Nakon više od godinu dana , što plivaju u akvariju ti ciklidi nit nisu neki "dobri" dečki.No malo priče, imao sam 400 l prazan akvarij i ukazala mi se prilika i nabavio sam 6 ciklida iz te vrste,
U biti su me ti ciklidi premamili sa svojo stilom života i nekoj gracioznosti. Ti su ciklidi poznati po tome, da roditelji čuvaju mladj, pa kasnije se toj brizi ukluči i starija brača..dakle ti ciklidi žive jako familijaran život.
Mada situacija je bila takva, da su se od prvih 6 ciklida stvorila dva para, koja sta zauzela svaki svoju polovinu, a dvoje je bilo mužjaka, od kojih je jedan otišao, pa taj što je ostao deluje ko sudija na polovini akvarija. Kako su ciklidi rastli, tako su jim rasli i zubiči, da bih sada kod najstarijih mužjaka izgledali jako sablasno. Medjutim što me je jako interesiralo..mrest...ja sam jedva čekao da vidim kako to čuvaju svoju mladj...jeste tako kako je gore več napisano.Ali zapanjujuča je činjenica , moram iskreno da kažem, da je i mene malko iznenadila, jeste ta, da grupa iz levog dijela akvarija, nikad ne ide u desni ugao ili bih to obrnuto bilo.
Ali kako deca raste,tako malo rade i na svoju glavu, pa se kad neko od mladiča usudio, pa da predje na drugu stranu akvarija.Tada ga najstariji mužjak odmah proterao, ako ga je spazio kasnije ganjao ga dok se nije vratio u svoj ugao.Neki put neki su se sakrili iza filtera, pa su tamo čekali, da jih ja nisam rućno preselio.No juće mi se desilo i to, da su nekog uljeza potukli do kraja. I radoznao kako sam, ja sam tog ciklida pogledao i vidio sam neke rupe po telu, i najverovatnije su to bile ozlijede od ujeda jednog ili više ciklida iz jedne grupe.
Iako su recimo u pitanju ciklidi jedne vrste, sami su u akvariju ali opet kad je teritorija u pitanju nema šale. Mislim da je več bilo napisano, da su to ciklidi koji traže svoj akvarij i da se najbolje ponašaju ako su sami u njome, jer kako su prgavi, neznam jel bi koji ciklid bio dugo sa njima, možda u slučaju da se te ciklide dadne poslednje u akvarij. Jer , to je moje lično mišljenje, da bih sad stavio u taj akvarij neke druge ciklide, ti bi bili osudjeni na propast.
I kako več napiso, vrstni akvarij ti je dobar pokazatelj šta može, i šta radi vjedna odredjena vrsta.