3 % otopina iz apoteke mi nikada nije oštetila bilje ni mahovinu. Naravno, tretman ne podrazumijeva kupanje i tuširanje već samo lagano šprickanje. Anubiase sam znao izvadit iz akvarija, malo počistit mekom četkicom za zube i prebrisat listove vatom namočenom u apotekarski hidrogen. Mahovine i drugo bilje špricao direktno u akvariju. Hidrogen se odmah razlaže na vodu i kisik i u maloj koncentraciji i količini nema nikakvog štetnog djelovanja na druge organizme. Ne znam zašto spaljuje alge ali pretpostavljam da se radi o jednostavnoj staničnoj strukturi koja je osjetljivija na oksidaciju od višeg bilja (ima tu kolega koji bi to vjerojatno bolje znali objasniti). Treba samo naglasiti da primjena hidrogen peroksida ne treba biti praksa, već iznimka u ekstremnim slučajevima (meni je npr. u kozičnjaku pomogao protiv iznenadnog napada cyanobakterije - bez štetnih posljedica za kozice). Sve ostalo je u dobroj ravnoteži sustava.
I ja mogu potvrditi da djeluje. Napala me cijano u malom akvariju. Prije nakon čišćenja kroz dan-dva bi se ponovo vratila.
Sada sam sve detaljno očistio, pošpricao sa hidrogenom, pustio 15 minuta i promjenio 30% vode (riješio posljedicu).
Poslušao sam savjet FixFox-a i dodavao EasyLife Carbo, te Nitro i Fosfo pola propisane doze (riješio uzrok).
Evo sada već 8 dana akvarij čist, lijep i zdrav.
Mada mislim da je kod mene najveći problem bila neadekvatna rasvjeta koja je pogodovala cijanu.