjene vode procitas na linku koji sam stavio)....i, onda polako i postepeno naseljavas akvarij....
pula

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 01, 2014, 18:27:40 poslijepodne »
nisam odjednom kupio ribice nego sam prvo kupio tri pa za tri dana jednu pa slijedeci dan jos tri...od kada mi se je to pocelo desavati svaki drugi dan promijenim 20 posto vode i sada sam u ponedjeljak stavio od tetre tekucinu minus nitrate...preporucili su mi u pet centru da stavim i zeolit, kupio ga ali me je strah staviti

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #6 u: Siječanj 01, 2014, 18:35:33 poslijepodne »
nisam odjednom kupio ribice nego sam prvo kupio tri pa za tri dana jednu pa slijedeci dan jos tri...od kada mi se je to pocelo desavati svaki drugi dan promijenim 20 posto vode i sada sam u ponedjeljak stavio od tetre tekucinu minus nitrate...preporucili su mi u pet centru da stavim i zeolit, kupio ga ali me je strah staviti
ok...onda, po meni...a, ne volim nikada nista tvrditi....precesto mijenjas vodu i prekidas (ubijas) bakterije...jednom tjedno je mijenjanje vode...
pula

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 01, 2014, 18:41:58 poslijepodne »
znaci da sada ne mijenjam tjedan dana vodu, a da li da stavim zeolit ili ne

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #8 u: Siječanj 01, 2014, 19:11:51 poslijepodne »
znaci da sada ne mijenjam tjedan dana vodu, a da li da stavim zeolit ili ne
upravo tako....pridrzavati se tjedne izmjene vode, 20-30% (odstajale...pripremljene).....
Po meni zeolit nije potreban....ali, opet, necu nista tvrditi....mislim da nece ni stetiti....(on se u pravilu koristi za 'skidanje' toksicnih spojeva...preporuca se nakon koristenja lijekova u akvariju......)
pula

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 01, 2014, 19:20:39 poslijepodne »
ako te mogu jos nesto pitati gdje da stavim zeolit u podlogu ili u filter i da li ga treba posebno pripremiti ili ga mogu samo staviti u akvarij

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #10 u: Siječanj 01, 2014, 19:23:37 poslijepodne »
ako te mogu jos nesto pitati gdje da stavim zeolit u podlogu ili u filter i da li ga treba posebno pripremiti ili ga mogu samo staviti u akvarij
ja ga nebi stavljao.......
pula

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 01, 2014, 19:29:00 poslijepodne »
ok. hvala...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #12 u: Siječanj 01, 2014, 20:16:23 poslijepodne »
Zeolit ti neće napraviti ništa štetno, mada se takva sredstva stavljaju mahom u zrelim akvarijima.
Osobno u akvariju starom 3 mjeseca isto znam kod izmjene vode dodati Fluid FilterMedium (zeolit).

Možeš navesti neke detalje:
- koju podlogu imaš u akvariju (supstrat, šljunak...) ?
- da li imaš živih biljaka ?
- koliko često hraniš / si hranio ribice ?
- da li vodu kod izmjene pustiš da odstoji ili je tretiraš kakvom kemijom (AquaSafe npr.)

Ako imaš supstrat (koji je pun nitrita), a imaš malo biljaka, onda ti nitriti dolaze u vodu i truju ribice.

Nadam se da kolega Plavi ovo čita, on je maher za ovakve stvari, ali probat ću ti pomoći:

- dodaj u akvarij dobre bakterije (npr. Tetra SafeStart)
  (to će ti ubrzati razvoj bakterija u filter materijalu i akvariju)
- pošto ti je ostala samo jedna Guppy ženka (oni vole boćatu vodu), na veličinu svog akvarija možeš dodati čajnu žlicu soli.
  (sol je dobra kao terapija kod trovanja nitritima, žličica soli se razmuti u šalicu vide i doda u akvarij)
- ako već nisi, upogoni pumpu za zrak radi aeracije

Kolega Plavi obično još savjetuje izmjenu 40% vode uz temeljito usisavanje dna.

Mene je sve ovo gore spasilo, jer sam revnim usisavanjem uspio povući supstrat i zatrovati vodu nitritima. Sva sreća, sve je završilo dobro po moje Guppy ribice.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 01, 2014, 20:33:46 poslijepodne »
u akvariju nemam supstrat nego samo kvarcni sljunak, od zivih biljaka imam anubias nanu i hygrophiliu siamensis,hranio sam ribice 2 puta dnevno, vodu kad mijenjam stavim da mi ostoji dan dva na sobnoj temperaturi i onda ju tretiram sa serinim aquatanom, pumpu za zrak imam u pogonu od samog pocetka, sto se tice fluid filter medium i to sam stavljao priliko svake izmjene vode od easy life

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #14 u: Siječanj 01, 2014, 20:39:49 poslijepodne »
Dodaješ li išta za bilje (tekuća gnojiva, CO2 i sl.) ?
Na koliko si podesio temperaturu u akvariju?

U svakom slučaju, recept kolege Plavog:
usisaj dno, žličica soli (može i kuhinjska, tuzlanska kamena/morska) i SafeStart bakterije.

Po ovome što si napisao, sredstvo na snižavanje nitrita je napravilo svoje, ali su učinci trovanja dugotrajni i tu pomaže samo sol.
Javi kako je prošlo.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 01, 2014, 21:13:31 poslijepodne »
dok nisu dosle ribice dodavao sam od eay life svaki dan co i jednom tjedno pro fito poslije kako su dosle ribice nisam do danas nista dodavao, temperatura u akvariju je podesena na 26 stupnjeva...znaci da usisem dno, stavim obicnu tuzlansku sol zlicicu u akvarij i trenutacno nemam safe start bakterije kod kuce ali sutra cu otici u pet centar po tu tekucinu ali trenutacno imam kod kuce od easy life bacterial combi system da li je to isto ili...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #16 u: Siječanj 01, 2014, 22:29:12 poslijepodne »
EasyLife EasyCarbo je IMHO za dobro zabiljene akvarije. Za par biljaka u tvoj akvarij bi išlo maksimalno 0,5ml/dan.
EasyLife ProFito bi išlo 5ml/tjedno u tvom slučaju (omjer 10ml na 100l vode)
Pretpostavljam da nisi pretjerivao?

"Bacterial combi system" koji imaš je potpuno ista stvar kao i SafeStart, samo od drugog proizvođača.
Ne trebaš kupovati ništa osim toga što imaš.

Znači, usiši dno i usput zamijeni 30-40% vode. Nakon toga uspi punu dozu Bacterial combi system u akvarij i otopljenu žličicu soli.
Filter NE DIRAJ! U mediju filtera moraš što brže dobiti što veću koloniju dobrih bakterija.

Znam da je trošak, ali možda stvarno ne bi bilo loše kupiti one 5u1 ili 6u1 testova i uvjeriti se što je pošlo po zlu.
(120kn = Tetra Test 6u1).

Sretno!

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 01, 2014, 22:34:02 poslijepodne »
ok, hvala...javim se sa rezultatima

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #18 u: Siječanj 01, 2014, 23:06:00 poslijepodne »
BTW, jesi li primjetio da je voda mutna ili da voda smrdi (na amonijak)?

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Siječanj 02, 2014, 11:55:07 prijepodne »
voda nije bila mutna, ali miris je bio neki jak...

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 02, 2014, 11:58:47 prijepodne »
eto usisao sam dno akvarija, promijenio 40 posto vode(tretitanu sa sredstvom i ostajanu), stavio od easy life bacterial, zlicicu soli rastopljenu u casi akvarijske vode i za sada moja guppy vise nije na povrsini vode nego se sakrila ispod panja, dao sam joj hranu pojela je i opet otisla ispod panja, sta da radim

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #21 u: Siječanj 02, 2014, 13:21:42 poslijepodne »
Nije dobro što je voda imala jak miris... vjerojatno amonijak, pošto on ima najintenzivniji miris.
Pošto imaš pumpu zraka, kisika u vodi nije pofalilo, a ribica je izlazila na površinu vjerojatno zbog povećanih nitrata i/ili amonijaka.

Što još imaš u akvariju osim panja? Da li si panj dobro prokuhao i od kojeg je drva?

S obzirom da si do sada zamijenio većinu vode, dodavaj dobre bakterije. Ja sam u sličnom slučaju direktno u vodu dodavao SERA Fishtamin vitamine (7 kapi na 50l vode) da vratim ribicama imunitet. Ribica se sada sklanja jer je ušokirana i vjerojatno  zatrovana nitritima. Sad treba vremena da sol napravi svoje.
U svakom slučaju je dobro što više nije na površini!

Ako budeš pri novcima, kupi i onaj 6u1 test... nije uzaludan trošak jer ćeš moći narednih godinu dana testirati vodu kad bude nešto sumnjivo.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 02, 2014, 13:52:50 poslijepodne »
u akvariju osim mopan drva imam i lava kamen, rasprsivac tetrin i dvije biljcice...sta se tice vitamina i ja sam im dao odmah cim sam primjetio da mi prva ribica cudno ponasa, dao sam im od tetre tetra vital da li je to ok ili da kupim ove sto si mi naveo...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #23 u: Siječanj 02, 2014, 14:24:59 poslijepodne »
Ne moraš kupovati druge vitamine, sve je to isto, samo je ambalaža drugačija.

Uglavnom ti je situacija ista kao i kod mene na početku. Meni su sol i promjena vode spasile ribice... nadam se da će i tebi sad biti sve ok.

Offline bmw123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 02, 2014, 15:26:15 poslijepodne »
Da li bi mi htio reci koju si ti stavljao sol u akvarij ja sam stavio obicnu tuzlansku,vidio sam u aqua shopu da imaju od tropice da nju kupim ili je ova ok i koliko cesto stavljam tu sol u akvarij,svaki put prilikom izmjene vode jednu malu zlicicu ili cesce