Srpanj 18, 2025, 11:09:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy kids jungle  (Posjeta: 29345 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: Guppy kids jungle
« Odgovori #75 u: Ožujak 10, 2014, 16:55:56 poslijepodne »
Polako prerastam ovaj akvarij, pa idemo dalje :D

Za početak bi mijenjao filter. Naime, ovaj EHEIM 2008 () sve češće zaštopa jer se u spužvi svašta skupi... OK, filter materijal se redovito čisti u akvarijskoj vodi, pa su parametri vode odlični i voda je jako bristra, ali sam pomalo štuf takvog održavanja. Išao bi na vanjski filter, a koji bi onda poslužio i za veći akvarij (~100l).

Ukratko, išao bi sa onom "nisam toliko bogat da kupujem jeftino", pa bi rađe kupio kvalitetnije i trajnije riješenje. Za sada su mi zapeli za oko slijedeći filteri:
http://www.zoocity.hr/t-tec-ex-600-karnister.aspx?q=2-52229-0-1
http://www.zoocity.hr/eh-filter-profesional-vanjski-2222.aspx?q=1-52229-0-1

Kakva su vaša iskustva sa tim filterima? Ima li boljih koji bi mogli za početak služiti za 54 litre, pa kasnije za 100 litarski akvarij?
Bitno mi je da je i dobavljiv kod nas, te da mogu kasnije nabaviti rezervne djelove.

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #76 u: Ožujak 10, 2014, 17:01:13 poslijepodne »
Ne znam zasto ne ides na malo vise od 100l....onda ces opet kroz par mjeseci pozelit veci pa ce ispast da ipak jesi toliko bogat da kupujes jeftino :)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #77 u: Ožujak 10, 2014, 17:12:14 poslijepodne »
I o tome sam razmišljao, ali bih zbog biljaka i ribica morao zadržati i ovaj od 54 litre dok se novi ciklira. S druge strane, volio bih da mi taj od 54 litre ostane kao svojevrsni "backup", pa ne znam kako bi sa prostorom to organizirao.
Nekako mi se čini da je bolje imati 54l + 100l nego jedan od 180l... ne znam, nisam još konačno odlučio.

Offline Desiderata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #78 u: Ožujak 11, 2014, 09:06:20 prijepodne »
Evo ti moja iskustva ako ce ti pomoci.
Imam TETRU EX700 vec par godina. Nakon 3 godine je propisala. Promijenjene gumice na ventilima za koje smo vidjeli da su lose, ali je slinila i dalje. Nakon sto je promijenjena velika btrva (i to radjena kod prijatelja u radioni, nije original) sve funkcionira kako treba, ali je ja ipak iz neke predostroznosti drzim u bujolu. Mane su sto se kosare od filter materijala ne daju zaglavit pa bio kuglice rado isplivaju kod ciscenja. Tome sam nakon nekog vremena zivciranja doskocila tako da sam bio kuglice rasporedila u dvije kosare i u svaku kosaru stavila jos jednu grubu spuzvu koja ih drzi. Kad se voda natoci u nju tesko je namjestit te kosare prije poklapanja, uvije se nekako pomaknu.  I najveca mana je sto je rotor dosta zeznut za skinut, a treba i njega povremeno ocistit. S obzirom da je taj filter najvise radio s kornjacom kod koje je odrzavanje puno cesce jer puno vise prlja nego ribice, to je malo bio problem. I da, tesko je napumpat vodu tako da moras punit cijevi odozgora jer inace nikako potegnut. Meni je nakon nekog vremena ostalo blokirano ono dugme za pumpanje tako da nikakve koristi od njega.
Dok smo se borili s tim slinjenjem sam izgubila zivce i narucila EHEIM ECCO PRO 300. Uspjela sam mu "ubit" kanister vec kod prvog otvaranja da izvadim karbon. Vjerovatno moja greska jer nisam skidala cijevi prije otvaranja kako preporucuje proizvodjac. Preko aquashopa sam narucila novi kanister (hvala Ivane) tako da sam u tom periodu vratila tetru koja je u medjuvremenu sredjena i na kraju imala filter viska i odlucila se za novi akvarij  :D . Da ne duljim, kod Eheima je rotor vrlo jednostavan za skinut i ocistit, voda se lako napumpa nakon ciscenja cijevi i kosare se zablokiraju prije stavljanja u kanister. Da nisam ubila taj kanister rekla bi da je sve na strani Eheima sto se tice odrzavanja. Jedino sto ta plastika od samog kanistera stvarno krhko djeluje. Pretpostavljam da je na ovom modelu koji si stavio to ipak malo jace. Puno je jednostavniji za odrzavanje od Tetre koja i nekako sva krcka kad je otvaras i zatvaras i kod svakog zatvaranja imam strah da cu sve polomit. Rezervni dijelovi su ti dostupni za oba preko aquashopa, za druge shopove ne znam.
Jedino sto bi ja na tvom mjestu isla ipak na filter koji je za broj jaci. Meni tetra 700 sad odradjuje posao u 112l u kojem su trenutno ribe i ne cini mi se da je prejaka (80-90l vode je napunjeno). Dosta je mala razlika u lovi, a ipak je to jedno dugorocno rjesenje tako da bi ja ipak isla na nesto jace. Sad mi je zao da ovaj Juwel od 180l nije bio u planu kad se kupovao Eheim jer bi se islo na nesto malo jace. Filtracije i protoka nikad dovoljno. Protok mozes i smanjit na ventilu ako bas treba.
Znam da ti nisam bas puno pomogla i da ce dileme i dalje biti, ali snadji se sa mojim iskustvima. Moj slijedeci bi bez obzira bio opet eheim jer je puno jednostavniji za odrzavanje, a to je nesto sto ipak stalno radim sto me najvise zivcira kod tetre.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #79 u: Ožujak 11, 2014, 17:59:53 poslijepodne »
:klap: Hvala na iscrpnim informacijama i iskustvima :up:
Dakle, glas za EHEIM :up: Kod mene isto ulogu igra održavanje, jer se ne želim svaki put oteliti dok operem filter materijal i još pri tome nešto slomiti >:(
Jos moram provjeriti kakvi su Atmanovi filteri, tipa CF600 i sl.

Svi oni na yubitu izgledaju savršeno, lako se upogone, još lakše održavaju, ali poznavajući gosp. Murpfhya, znam da to nije tako :D
Inače, svakako bi filter držao u jednoj kanti, jer vrag nikad ne spava  ;)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #80 u: Svibanj 20, 2014, 02:07:26 prijepodne »
Da malo dignem temu iz mrtvih :D
Gupići se množe kao ludi, bilje buja... napunili smo do sada bar 4 akvarija u okolici Splita sa donacijama gupića i bilja. U međuvremenu su u akvarij došli i 3 jabučara, poklon lokalne akvaristice sa ovog foruma...

E sad, jedno pitanje:
Neonka koja je došla sa akvarijem je Sylvania DayLight koja već radi 8 mjeseci u akvarij i danas sam kupio novu cijev, Arcadia Original Tropical -?
Išao sam onom glupom logikom:  "ako je skupa, mora biti i dobra" :klap: E pa sad imam ljubičasti akvarij i endlere koji se presijavaju u čudnim bojama:D
Čitam po forumu, općenito se ova Tropical kombinira sa još nekom daylight cijevi?! Kod mene stane samo jedna neonka u poklopac, pa kombiniranje nije moguće >:(
Da li je to Tropical svjetlo dovoljno za rast bilja? Ili da zamijenim cijev za Arcadia Freshwater?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #81 u: Lipanj 05, 2014, 04:33:10 prijepodne »
Prije podjele većeg broja gupića lokalnim akvaristima, napravio sam mali video uradak mobitelom. Evo kako to izgleda nakon 8 mjeseci:

« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2014, 04:41:09 prijepodne od Luciano »

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #82 u: Lipanj 06, 2014, 22:52:01 poslijepodne »
jako lijepo, svaka cast  :klap:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #83 u: Lipanj 07, 2014, 02:27:05 prijepodne »
 :zagrljaj: Hvala  :up:
Za osam mjeseci moje akvaristike, zadovoljan sam :D Drago mi je što je sve živo i zdravo, a posebno što uživam pimplati po akvariju nakon radnog dana :D

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #84 u: Lipanj 07, 2014, 10:02:15 prijepodne »
Bravo  :klap: Posebno pogođena pozadinska glazba. :up:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #85 u: Lipanj 07, 2014, 12:19:26 poslijepodne »
Hvala :up: Nekako me ovako šareni gupići podsjećaju na karneval u Veneciji, pa je Vivaldi bio logičan izbor;-)

Offline Dini

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #86 u: Lipanj 08, 2014, 11:33:15 prijepodne »
Prelijepi gupiji. Vidio sam da je jedan malo zakrivljen, pretpostavljam da je to zbog parenja u srodstvu, jesi li možda do sada ubacivao svježu krv?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #87 u: Lipanj 08, 2014, 16:13:57 poslijepodne »
Ta pogrbljena je "Queen mother", ženka stara 2 godine :klap: Jedan poznanik je nakon što se (po njegovim riječima) "istrošila", htio eutanazirati u WC, ali ja sam je pokupio kod sebe. Nakon tretiranja u solnoj kupki, dodavanja Fishtamina i Vooglea, oporavila se, ali je zbog starosti i dalje pogrbljena. Inače, ta devijacija je česta kod ženki koje su puno puta kotile i bile u kroničnom nedostatku kalcija.
Kod mene evo već 6 mjeseci uživa svoje umirovljeničke dane ;)

Offline Dini

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #88 u: Lipanj 08, 2014, 23:19:31 poslijepodne »
Hvala na informaciji. Nisam znao da de pogrbe kad ostare. Kako dodati kalcij u vodu da ne bi dolazilo do toga? Samo redovnim izmjenama vode ili jos nešto?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #89 u: Lipanj 09, 2014, 02:21:01 prijepodne »
Ovaj moj poznanik je miješao 50% pipovače i 50% RO radi neonkica, pa je moguće da je to uzrok pomanjkanja kalcija u vodi.
Gupići inače žive u boćatoj vodi, pa bi na 50l akvarija dobro došla žlica nejodirane tuzlanske soli ili specijalne akvarističke radi minerala.

2 godine za gupića je duuuuboka starost. Ako su mužjaci i ženke u istom akvariju, "troše" se puno brže konstantnim udvaranjem (čitaj: naganjanjem po akvariju) i obično žive do godinu dana.

Offline Desiderata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #90 u: Lipanj 09, 2014, 15:47:50 poslijepodne »
Bas ih je lijepo za vidjet. Ali reci mi kako si mijenjao vodu kad je bila takva guzva? Kod mene nema uopce guzve, ali kako vecina mojih riba (gupici posebno) se ne boje i dolaze na ruku, mjenjanje vode i ciscenje dna mi zna biti nocna mora jer me uvijek strah da ne bi koja riba zavrsila u vrtu

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #91 u: Lipanj 09, 2014, 16:06:03 poslijepodne »
Lakše nego što se čini:-) Prvo sa svojom izmišljotinom od malog usisivača kroz 2-3 litre vode pokupim svo smeće sa dna.

Nakon toga obični Boyu kineski usisivač naslonim na pločasti kamen obložen mahovinom. Tako mahovina posluži kao filter da gupići ne završe u kantu sa vodom. Uglavnom, cijela procedura za istankirati 24 litre (cca 50%) traje ravno 10 minuta.

Istina, uvijek malo strahujem jer su i kod mene gupići neustrašivi, pa sve istražuju, zavlače se svugdje... čak me i grickajući po rukama;-)

Sent from my PAP4500TDUO using Tapatalk

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #92 u: Srpanj 15, 2014, 17:35:08 poslijepodne »
Evo akvarij je u pogonu nekih 10 mjeseci i do sada je sve OK :D Posebno mi je drago što se kržljavi anubias iz ZOO shopa sa dva lista prepuna algi napokon oporavio i raste kao lud... vjerojatno mu je pomogla i nedavno dodana LED rasvjeta.
I da, napokon sam poslušao zakonitu gospođu, pa kod izmjene vode na Boyu usisivač stavim sa gumicom komad njene čarape  ;) Napokon više ne moram paziti hoće li koji gupić završiti u kantu.

Pomalo mi je setup dosadio, pa možda za godišnjicu malo to pretumbam... za sada to izgleda ovako:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #93 u: Srpanj 15, 2014, 17:41:06 poslijepodne »
Evo usporedbe anubiasa prije i sada  :klap:

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #94 u: Srpanj 15, 2014, 17:42:41 poslijepodne »
Jako lepo izgleda,a i sigurno deca uživaju u njemu! :up:
Enjoying cichlids...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #95 u: Srpanj 15, 2014, 17:48:41 poslijepodne »
Jako lepo izgleda,a i sigurno deca uživaju u njemu! :up:

Hvala :up: Klinci ga i ne primjećuju više... njima je to sad kao komad namještaja -? Jedno mene smiruje kad nakon cijelog dana programiranja mogu pimplati nešto po njemu  :D

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #96 u: Srpanj 15, 2014, 17:52:22 poslijepodne »
Kad već klince ne zanima,što se ne upustiš u nešto zahtevnije u sledećem setupu,pokušaš npr. Aquascaping?
Samo pojačaš rasvetu,zameniš neko bilje i eto ti :up:
Enjoying cichlids...

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #97 u: Srpanj 15, 2014, 18:11:34 poslijepodne »
To mi i je plan... skinuti neonku, zavidati ploču od aluminija sa hrpom LED-ica i umjesto gupića koji se množe nenormalno staviti jato neonkica i onda na miru sređivati nešto sa stilom. Varijanta je i djeci u sobu staviti ovaj od 54l, a sebi uzeti nešto veće... za sada uživam i u ovome ;) 

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #98 u: Rujan 05, 2014, 21:03:50 poslijepodne »
Akvarij dobro napreduje, došlo je i novo bilje.... uglavnom, kako sam opremao dječju sobu za školarca koji za koji dan kreće u 1. razred, malo sam zapustio akvarij:-( Istina, voda se mijenjala redovito, nije bilo gluposti u akvariju, ali nije to to kad pincetom ne pimplam svaki dan po akvariju;-)

Pošto su se moji sinovi zaljubili u gupiće, kad smo farbali sobu, dečki su htjeli zid oslikan kao akvarij i to sa gupićima:-)) Moram priznati da me po malo bilo i strah kako će to ispasti:-/ Koristio sam bijelu boju za zidove u koju sam miješao pigment...

Soba je sada i službeno gotova, i još se čeka nano akvarij koji će klincima krasiti sobu...

Valisnerija je tu, ali i potpis umjetnika;-)

Pošto su stropovi 3,20m, detalji su zapravo ogromni, a veći dio toga sam crtao na ljestvama

Guppy, beta, guppy, beta... pitanje je sad... guppy naravno:-)

Teško je dočarati svo bogatstvo boja repa kod guppy mužjaka... detalj:

Žuti gupić je gotov:

A slikao je tata do dugo u noć:

Skoro pa gotovo:

Tatini akvaristi poziraju:-)

Uskoro forum dobiva i dva nova člana:-))

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #99 u: Rujan 05, 2014, 21:14:47 poslijepodne »
Fora svaka čast lijepo si to napravio