Lipanj 28, 2025, 17:40:53 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11., pa do 15.04.  (Posjeta: 1490 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11., pa do 15.04.
« u: Prosinac 13, 2013, 23:36:20 poslijepodne »
Maloprije sam vidio na vijestima, pa evo jedna obavijest za one neupučene:

Citat:
Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11. do 15.4.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godinedo 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obveznoj zimskoj opremi (Narodne novine 145/2013, od 6. prosinca 2013.). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08) a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Izvor: http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zimska-oprema/

Narodne Novine:
> http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_12_145_3095.html

Karta cesta na kojima je zimska oprema obvezna od 15.11. tekuće godine, do 15.04. iduće godine:
> http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf

uvijek dostupan na [email protected]

Offline hrxxx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11., pa do 15.04.
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2013, 12:11:53 poslijepodne »
nije mi bas jasno ovo

koje tocno gume moras imati
M+S zimske (one s pahuljom) ili one za sva godisnja doba ?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2013, 14:48:17 poslijepodne »
Kažu mi ljudi da "organi" znaju praviti probleme sa tzv. "all weather" gumama >:(
Sva sreća da sam dovoljno južno :D

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 14, 2013, 14:53:47 poslijepodne »
ljudi, držite se dubine šare i nemate problema bez obzira na vrstu guma...  :up:

a ja osobno ionako lance stavljam u gepek već početkom 11. mjeseca ... :)

@Luciano .... dovoljno si južno da se ponovi ono ud prije dvije godine u ST ....  :D :D :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 14, 2013, 14:59:13 poslijepodne »
nije mi bas jasno ovo

koje tocno gume moras imati
M+S zimske (one s pahuljom) ili one za sva godisnja doba ?

M+S gume (engl. Mud and Snow)

To su gume čiji je profil posebno prilagođen za vožnju po blatu ili snijegu. Ova oznaka ne znači da se radi o gumama koje se koriste u svim uvjetima tijekom cijele godine (cjelogodišnje gume). Dakle, M+S gume ne moraju nužno biti zimske gume! To su gume čiji izgled šara (površina koja je u dodiru s cestom) sadrži minimalno 25% "praznina" (šara, utora).

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #5 u: Prosinac 14, 2013, 22:18:14 poslijepodne »
@Luciano .... dovoljno si južno da se ponovi ono ud prije dvije godine u ST ....  :D :D :D

To ti samo misliš;-) Ipak sam proveo 10-tak godina u Beču, pa imam iskustva...  po onom najvećem snijegu sam sa ljetnim (doduše novim) Michelinkama sa Clio Sport jurio kao da sam na Grobniku;-)
Teže mi je bilo kasnije kad su nasipali šljunak... da sam se bar sjetio, pa ga skupio za akvarij;-)

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Prosinac 14, 2013, 22:41:49 poslijepodne »
stric ima mercedesa 95-o godiste
c klasa mislim

taj sa ljetnim gumama plese i po mokroj cesti  :D
a zimska oprema su mu gume lanci i akomulator od autobusa u prtljazniku  :D