Srpanj 27, 2025, 02:39:32 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nečujni hang-on filter?  (Posjeta: 5827 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Nečujni hang-on filter?
« u: Prosinac 09, 2013, 11:23:15 prijepodne »
Planiram ovih dana kupiti neki od hang-on filtera, zanima me ona varijanta kod kojih se voda prelijeva u akvarij.

Kako bi akvarij trebao biti u prostoriji u kojoj se povremeno spava, htio bih uzeti neki od manje bučnih modela, što tiši to bolje... a nečujni bi bio idealan. :)

Ako netko ima kakvu preporuku, unaprijed se zahvaljujem. :up:

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Nečujni hang-on filter?
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2013, 11:37:38 prijepodne »
neznam koliki je akvarij u pitanju, ali u malom 35l što je u dječjoj sobi imam jedan hang on i savršeno je tih ... tj. sam filter se ne čuje uopće, tek kad razina vode padne za 2-3 cm onda se tek nazire žuborenje vode ...
uvijek dostupan na [email protected]

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2013, 11:41:17 prijepodne »
ja ti imam ovaj na 40 litrenom, makar je deklariran za puno veće ali ima mogučnost regulacije protoka pa je samim time podesiv.
ima i polugu za zrak koji možeš regulirati, ako polugu otvoriš onda je bučniji, ali inače je praktički nečujan!
http://www.akvarij.net/index.php/filteri-menuslatkovodnaoprema-129/179-millennium-2000
čuje se jedino kad ispari malo vode pa dobiješ slap i žuborenje vode.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Prosinac 09, 2013, 11:49:17 prijepodne »
od svih tih hang on filtera meni su se jedino stvarno tihi pokazali aquaclear filteri

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Prosinac 09, 2013, 12:01:53 poslijepodne »
Svi ti filteri su kao tihi,to jest njihov rad se ne cuje
Ali cuje se žuborenje vode dok malo padne razine iste i onda samo na to trebas paziti

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Prosinac 09, 2013, 12:28:20 poslijepodne »
Akvarij je 40-45 L, taj je prvi u planu za pokretanje...

Jasno mi je da su većina tihi, ali kakve sam sreće ja bih uzeo najbučniji (tako sam barem sa zračnim pumpama svojedobno prošao). Zato me zanimaju proizvođači i modeli koje netko već koristi pa može iz prve ruke potvrditi. Npr. zgmarkozg je spomenuo filter od tvrtke Aquarium sistems. Malky Aquaclear, koliko sjećam takve je i Tiii svojedobno imao... -?

Koji dućan uopće ima dobar/veći izbor takvih hang-on filtera? Aquashop nema niti jedan takav model, Aqua-terra mislim da ima samo Atman i Resun u ponudi, u Pet Centru se sjećam da su imali hang-on koji je imao Niagara u nazivu, tako nešto. Gdje uopće imaju Aquaclear filteri? Ili Aquarium sistems? Ili...?
« Zadnja izmjena: Prosinac 09, 2013, 12:35:51 poslijepodne od Werther »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Prosinac 09, 2013, 12:46:08 poslijepodne »
Imao sam Atmana HF-0100 i bio je super tih, kad nije imao poklopac ili kad sam na njega stavio gumicu. To sa poklopcem je kod vecine jedini problem.
Ima ti ER jedan veci model, ali ne znam koliki bi ti.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Prosinac 09, 2013, 13:27:33 poslijepodne »
Imao sam Atmana HF-0100 i bio je super tih, kad nije imao poklopac ili kad sam na njega stavio gumicu. To sa poklopcem je kod vecine jedini problem.
Ima ti ER jedan veci model, ali ne znam koliki bi ti.
Misliš na Haqos FLEX 480 Vanjski Filter (http://elegancereef.com/jupgrade/aqua-shop?Itemid=189&option=com_rokecwid&view=ecwid#!/~/product/category=745944&id=24157125)? Taj je nečujan?

Jel može on ići i na 40-45 litarski akvarij iako je za akvarije do 200 litara tj. može li se on s tom regulacijom protoka "prigušiti" da bude i za takav, nešto manji akvarij? Ne bih htio velike turbulencije u akvariju zbog riba koje ću tu držati...

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #8 u: Prosinac 09, 2013, 13:33:23 poslijepodne »
moze se regulirati,ali i na najace nepravi veliki protok.Kao sto su vec rekli kolege ,bitno je s koje ce visine dva slapa padati ,tj.razina vode u aquariju
Totalna Steta

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #9 u: Prosinac 09, 2013, 13:57:05 poslijepodne »
Imas u pet shopovima aquaclear filtere ali su bolesno skupi
Sam sam imao te filtere model 30 i 50,i nisam bio zadovoljan iz vise razloga tim filterima
Prvo je uvijek malo filter materijala,drugo na taj filter materijal se uvijek nahvataju alge,na kraju cijeli filter je pun algi,krenes ga cistiti,unistis prste na sve zive izbocine plastike unutar filtera i opet ga ne ocistis kako treba
Onda taj filter ili žubori ili ispod tih slapova pravi rupe u podlozi
I onda na kraju bolesno visoka cijena tih filtera
Na kraju sam presao na expro500,filter bar duplo jeftiniji od modela 50,vise nego duplo filter materijala,nema vise algi unutar filtera,milina ga ocistiti svaki par mjeseci i imam nastavke sa kojima podesavam dicu usmjeriti izlazni mlaz vode

Vidio si kod mene kako je to funkciniralo i nemam pojma zasto uopce razmisljas o nekom takvom filteru
Jer pocnimo od cijene najmanjeg niagare ili bilo kojeg takvog filtera smo vec na 100kn,a koliko dobijes filter materijala,za pod nokat
Ti filteri prolaze kod pocetnika koji nemaju pojma o bioloskoj filtraciji,nego gledaju da je to filter i da je u shopu bas taj najjeftiniji

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Prosinac 09, 2013, 21:04:04 poslijepodne »
Meni treba nečujan filter koji je izvan akvarija i koji ne stvara jake turbulencije. Haqos Expro 500 imam ali mi se ne čini prikladnim u tom smislu za 40-45 litarski akvarij.

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Prosinac 09, 2013, 21:07:18 poslijepodne »
ja ga imam na 54 litre..i mogu reci da je sasvim ok..
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #12 u: Prosinac 09, 2013, 21:10:10 poslijepodne »
Kako mislis da ti se ne cini prikladnim u kom smislu?
Napuni ga dobro filter materijalom i smanjis skroz,protok ce biti slab,ali ce voda biti savrsena kad tako prođe kroz filter

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Prosinac 09, 2013, 21:18:20 poslijepodne »
Kako mislis da ti se ne cini prikladnim u kom smislu?
Napuni ga dobro filter materijalom i smanjis skroz,protok ce biti slab,ali ce voda biti savrsena kad tako prođe kroz filter
Imao sam Haqos Expro 500 na 63 litarskom akvariju i bio mi je prebučan (dobro možda sam potrefio neki od njih s greškicom), ali spray bar sigurno stvara veće turbulencije od hang-on preljevnog filtera. A da ne spominjem onu varijantu s uskim izlazom.

Iako nisam nikad imao preljevni hang-on filter čini mi se da bi mi najbolji izbor bio veći preljevni hang-on filter koji je predviđen za veće akvarije od mog, koji bi samim tim imao i više filter materijala od onih najmanjih varijanti, a kojem bih s regulacijom mogao smanjiti protok i time bi turbulencije u akvariju pogotovo bile znatno manje nego kod spray bar varijante kao što je kod modela Haqos Expro 500. Razina vode bi bila na potrebnoj udaljenosti/blizini od preljeva i time bi valjda sve to bilo dovoljno nečujno. Svakako je prednost ako se i filter može lako rastaviti, očistiti i ponovno sklopiti.

Ima netko još koji prijedlog? Ili komentar na već spomenute filtere? Je li itko koristio Haqos FLEX 480? -?

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #14 u: Prosinac 09, 2013, 21:20:04 poslijepodne »
Samo polako kolega doci ces ti na moje  :D :D :D

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Prosinac 09, 2013, 21:27:54 poslijepodne »
Samo polako kolega doci ces ti na moje  :D :D :D
Ma ti tvoji filteri su svi prebučnii i prejaki! Jednostavno su predobri za mene... :D

Vidim ja da ću na kraju za prvu ruku morati ubaciti običan filter sa spužvom spojen na zračnu pumpu, jedino što ću onda morati kupiti i nečujnu pumpu jer su sve koje imam prebučne. :-[
Mislim da dio akvarista mora shvatiti da nemaju svi akvarije u podrumu, nego ih neki imaju i u spavaćim sobama, dnevnim boravcima i slično. Nije svejedno da li neki uređaj stvaru veću buku, manju buku ili je nečujan. -?

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #16 u: Prosinac 09, 2013, 21:34:57 poslijepodne »
Vidjet cemo se sutra,pa cemo pricati o tome a ti ces i malo osluhnuti i usporediti expro500 i zracni  :D :D :D
Kad mi ne vjerujes na rijecima vjerovat ces svojim ušima  :zagrljaj:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 09, 2013, 22:08:10 poslijepodne »
Koristim EXPRO 500 na 15l i potpuno je necujan. Spavamo kraj njega zena i ja, a ona nije bas ljubitelj akv i to bi ti trebalo biti dovoljno.  ;)

Ja sam shvatio da bas zelis hang-on, jer se i meni petlja neka ideja po glavi da stavim veci hang-on i u njega posadim neke biljcice, pa i sam merkam FLEX 480.
Da li ga neko ima pa da cujemo iskustva iz prve ruke?
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Prosinac 09, 2013, 22:20:03 poslijepodne »
Koristim EXPRO 500 na 15l i potpuno je necujan. Spavamo kraj njega zena i ja, a ona nije bas ljubitelj akv i to bi ti trebalo biti dovoljno.  ;)

Ja sam shvatio da bas zelis hang-on, jer se i meni petlja neka ideja po glavi da stavim veci hang-on i u njega posadim neke biljcice, pa i sam merkam FLEX 480.
Da li ga neko ima pa da cujemo iskustva iz prve ruke?
Možda sam, kao što sam spomenuo, naletio na neki s greškom!? Pa je bio bučniji nego što je to kod vas slučaj...

Ali bez obzira na to, s obzirom da je u tom akvariju realno 35 litara vode i s obzirom da bi u njemu bile Bette foerschi koje trebaju nešto blaži protok, mislim da je Haqos Expro 500 sa svojim spray barom prejak filter za takav akvarij i s takvim ribama. Nije mi cilj da je protok takav da su ribe pod stresom i da se stalno skrivaju tamo gdje su strujanja vode blaža. Htio bih ipak vidjeti te ribe u akvariju, barem ponekad. :-[

ZliBrka, ako se nitko ne javi tko ga je koristio, morat ćemo nas dvojica testirati Haqos FLEX 480! :up:

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #19 u: Prosinac 10, 2013, 08:25:09 prijepodne »
Ja imam 2 x expro 500 na 100-litrašu i rade odličan posao i zaista su bešumni, a nećak ga je imao na 30 litarskom sa bettom, sa protokom na minimumu ni ne znaš da radi.

Zato moj glas ide za expro 500!  :up:

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 10, 2013, 11:31:16 prijepodne »
niagarra 25o dva komada nečujni... :up:

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #21 u: Prosinac 10, 2013, 12:05:18 poslijepodne »
Meni odlično i nečujno radi sunsun hbl 701.

Offline sterymar

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • Nano ZD
« Odgovori #22 u: Travanj 06, 2015, 19:06:57 poslijepodne »
Stara tema  ali da ne otvaram novu zbog jednog pitanja. Imam novi Aquaclear 30 startan prije par dana. Čitam da je potpuno tih e pa ovaj moj nije.Ima neki iritantan zvuk ne mislim na žuborenje vode nego negdje u motoricu krklja, brblja... Najvise dolazi do izražaja navečer u tišini.Što bi moglo biti i kako to ukloniti ako su stvarno tihi.Ne stiša li se letit ce kroz prozor :-)